Výživová poradkyňa Ing. Katarína Chomová bola online: Nič ako najlepšia strava neexistuje!

Ing. Katarína Choromá pôsobí ako certifikovaný poradca Sveta zdravia.
Zdroj: red
2015-07-13 12:00:00

Rozhodli ste sa pre zmenu v jedálničku a neviete, ako na to? Aj s týmto problémom ste sa mohli obrátiť na výživovú poradkyňu Ing. Katarínu Chomovú, ktorá bola online v pondelok 13. júla 2015 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Už od detstva je dôležité budovať vzťah k racionálnej strave a pravidelnému pohybu. Zvyk je železná košeľa! Návyky získané už v útlom detstve nás môžu priviesť k zdraviu a dlhovekosti, no rovnako tak aj k zdravotným komplikáciám už v pomerne mladom veku.

Rôzne diétne postupy nevedú k zdraviu a udržiavaniu optimálnej hmotnosti, rovnako ako dlhodobo nesprávny výber stravy vedie k rozvoju množstva civilizačných komplikácií. V dobe, kedy rastie generácia ľudí, obéznych už v skorom detskom veku, je nevyhnutné jednak formou napr. osvety, teda preventívne ukázať ľuďom, aké možnosti stravovania im pomôžu k trvalému udržiavaniu zdravia, a tiež ľuďom, ktorí už trpia rôznymi komplikáciami pomôcť vrátiť sa k zdravému životnému štýlu.

O výživovej poradkyni

Ing. Katarína Chomová vyštudovala Fakultu agrobiológie a poľnohospodárskych zdrojov SPU, odbor Výživa ľudí. Vždy ju fascinovalo ľudské telo a informácie o tom, ako všetko živé funguje na báze bunky. Preto sa rozhodla pre tento odbor.

Keďže chcela svoje poznatky šíriť ďalej medzi ľudí, Svet zdravia bol možnosťou ako to dosiahnuť a aj spôsobom, ako pomáhať ľuďom, čo si už ako dieťa vysnívala. Preto pôsobí ako certifikovaný poradca Sveta zdravia. Denne stretáva ľudí, u ktorých sleduje ako pomaly, krok za krokom napredujú k cieľu. Na vlastné oči vidí, ako sa po krátkom čase a malých úpravách v stravovaní mení aj človek samotný: má zrazu dostatok energie, prichádza s úsmevom na spoločné stretnutia, v niektorých prípadoch so správou, že viac nemusí užívať niektoré farmaceutiká a teší sa z každého úspechu svojich klientov.  

Výživová poradkyňa Ing. Katarína Chomová bola online 13. júla 2015 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.


Online rozhovor

2015-07-13 11:08:46 - otázka od: Mishka88 Dobrý deň, prednedávnom mi diagnostikovali histamínovú intoleranciu. Vôbec neviem ako začať s dietou, resp. ako vôbec začať. Veľmi veľké problémy mi začali robiť obedy v robote zo závodnej kuchyne, tie som vyradila a už mi býva lepšie, ale aj tak to nie je ono. Prosím Vás dá sa s HIT vyliečiť úplne a mohli by ste mi napisať nejaký vzorový deň ako sa mám stravovať. A aká je prvá pomoc keď mi je veľmi zle. A ešte jednu otázočku pomáha hroznový olej zlepšiť príznaky HIT. ĎAKUJEM :) Prajem pekný zvyšok dňa. Miška Dobrý deň Miška, každý človek s diagnostikovanou histamínovou intoleranciou znáša každú potravinu individuálne, ale vo všeobecnosti je nutné vynechať tieto potraviny : mliečne produkty, výrobky z bielej múky, čerstvé kvasnice, kakao, čokoláda, prášok do pečiva, zmesi na prípravu cesta, alkohol a konzervačné látky, farbivá či iné pridavné látky. Typy potravín, ktoré Vám nevyhovujú môžete zistiť aj podľa tzv. eliminačnej déty, kedy po dobu 6 týždňov konzumujete potraviny so žiadnym, resp. veľmi nízkym obsahom histamínu, a po ukončení tejto fázy opatrne testujete, ktoré potraviny u Vás vyvolávajú reakciu, a teda je vhodné sa im vyhýbať. Moji klienti ako prvú pomoc v prípade, že konzumujú nevhodné jedlo používajú liek Daosin. Ohľadom účinnosti hroznového oleja vo vzťahu k HIT Vám žiaľ neviem odpovedať. Rada Vám zostavím stravovací plán, avšak na to je nevyhnutné osobné stretnutie a hlbšia analýza vašej anamnézy, stravovacích návykov a merania pomocou prístroja Tanita, následne vypracovanie metabolickej typológie. V prípade záujmu nás preto navštívte na ktorejkoľvek z pobočiek Sveta zdravia. Pekný deň prajem.

2015-07-13 11:18:31 - otázka od: Agnesa Fuleová Zdravím Vás p.Ing Chomová,chcela by som sa spýtať ,ako sa mám stravovať aby sa mi zlepšil zrak.V posledny mesiac cítim povlak na očiach a slabšie vidím aj ma oči pália a štípu .Mám problém aj s pečeňou.Ďakujem za odpoveď. Moje terajšie stravovanie je take, že jem všetko doradu čo mi príde do cesty viem, že by som to tak nemala ale teraz mám zlé obdobie stresy v práci atď ,chcela by som zmeniť stravovanie ,prosím poradte ako na to ešte raz velmi pekne ďakujem s pozdravom Fuleová Dobrý deň pani Agnesa, neviem posúdiť stav Vášho zraku a tiež si myslím, že v prípade, že cítite nekomfort a horšie vidíte je na mieste obrátiť sa na lekára špecialistu. Tiež neuvádzate o akých ťažkostiach s pečeňou je reč. Správne ste uviedli, že jesť všetko doradu nie je vhodným návykom. Mali by ste sa stravovať pravidelne, s pravidelným príjmom tekutín a dostatočne sa hýbať, tiež v rámci možností zmierniť stresovú záťaž, pretože nadmerný stres je veľmi často príčinou nárastu hmotnosti, resp. zastavenia chudnutia. Bohužiaľ na základe uvedených informácií Vám nedokážem zodpovedne zostaviť stravovací plán. Keďže ten je pre každého človeka individuálny, je nevyhnutný osobný rozhovor a tiež je nevyhnutné absolvovať merania - obvody tela, hmotnosť, podiel tukovej žložky atď Ak máte záujem o stravovací plán zostavený na základe Vašich potrieb, navštívte niektorú z pobočiek Svet zdravia. Prajem príjemný deň :)

2015-07-13 11:28:22 - otázka od: kopas Liečim sa na cukrovku už tretí rok.Dieta alebo lepšie povedané stravovanie diabetika mi stále robí problém.Mohol by som Vás poprosiť o pár rád ako sa stravovať. Dobrý deň pán Meszáros, vo všeobecnosti je možné charakterizovať stravu diabetika ako racionálnu výživu. Neuvádzate o aký typ diabetes mellitus ide a tiež ani spôsob, akým cukrovku liečite. Dôležité je ponať aj hodnoty glykémie (množstva glukózy v krvái nalačno), ale aj dlhodobý stav - tzv. glykovaný hemoglobín (jeho hodnota poukazuje na stav glykémie počas niekoľkých mesiacov dozadu). Vo všeobecnosti by ste sa ako diabetik mali stravovať v 5 - 6 menších porciách jedla denne, s odstupom max. 3 hodiny medzi jednotlivými jedlami, mali by ste zo stravy vynechať tzv. rýchle cukry, ktoré prudko rozkolíšu hladinu glukózy a následne aj inzulínu a používať čo najviac komplexných sacharidov - napr. ryža natural, pohánka, pšeno quinoa atď., je nutné pravidelne piť (predovšetkým čistú vodu), vyhýbať sa potravinám s obsahom sacharidov počas popoludňajších jedál a je nutné aby ste sa ako diabetik pravidelne hýbali! Konkrétnejšie Vám žiaľ na základe uvedených informácií poradiť neviem. Prajem Vám príjemný deň :)

2015-07-13 11:34:12 - otázka od: Ida Vážená pani inžinierka, mám histamínovu intoleranciu a alergiu na lepok a laktozu. Bola by som rada keby ste mi navrhli aspoň na jeden deň menu, už neviem co mám jesť. Budem vdacna za Vašu radu. S pozdravom Ida N. Dobrý deň p. Ida, samozrejme aj v prípade komplikácií v kombinácii ako máte Vy dokážeme zostaviť stravovací plán. Avšak bolo by vhodné absolvovať aj osobnú konzultáciu, keďže nespomínate konkrétnejšie, ktoré potraviny Vám nevyhovujú pri HIT, nepoznám Váš zdravotný stav, stravovacie zvyklosti, pohybové aktivity a ďalšie nevyhnutné informácie. Na pobočke Sveta zdravia - Ružinov, BA máme skúsenosti s prácou s klientmi s rovnakou kombináciou alergií, resp. intolerancií ako uvádzate Vy. Budeme radi, ak sa na nás obrátite. Príjemný deň. Ing. Chomová

2015-07-13 11:38:38 - otázka od: zuzana čížová včera som sa na internete dozvedela,že americkí vedci zistili súvislost rakovinykože s každodennou konzumáciou grepov, tí ktorí v lete často jedia grepy sú náchylnejší na melanom,je topravda? Ja dufam teda že je to nezmyslel, milujem červené grepy a každý den zjem okrem iného ovocia jeden, ale nie som opalovacítyp, neznesiem byt na slnku,somteda riziková? za odpoved dakujem Dobrý deň Zuzka :) Zatiaľ som sa nestretla so štúdiou, ktorá by uvádzala vplyv konzumácie grepov počas letného obdobia vo vzťahu k melanómu,a ani nepíšete z akého zdroja ste získali túto informáciu (ide o dôveryhodný zdroj?) neviem preto odpovedať na Vašu otázku či je to pravda :) Pokiaľ sa nezvyknete cielene opaľovať, myslím si, že pokojne môžte grepy jedávať aj naďalej. Pekný deň prajem.

2015-07-13 11:43:30 - otázka od: Veronika Nagyová Zdravím Vás.Viem,že HIT nás obmedzuje veľmi v strave a potrebovala by som aké náhradné zložky potravy by nám doplnili postrádané zložky našej stravy.Pomaly,ale isto sa Histamínová intolerancia dostáva do povedomia ľudí a až po neúprosných pátraniach sa dopátralo vlastne naša každodenná strava je aká dôležitá v živote. Ďakujem a ostávam s pozdravom Nagyová v. Dobrý deň p. Nagyová, veľmi správne uvádzate, že strava má dôležitú funkciu v našom každodennom živote, hlavne vo vzťahu k dlhodobému udžiavaniu zdravia. Formulácia Vašej otázky je veľmi všeobecná, nie je jasné či trpíte Vy sama histamínovou intoleranciu. V prípade, ak áno neuvádzate ako sa stravujete, ktoré potraviny vylučujete, ktoré Vám spôsobujú komplikácie... V prípade, že nemáte diagnostikovanú intoleranciu histamínu, nie je nutné sa pridržiavať stravovania s vylúčením potravín bohatých na histamín. S pozdravom, Ing. K. Chomová

2015-07-13 11:49:37 - otázka od: Eva Šipulová Dobrý deň, mám zníženú funkciu štítnej žľazy, užívam Euthyrox 25 mg, pracujem i v nočných smenách /v zdravotníctve/.Dá sa nastaviť stravovací režim i počas nočných služieb, aby nedochádzalo neustále k Jo-jo efektu pri snahe redukovať hmotnosť? Ďakujem! Eva Dobrý deň Evka, znížená funkcia štítnej žľazy je komplikáciou pri snahe o zníženie hmotnosti, a rovnako aj práca na nočné smeny si vyžaduje špecifické nastavenie stravovania počas noci. Samozrejme je možné aj vo Vašom prípade nastaviť stravovanie takým spôsobom, ste dosiahli trvalý výsledok, zníženie hmotnosti bez jo-jo efektu. Pravidelnosť v stravovaní, skladba denných jedál, pitný režim a vynechanie tzv. nevhodných potravín (potraviny, ktoré spôsobujú nárast hmotnosti a iné komplikácie, nie výlučne nezdravé) Vám pomôžu so znížením hmotnosti a celkovým "ozdravením" organizmu. Ako som už spomínala niekoľkokrát, je nutná konzultácia a podstatne viac informácií o Vás, aby bolo možné zostaviť Vám na mieru stravovací plán. Obráťte sa na pobočku Sveta zdravia vo svojom okolí. Príjemný deň prajem.

2015-07-13 11:54:19 - otázka od: Veronika Dobrý deň,aká strava je najlepšia?akú odporúčate? Dobrý deň Veronika, žiaľ musím Vás sklamať, ale nič ako najlepšia (najzdravšia, najúčinnejšia) strava neexistuje. Tak ako je každý človek je individualita, tak aj prístup strave je u každého človeka individuálny. Neexistuje všeobecne platný jedálniček či zoznam potravín pre všetkých. Stravovací režim jednotlivca musí zodpovedať jeho veku, pohlaviu, metabolickým charakteristikám, zdravotnému stavu, stresovej záťaži, pracovnému tempu, špecifickým životným obdobiam (napr. laktácia v prípade žien); preto neexistuje v tomto smere všeobecne platný typ stravovania. Príjemný deň prajem.

2015-07-13 11:55:54 - otázka od: madericova mozem sa stat vasou pacientkou Dobrý deň p. Maderičová, radi Vám pomôžeme s nastavením stravovacieho režimu. Navštívte nás osobne na niektorej z pobočiek Sveta zdravia, alebo sa objednajte na konzultáciu pomocou kontaktného formulára na www.svet-zdravia.sk. Pekný deň prajem.

2015-07-13 12:04:38 - otázka od: Tinka Dobry den prajem,uz mesiac nejem pecivo, cestoviny, vyrazne som obmedzila sladkosti, cvicim 2x do tyzdna (s trenerom ) ,vysledky su minus 0,5 kg .Nie je to malo? Neviem ,co robim zle, je naozaj dolezite jest v pravidelnych casovych intervaloch a vypit 2 litre vody? Alebo casove odstupy pri jedeni nehraju ziadnu ulohu? Prave tieto dve spominane veci sa mi nedaria :(Dakujem za odpoved. Milá Tinka, áno skutočne je dôležité jesť pravidelne v určitých časových intervaloch a tiež aj dodržiavať pitný režim (objem odporúčaného množstva tekutín však je individuáln). Bez týchto základných návykov sa Vám bude s hmotnosťou pracovať pomerne ťažko. Musím podotknúť, že nie je správne úplne vylúčiť sacharidové potraviny z jedálnička. Príjem kvalitných komplexných sacharidov v malom množstve je žiaduci pre zachovanie metabolických funkcií organizmu. Nemusíte sa teda napríklad vzdať úplne pečiva, len si zvoľte vhodný druh. Čo sa týka tréningu, chválim, že sa snažíte cielene hýbať. Je ale nutné tiež vybrať vhodný typ pohybovej aktivity - aeróbny (kardio) tréning, ak chcete spaľovať tuk, pre nárast svalovej hmoty tréning posilňovací. Ideálne kombinovať oboje. Dôležitá je aj dĺžka tréningu a jeho intenzita, vo všeobecnosti sa odporúča minimálne 3 x 60 minút aktivity počas týždňa. S nastavením tréningového plánu Vám poradí Váš tréner. Stravovací režim Vám radi zostavíme na pobočke Svet zdravia. Pekný deň prajem.

2015-07-13 12:13:21 - otázka od: Dana Dubovska Dobry den Katka. Mam 6 rocneho syna. Okrem uvarenej mrkvy a cerstvej uhorky nechce jest ziadnu zeleninu, ovocie ma nastastie rad. Zboznuje fast foody, hranolky a hamburger (zijeme na Havajskych ostrovoch, kde je toho plno)a aj doma uvarene jedlo casto odmieta. Nie je obezny ale ma vypukle brusko a to sa nam vobec nepaci. Viete nam poradit ako to mame zmenit? Dakujem.Dana Dobrý deň Danka, správne si uvedomujete, že vypuklé bruško nie je v poriadku - aj keď je synček na pohľad chudý, pri nevhodnom stravovaní môže dochádzať k ukladaniu tuku do vnútra brucha, priamo okolo orgánov, čo následne môže znamenať zdravotné komplikácie. Žiaľ, preferencie vo výbere stravy u detí určujeme my, rodičia. Ak chcete zmeniť návyky v strave synčeka, Vy sama mu musíte byť príkladom. Nenechajte sa odradiť prvým neúspechom a ponúkajte mu dostatok kvalitných a zdravých potravín. Skúste sa s náím dohodnúť, že musí z každého jedla aspoň ochutnať. Pozitívne deti motivuje k ochutnaniu aj spôsob servírovania jedla, inšpirácie nájdete na internete mnoho. Určite pomôže aj to, ak vo Vašej domácnosti budú len čerstvé, zdravé potraviny. A rozhodne synčekovi nezakazujte konzumovať niektoré jedlá, práve Váš prísny zákaz ho bude pravdepodobne motivovať k tomu, aby si práve naopak vyberal stravu typu fast food. Zakázané ovocie, totiž chutí najlepšie :) Buďte vytrvalá, držím Vám palce. Pekný deň prajem.

2015-07-13 12:18:31 - otázka od: Olga Slovak Mam 68 rokov, pocas mojho zivota som sa stravovala "normalne" a nemala som ziadne poblemy s choelsterolom, cukrovkou alebo nadvahou. Mam diagnozovany "Hashimoto" stitnu zlazu, priberam na vahe a pribrala sa mi aj cukrovka 2.stupna ( zatial neberiem ziadne tabletky alebo inzulin, vysledky asi okolo 5.5-6.2), vyssi cholesterol, a samozrejme aj ked nic nebudem jest , vaha mi rastie. Citala som ze ludia s "Hashimoto" nemozu stratit vahu, ...zatial som pod dozorom lekara a snazim sa schudnut, ale nedari sa. Predpisali mi konzumovat iba okolo 1200 kalorii denne, ale po 2 mesiacoch som nic neschudla... Otazka- mate radu ako postupovat pri redukcii? Pri cukrovke nemozem ovocie s vysokou glukoz indexom. Redukcny program mi ponuka vselijake "smoothies" s ovocim co pri cukrovke nemozem jest, a tzv. kokteily na nahradne jedlo plne chemikalii jest nechcem. Vas nazor by som velmi uvitala. Olga Slovak Dobrý deň p. Oľga, znížená funkčnosť štítnej žľazy zásadným spôsobom ovplyvňuje chod Vášho metabolizmu, zasahuje do mnohých procesov, stav nadváhy rovnako komplikuje aj cukrovka či zvýšený cholesterol. Je správne, že sa snažíte znížiť hmotnosť, môžete tak predísť ďalším koplikáciam v budúcnosti. Hladovanie však nie je správny postoj. Nedostatkom potravy dostávate Vaše telo do stresovej záťaže a nútite ho robiť si zásoby zo všetkého čo príjmete vo forme potravy či nápoja. Pani Oľga, rada Vám pomôžem s nastavením stravy, ktoré povedie k strate hmotnosti i zlepšeniu zdravia je, prípadne kolegovia zo Sveta zdravia, no musíme o Vás vedieť viac informácií. Bude vhodné ak navštívite niektorú z naších pobočiek, alebo si objednáte konzultáciu cez www.svet-zdravia.sk. Pekný deň prajem. Ing. K. Chomová

2015-07-13 12:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia