Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dermatologička MUDr. Michaela Blaško bola online: Rozaceu nie je možné úplne vyliečiť!

MUDr. Michalea Blaško vyrieši váš problém, týkajúci sa začervananiu pleti.
MUDr. Michalea Blaško vyrieši váš problém, týkajúci sa začervananiu pleti. (Zdroj: red)

Vrátili ste sa z dovolenky s červenou tvárou? Nemusí ísť o alergiu na slnko, ale o kožné ochorenie rozaceu! Dermatologička MUDr. Michaela Blaško, PhD. bola online v pondelok 27. júla 2015 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Pýtali ste sa na otázky súvisiace s problematickým začervenaním pleti!


Dovolenku ste si poriadne užili a teraz sa vraciate do každodenného kolotoča povinností plní elánu! Návrat domov vám však komplikuje nepríjemný zdravotný problém - červená pleť na tvári. Zatiaľ čo vy to pripisujete alergickej reakcii na slnko, v skutočnosti sa za tým môže skrývať rozacea. Toto kožné ochorenie je aktuálne v lete a u mnohých sa aktivuje práve počas letnej dovolenky. Prepuknutie rozacey spúšťa práve vystavenie sa slnečnému žiareniu, pričom často ide o najbežnejší spúšťací faktor. Ide o ochorenie tváre u dospelých, ktoré súvisí so zvýšenou reaktivitou kapilár (vlásočníc) na teplo s nasledujúcim trvalým začervenaním a tvorbou rozšírených cievok.


Máte začervenanú tvár? Takto zistíte, či u vás vzplanulo toto ochorenie!


O dermatologičke

MUDr. Michaela Blaško, PhD. pracuje v kožnej ambulancii rodinného typu pre novorodencov, kojencov, batoľatá, deti predškolského veku, mladých dospelých, dospelých i seniorov DERMA junior, s.r.o. Má EU atestáciu v odbore dermatovenerológia. Aktívne sa zúčastňuje na prednáškach a publikuje v odborných časopisoch. Je držiteľkou certifikátov z mnohých odborných konferencií, kongresov a workshopov v oblasti všeobecnej, estetickej a korektívnej dermatológie.

Dermatologička MUDr. Michaela Blaško, PhD. bola online v pondelok 27. júla 2015 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Pozrite sa, čo prezradila v online rozhovore!

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

27.07.2015 12:15 - otázka od Martina Vatalová
Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtat a zároven poradit. Mne sa minuly rok po lete na tvári objavila rosacea, liecila mi to dobra dermatologicka v Kosiciach a odporucila mi laserove odstranenie cievok. Ja by som sa Vas chcela opýtat ci staci jeden zákrok, alebo ich treba absolvovat viac, nieje to az take dramaticke, preto by som sa chcela opytat na Vas nazor a ci po absolvovani zakroku laserom je mozna recidiva choroby. Dakujem. S pozdravom Martina Vatalová
Dobrý deň, trvalo rozšírené cievky je naozaj možné zredukovať iba aplikáciou cievneho lasera alebo IPL- intenzívneho pulzného svetla, resp. ich kombináciou. Je potrebné absolvovať niekoľko sedení, zvyčajne 5 alebo aj viac, najlepšie v jesennom, zimnom alebo jarnom období, kedy je teplota prostredia nižšia ako teraz v lete. Keďže presná príčina vzniku ochorenia nie je doposiaľ úplne presne a jednoznačne identifikovaná, ide o kombináciu rôznych vnútorných a vonkajších faktorov /písala som o nich v predchádzajúcich odpovediach/, úplné vyliečenie ochorenia nie je možné, ide však o veľmi významné zlepšenie a dôležitú prevenciu pred vznikom ďalších štádií ochorenia. Na denné zníženie intenzity začervenania je možné aplikovať špeciálny gél, kt. Vám predpíše Váš dermatológ.Účinná látka spôsobí zníženie začervenania na minimum, efekto pretrváva 8-12 hodín.
27.07.2015 12:10 - otázka od Petra Kvasnicová
Dobrý deň pani doktorka mala by som otázku, rosacea má trápi už niekoľko rokov. Mám pocit že začervenanie sa mi viac rozťahuje po lícach a najhoršie je to v zime keď mrzne a vojdem so miestnosti. Pleť( je bordová) a aj oči ma veľmi pália. Kupujem si krémy v lekárni ktoré mi utlmia pálenie a po častejšom používaní krém stráca efekt akoby si pleť na neho zvykla. (Bioderma, Isis pharma, Eucerin) Zvažovala som aj laserové ošetrenie ale je to drahé. Neviete mi poradiť či poisťovňa prepláca takýto zákrok alebo existuje šetrnejšie liečenie? Vopred ďakujem za Vašu odpoveď. S pozdravom Petra Kvasnicová
Dobrý deň, pani Kvasnicová, Vaše ťažkosti potvrdzujúce dg. rozacea opisujete veľmi presne- ide o prvé štádium rozacey, ktoré sa prejavuje začervenaním- najskôr prchavým, neskôr trvalým v stredných častiach tváre- nos, líca, brada. Pôsobí to kozmeticky rušivo. Dnes je na trhu účinný gél, ktorý Vám môže predpísať Váš dermatológ, nanáša sa na pleť ráno, pôsobí 8-12 hodín a pomáha znížiť začervenanie na minimum- vie dať "červenú červenej". Používajte aj naďalej krémy z lekárne určené na citlivú pleť so sklonom k začervenaniu. Ďalej vylúčte možné provokačné faktory, o ktorých som už písala v odpovediach vyššie. Do stravy zaraďte pohánku, ktorá obsahuje flavonoidu rutínu (označovaný tiež ako vitamín P), kt. ochraňuje spolu s vitamínom C bunky tkanív v ľudskej cievnej sústave. Utesňuje steny ciev, zastavuje krvácanie (napr. pri hemoroidoch), pôsobí preventívne a liečivo pri žilných chorobách a kŕčových žilách. Drobné cievy a teleangiektázie sú trvalé, na ich redukciu je možné použiť IPL- intenzívne pulzné svetlo alebo cievny laser- ide o procedúry na vybraných špecializovaných pracoviskách estetickej a korektívnej dermatológie, ich úhrada je na pacientovi, neuhrádzajú sa z prostriedkov verejného zdravotného poistenia! Očné príznaky rozacey, tzv. ophthalmorozacea, je potrebné riešiť s očným lekárom, úľavu môže priniesť aplikácia očných kvapiek s hypromelózou. Rozacea sa približne u jednej tretiny pacientov vyskytuje so súčasným postihnutím očí, dokonca môžu niekoľko rokov predchádzať kožnú manifestáciu ochorenia- často sú prvým príznakom blížiaceho sa vzniku rozacey.
27.07.2015 11:57 - otázka od Stanka
Dobry den, od detstva trpim atopickym ekzemom. Cca pred rokom ma zacala dost svrbiet pokozka nosa. Je zacervenany a zhorsuje sa to hlavne pri opalovani, kupani v teplej vode a pri fyzickej aktivite. Staci minimalny dotyk a hned sa mi na nose vytvori cerveny flak. Rada by si vedela Vas nazor, ci by sa mohlo jednat o spominane ochorenie rozaceu. Ak ano, aka by bola moznost liecby... Vopred dakujem za podpoved
Atopická dermatitída je veľká kožná diagnóza. Z vášho opisu sa nedá jednoznačne potvrdiť ani vyvrátiť, či ide alebo nejde o razeceu. Mal by vás dôkladne vyšetriť dermatológ.
27.07.2015 11:55 - otázka od Richard
Dobrý deň, priateľka si u mňa na pokožky hlavy všimla začervenanie, akoby boli zapálené korienky vlasov. Je to prevažne navrchu hlavy. Rovnako sa mi tvoria aj šupiny, až chrasty v tomto okolí začervenania. Ďakujem za rady.
Dobrý deň, z opisu vašich problémov je zrejmé, že by mohlo ísť o folikulitídu. Navštívte kožnú lekárku, ktorá Vám iste poradí s liečbou aj prevenciou!
27.07.2015 11:54 - otázka od alena kaizerova
Dobry den prajem. Pred tyzdnom som ukoncila liecbu Dg. Herpes zoster. Chcem sa spytat,ci mozem chodit na slnko,pripadne postihnute miesto vystavit slnecnemu ziareniu.Dakujem,prajem pekny den.
Dobrý deň! Po prekonaní herpes zoster je dôležité dlhobodo užívať vit. B, /1-3 mesiace- napomáha regenerácii postihnutého nervu aj kože/, pri expozícii UV žiareniu je dôležité používať krémy s vysokým UV faktorom 50+ z lekárne!
27.07.2015 11:52 - otázka od Vladimír
Zdravím pani doktorka chcem sa vás opýtať ako sa starať o začervenanú pleť, praskajú mi cievky na lícach a v okolí nosa dosť ma to trápi s pozdravom Vlado.Ďakujem
Dobrý deň, Vlado. Starostlivosť o pleť so sklonom k začervenaniu musí byť dôslená a systematická. Takáto pleť býva navyše aj veľmi citlivá, preto si musíte vybrať vhodnú kozmetiku na citlivú pleť so skolnom k začervenaniu z lekárne. Pre väčší komfort počas dňa Vám vie výborne poslúžiť aplikácia špeciálneho gélu- dáte tak "červenú červenej"- gél Vám môže predpísať Váš kožný lekár. Aplikuje sa ráno na ošetrovanú plochu vo veľmi malom množstve, vo veľkosti hrášku na všetky postihnuté oblasti, pôsobí 8-12 hodín a zníži začervenanie na minimum. Keďže rozacea nie je ochorenie s úplne presným mechanizmim jeho vzniku, nie je možné toto ochorenie úplne vyliečiť, ale úspešne sa dá držať pod kontrolou. Trvalo rozšírené cievky je možné zredukovať aplikáciu IPL- intenzívneho pulzného svetla alebo cievneho lasera v špecializovaných klinikách estetickej a korektívnej dermatológie. V letnom období je dôležité chrániť sa pred UV žiarením používaním krémov s vysokým UV faktorom. Čo sa týka životosprávy, je dôležité vyhýbať sa akýmkoľvek teplým procedúram,ktoré vedú k rozširovaniu ciev, najmä saune, ale i konzumácii horúcich, pikantných jedál či horúcich nápojov. Dôležité je nefajčiť, používať zubnú pastu bez obsahu fluoru a do stravy pridať napr. pohánku, ktorá obsahuje flavonoidu rutín (označovaný tiež ako vitamín P), ktorý chráni kapiláry pred zničením . Rovnako ochraňuje rutín v tesnej súčinnosti s vitamínom C bunky tkanív v ľudskej cievnej sústave. Utesňuje steny ciev, zastavuje krvácanie (napr. pri hemoroidoch), pôsobí preventívne a liečivo pri ochoreniach žilového systému.
27.07.2015 11:44 - otázka od Henrieta
Pekný deň, rada by som sa informovala či sa toto ochorenie týka aj dekoltu, ten mi z času na čas začervená a na tvári pod očami. Ďakujem
Dobrý deň, rozacea postihuje primárne tvár, najmä jej strednú časť- nos, brada, líca, vyvíja sa na miestach predchádzajúceho výskytu akné. Čo sa tyýka začervenania krku alebo dekoltu, môže ísť o symptomatické, reaktívne začervenanie následkom exogénnych /vonkajších/ či endogénnych / vnútorných/ vplyvov alebo iných kožných ochorení. Z dg. prichádza do úvahy napr. erythema e pudore- rumenec, vyvolaný emocionálnym vplyvom, najmä u mladých ľudí alebo o prechodný vazodilatačný erytém / začervenanie z roztiahnutia ciev/- napr. pitie horúcej kávy, alkoholu. Typický je tento fenomén aj u žien v menopauze, kedy sa pozorujú zmeny v náplni ciev, aj v teplote kože, zvýšený sklon k poteniu. Môže ísť aj o stav kože spôsobený nadmernou, kumulatívnou dávkou UV žiarenia, - ide o dg. erythrosis interfollicularis colli- kozmeticky rušivé zmeny. Potrebné je obmedziť expozíciu slnečným lúčom na minimum, chrániť sa krémami s vysokým UV faktorom. Ak sa na dekolte vyskytujú tzv. pavúčikovité cievne zmeny, je potrebné navštíviť kožného lekára, ktorý Vás usmerní, ako postupovať ďalej.
27.07.2015 11:33 - otázka od marian
Dobry den prosim vas pracujem cely den na slnku robime na stavbe dialnic chcem sa opytat ako sa najlepsie chranit proti slnku hrozne rychlo ma opali uz som sa druhykrat zosupal je to normalne.Pri praci nemame ziaden tien niejemozne sa schovat pred slnkom dakujem
Dobrý deň- chráňte sa kombinovane- mechanicky, t.j. správnym oblečením, nosením klobúčika/ šiltovky a používaním krémov s vysokým UV faktorom 50 z lekárne! Natierajte sa niekoľkokrát denne.
27.07.2015 11:31 - otázka od Iveta H.
Mám 54 rokov.Stále som mala mastnejšiu pleť s rozšírenými pórmi ale po päťdesiatke sa mi zviditeľnili žilky na lícach a práve v tejto časti tváre mám aj suchsiu pokožku .Nepomáhajú drahé krémy na noc.Pleť je síce na dotyk ráno jemnejsia ,ale keď použijem micerálnu vodu som tam kde som bola.Teraz asi mesiac používam krém zn. BIODERMA na zacervenalú a šupinatú pokožku, ale nevidim výsledok .Stále nakoniec použijem jemný krýcí makeup.nefajčím .vôbec nepijem alkohol, nejem ostré jedlá ani neholdujem sladkému.Mám rada kyslomliečne výrobky.Tak že poradťe mi prosím .Ďakujem
Dobrý deň, ak máte viditeľné rozšírené žilky na lícach, pravdepodobne u Vás ide o prvé štádium rozacey. O príčinách vzniku a provokačných faktorov som už odpoveď v tomto online rozhovore písala. Dôležité pre Vás je orientovať sa v kúpe kozmetiky a vybrať si takú, ktorá je určená špeciálne na pleť so sklonom k začervenaniu. Ak vám trvalé začervenanie v oblasti líc prekáža, je možné ráno nanášať na očistenú pleť špeciálny gél, ktorý pôsobí 8-12 hodín, zníži intenzitu začervenania na minimum. Predpísať Vám ho môže kožný lekár. Trvalo rozšírené cievky, tzv. teleangiektázie, je možné odstrániť použitím IPL- intenzívneho pulzného svetla alebo cievneho lasera v špecializovaných klinikách estetickej a korektívnej dermatológie. Ako podporná liečba dobre funguje napr. úprava stravy, kde zvýšite príjem rutínu, napr. z pohánky, ktorá obsahuje bioflavonoid, ktorý spevňuje stenu ciev, čím zvyšuje ich odolnosť proti popraskaniu. Dôležité je používanie krémov s vysokým UV faktorom v letnom období. Pomáha aj vynechať akékoľvek teplé procedúry typu sauna, solárium, mechanické trenie, a podobne. Nepoužívajte hrubozrnné peelingy ani zubnú pastu s fluorom.
27.07.2015 11:19 - otázka od Mária Líšková
Dobrý deň, cca 2 roky mám po oboch stranách krku začevenané súvislé miesta. Neviem či je to po opaľovaní, alebo...aké je vhodné ošetrenie? Nevyzerá to esteticky, keď mám výstih. Ešte horšie je to v zime, keď už som není vôbec opálená. Ďakujem. Mária
Dobry den, podľa opisu vašich ťažkostí predpokladám, že ide o neškodné, len kozmeticky rušivé zmeny, ktoré sa vyskytujú u ľudí dlhodobo sa vystavujúcich účinkom svetla- po obidvoch stranách krku sa nachádza ostro ohraničené začervenanie, tzv. erythorisis interfollicularis colli. Liečba je dôsledná ochrana pred UV žiarením alebo ppužitie IPL- intenzívneho pulzného svetla či cievneho lasera na špecializovaných klinikách estetickej a korektívnej dermatológie.
27.07.2015 11:13 - otázka od Anna
Príjemný dobrý deň. Mám nasledovný problém, podľa ošetrujúcej dermatologičky sa jedná o psoriázu. Nemám žiadne lieky a ani krémy. Teraz už asi mesiac som mala červenú tvár, Hnisavé a bolestivé vyrážky na čele, obočí, lícach a ušiach.Nemohla som ísť ani na nákup potravín, lebo sa na mňa dívali ako by som trpela leprou. Hanbila som sa. Ako sa mám ďalej zachovať voči lekárke a akú formu liečby by ste mi poradila. Teraz mi trochu pomohol kokosový olej ale fľaky ostávajú. Ďakujem Anna
Dobrý deň, z opisu Vašich ťažkostí je veľmi ťažké vyjadriť sa k Vašej diagnóze. Potrebovala by som vedieť viac informácií- koľko máte rokov, ako dlho máte ťažkosti, či sa problémy vyskytujú iba na tvári alebo aj na iných častiach kože a podobne, na čo iné sa liečite, či sa ochorenie vyskytuje aj u iných členov rodiny a podobne... Psoriáza je veľká diagnóza, má typické prejavy... Navštívte preto kožnú lekárku, ktorá Vás vyšetrí, stanoví diagnózu a nasadí účinnú liečbu, ktorej je dnes na trhu dostatočné množstvo.
27.07.2015 11:08 - otázka od Eva
Dobrý deň dlhé roky trpím červeňou, hlavne na slnku, pri zahriatí po fyzickej námahe, pri strese. V podstate už len zriedkakedy mám pleť svetlú. Vyzerá to zle a navyše svrbí. Dá sa s tým niečo robiť, vraj nie... ďakujem
Dobrý deň, z opisu vašich ťažkostí je zrejmé, že by mohlo ísť o ochorenie, ktoré sa volá rozacea, kuperóza. Ide o relatívne časté ochorenie, zvyčajne sa začína po 20.roku života, vrchol dosahuje medzi 40.-50. rokom. Častejšie sú postihnuté ženy. Medzi prvé prejavy patrí začervenanie na tvári, najmä na nose, lícach- najprv prchavé, reaktívne, neskôr trvalé. Príčina vzniku choroby stále nie je úplne jasná. Vieme, že ochorenie sa vyskytuje viac pri svetlej pleti, fototyp I alebo II, na prepuknutie chorenia je potrebná aj vrodená imunita, cievne zmany, UV žiarenie, voľné kyslíkové radikály, mikróby. Medzi provokačné faktory pre vznik ochorenia patria: UV žiarenie, teplé podnebie, horúce kúpele, sauna, emocionálny stres, pikantné, korenené jedlá, horpce nápoje, kozmetické prípravky obsahujúce fluoridy, fluorované zubné pasty, potraviny s vysokým obsahom histamínu / červené víno, zrejúce syry, jogurt, pivo, slanina.../, fyzická aktivita spojená s potením, tlakom a trením, niektoré lieky, niektorá kozmetika s obsahom alkoholu, acetonu, kys. sorbovej, abrazívne a peelingové prípravky. Čo sa týka liečby konkrétne u Vás, myslím, že s týmto prvým štádiom ochorenia Vám vie dnesná moderná medicína účinne pomôcť- na denné používanie je k dispozícii špeciálny gél, ktorý sa nanáša na čistú pleť ráno, pôsobí 8-12 hodín, spôsobí stiahnutie ciev, čím zníži intenzitu začervenania plesti na minimum. Tento gél Vám môže predpísať kožný lekár. Aplikuje sa 1xdenne malé množstvo gélu veľkosti hrášku na oblasť čela, brady, nosa a líc. Na redukciu rozšírených cievok, tzv.teleangiektázií, je možné použiť liečbu IPL- intenzívnym pulzným svetlom alebo cievnym laserom v špecializovaných pracoviskách estetickej a korektívnej dermatológie.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9