Odborníčka na zdravý životný štýl Mgr. Katarína Skybová bola online: Lieky na chudnutie nikomu neodporúčam!

Mgr. Katarína Skkybová je dietologičkou a odborníčkou na zdravý životný štýl.
Zdroj: red
2015-06-29 10:45:00

Prípravky na chudnutie nezabezpečia taký úbytok energie, ktorý by bol dostatočný na úspešné chudnutie. "Chudšia" bude len vaša peňaženka. Aj to prezradila odborníčka na redukciu hmotnosti PhDr., Mgr. Katarína Skybová v online rozhovore, ktorý bol 29. júna 2015 v magazíne Vysetrenie.sk.


Pre niektorých je už len "cliché" témou, pre iných znamená problém číslo 1. Chudnutie nikdy nevyjde z módy, vždy bude aktuálnou témou, nielen teraz v letnom období. Ak chcete dať zbohom prebytočným kilám, dôležité je postaviť si reálnu stratégiu chudnutia, vypracovať svoj stravovací a tréningový plán, dodržiavať ho a v redukčnom režime dostatočne dlho zotrvať.

O odborníčke

PhDr., Mgr. Katarína Skybová je zakladateľkou Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment® a prvou koučkou chudnutia a zdravého životného štýlu na Slovensku. Napísala množstvo odborných článkov a kníh ako FRESH diet, Redukčná diéta a Zoštíhľujúca diéta. Zúčastňuje sa na projektoch a reláciách v televízii a rozhlase.

PhDr., Mgr. Katarína Skybová bola online od 11:00-12:00 v pondelok 29. júna 2015 v magazíne Vysetrenie.sk. Pozrite sa, čo prezradila v online rozhovore!


Online rozhovor

2015-06-29 11:02:24 - otázka od: iveta Dobrý deň, Aké spôsoby existujú na schudnutie z brucha po 50 -ke si s tým neviem rady ,ináč nadvahu nemám. Ďakujem Iveta Dobrý deń. Brucho je časť tela, z ktorej sa dá veľmi dobre a pomerne rýchlo schudnúť. Nejde to však bez pravidelného cvičenia a úpravy stravy. Ak na bruchu máte viac podkožného tuku mali by ste upraviť svoj jedálniček podľa zásad rozumnej redukčnej diéty a začať cielene cvičiť cviky na posilnenie brušných svalov. Cvičenie vám pomôže nielen schudnúť z brucha, ale aj spevniť a vytvarovať brušné svaly. Dôležité je aby ste cvičili pravidelne, optimálne 3 až 5 krát do týždňa a cviky vykonávali správne. Na začiatku posilňovania zvoľte jednoduchšie cvičenia a menší počet opakovaní cvikov. Začnite cvičiť v polohe v ľahu na chrbte s nohami pokrčenými v kolenách. Neskôr môžete nohy vyložiť aj na stoličku alebo fit loptu. Cvičenia ako ľah-sed a prednosy v ľahu sú náročnejšie, do cvičebnej série ich preto zaraďte až vtedy, keď budete v dobrej kondícii. Vhodnú cvičebnú sériu spolu s fotografiami a podrobným popisom cvičenia, nájdete aj v knihe Rýchla zoštíhľovacia diéta.

2015-06-29 11:06:32 - otázka od: Danica Dobrý deň,,, Mám 52 rokov a celý život sa stravujem v podstate rovnakým štýlom. Nemala som problém s váhou,až v poslednom roku som začala priberať nie veľmi rýchlo , ale pravidelne.postupne som sa vyšplhala zo 65 kíl na 72 a začínajú ma asi z toho bolieť nohy. Mám sedavé zamestnanie už celých 10 rokov a 15 rokov si liečim hypothyreozu, ale doteraz s tým nebol žiadny problém.. Ako dať dolu aspoň 7 kíl takým nenásilným spôsobom? Do telocvične sa rozhodne potiť nepôjdem,,, Ďakujem,, Dobrý deň. Dôvodom priberania, aj napriek tomu, že sa stravujete rovnako, je pravdepodobne váš vek a zmeny metabolizmu s nim súvisiace. S pribúdajúcim vekom fyziologicky klesá denná potreba energie. V priebehu dekády sa metabolizmus spomalí približne asi o 5%. To býva často dôvodom pomalého a nenápadného priberania. Ak chcete schudnúť musíte urobiť zmeny vo svojom jedálničku a denný príjem energie znížiť. Prehodnoťte jeho zloženie a tiež aj veľkosť porcií. Zaraďte viac zeleniny, kontrolujte príjem sacharidových potravín a tuku v strave, nepite žiadne sladené nápoje, neslaďte. Dbajte na zdravú úpravu jedál, môžete tým ušetriť veľa kalórii. Tip, ako si zlepšiť jedálniček nájdete v knihe Fresh diet. Ak nechcete chodiť do telocvične svoju kondíciu môžete zlepšiť napríklad prechádzkami, bicyklovaním, turistikou, alebo posilňovacím domácim cvičením. Pohyb pomáha nielen spáliť kalórie, ale zlepšuje aj stav svalovej hmoty, čím zabraňuje poklesu bazálneho metabolizmus a pomáha udržať stálu hmotnosť.

2015-06-29 11:11:39 - otázka od: Slávka Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či máte nejaké nové spôsoby chudnutia od roku 2008? V tomto roku som vážne ochorela a nemohla som dokončiť Váš program . Aj som sa obrátila na Kompliment či mi môžu poslať cviky, ktoré som u Vás cvičila aj som popísala aktuálny stav bohužiaľ komunikácia bola .... Napriek tomu, že som bola spokojná v minulosti. Ďakujem Pozdravujem. Chudnutie zmenou životosprávy je najlepší a najúčinnejší spôsob chudnutia. Našich klientov si vážime a máme záujem, aby chudli zdravo a bezpečne. Základom metodiky chudnutia v Inštitúte kompliment je preto a naďalej aj zostáva výživové poradenstvo, cvičenie, edukácia a osobné vedenie. Cvičebné zostavy sú súčasťou komplexného redukčného programu. Cviky sú prispôsobené cvičeniu v našich cvičebných zariadeniach a klient ich vykonáva pod našim osobným vedením. Na to aby bolo možné cvik odcvičiť správne je potrebný podrobný popis cviku a fotografia, alebo schematický nákres cvičenia. Osobné cvičebné zostavy, ktoré má klient v osobnej karte a k dispozícii pri cvičení, obsahujú iba názvy cvikov bez popisu na ich správne vykonanie. To sú dôvody, prečo cvičebné zostavy klientom nedávame. Cvičenia kompliment s popisom a fotografiami môžete nájsť napríklad v knihe Rýchla zoštíhľovacia diéta. Ak sa nám ozvete, radi Vám zašleme cvičenia, ktoré boli v minulosti publikované a obsahujú všetky potrebné náležitosti.

2015-06-29 11:25:14 - otázka od: Zdenka Dobrý deň, schvaľujete oddelenú diétu, aký je Váš názor? Ďakujem Dobrý deň. Oddelená strava odporúča striedať dni s prevažne sacharidovými potravinami a dni bielkovinové. Rizikom preto môže byť nevyvážený denný príjem základných živín. Diéta neberie ohľad na prirodzenú potrebu príjmu živín a individuálne chute. Obmedzuje vo výbere potravín a nedovoľuje prispôsobiť si jedálniček aktuálnej situácii a stravovacím možnostiam. Napríklad pre ľudí, ktorí sú pracovne a spoločensky aktívni, je náročné sledovať a dodržiavať správnu kombináciu dovolených a nedovolených potravín a neustále myslieť na diétu. A to je aj najčastejší dôvod, prečo diétu podľa oddelenej stravy prestanú dodržiavať a predčasne ju ukončia. Mnohí majú s chudnutím podľa delenej stravy dobré skúsenosti. Je to najmä preto, že pri jej dodržiavaní sa začnú stravovať pravidelne, kontrolujú svoj jedálniček a tým aj celkový denný príjem energie. Chudnutie a zníženie hmotnosti je tak prirodzeným dôsledkom negatívnej energetickej bilancie a nie delenia potravín. Našim klientom delenú stravu neodporúčame. Jedálničiek nastavíme tak, aby bol pestrý, každý deň prinášal vyvážené množstvo živín, neobmedzoval ich v osobnom živote a vytvoril dobrý základ pre zdravé stravovanie aj po ukončení chudnutia.

2015-06-29 11:26:10 - otázka od: Lýdia Radimáková Dobrý deň, neuvažovali ste aj o knihe zameranej len na jednotlivé cviky, prípadne celé zostavy cvičení? Chodila som do komplimentu v Trenčíne cca rok a cvičila som jednotlivé sady cvičení, ktoré sa menili a stupňovala sa obtiažnosť. Ďakujem Mgr. Lýdia Radimáková Pozdravujem a ďakujem za tip. Uvažujeme nad tým už dávnejšie a dúfam, že sa nám to podarí. Určité cviky, zatiaľ, nájdete v knihe Rýchla zoštíhľovacia diéta.

2015-06-29 11:31:13 - otázka od: pete2211@azet.sk Dobrý deň, v mode je "zaručený" prípravok po ktorom sa chudne... Už druhý mesiac to mám a nič. čo si Vy myslíte o týchto zaručených úspech garantujúcich prípravkoch. Ďakujem Petert Dobrý deň. Prípravky a lieky na chudnutie nikomu neodporúčam. Žiadny z nich totižto nezabezpečíí taký úbytok energie, ktorý by bol dostatočný na úspešné chudnutie. Ak by prípravky na chudnutie fungovali, nemalo by viac ako 55 percent ľudí nadváhu! To čo skutočne funguje, je zdravá strava a dostatočný pohyb. A tým sa netaja ani chudnúce prípravky. Ak si pozorne prečítate príbalový leták, takmer vždy je v závere uvedené, obyčajne napísané malými písmenkami, aj odporúčanie dodržiavať zdravú životosprávu. Výsledkom „ chudnutia“ pomocou prípravkov na chudnutie, bez diéty a pohybu, je najčastejšie nezmenená hmotnosť a ľahšia a chudšia peňaženka.

2015-06-29 11:44:52 - otázka od: Dasena Dobrý den, pani doktorka chcela by som sa spytať ako pokrračovať dalej. Od marca roku 2013 som schudla s 114kg na 85 kg vylúčila som pečivo aj prílohy no teraz som si začala dávať aj prílohy a váha ide trochu hore teraz mám 88-89. Poradte mi prosím ako si udržať váhu aspon tých 85 kg. Mám 60 rokov cukrovku aj iné diagnozy napr. malá hiatová hernia avysoký krvný tlak, štítna žlaza ..Môj lekár internista ma neustále haní za moju váhu ale ja už naozaj neviem ako dalej všetko sa to nejak zastavilo. Snažím sa stravovať zdravo vela zeleniny menej sladkostí aj ked občas zhreším ale pečivo nejem do teraz .Dakujem ak môžete poradtemi ako dalej ? Dobrý deň. Gratulujem Vám, že sa Vám podarilo schudnúť. Vaše ďalšie chudnutie a zmena životosprávy si zrejme vyžaduje odbornejší prístup. Zmeny, ktoré ste doteraz urobili, už nie sú pre ďalšie chudnutie postačujúce. Bolo by preto vhodné, aby ste vyhľadali odborníkov, ktorí Vám pomôžu chudnúť ďalej. Obrátiť by ste sa mali na tých, ktorí majú patričné vzdelanie, dostatočnú prax a preukázateľné výsledky. Vzhľadom k Vašim zdravotným problémom je nevyhnutné, aby ste chudli individuálne a aby Váš redukčný program bral ohľad na Váš zdravotný stav. Dôležité je aj to, aby ste počas celého chudnutia boli s odborníkom v pravidelnom osobnom kontakte.

2015-06-29 11:45:25 - otázka od: magdalena behom dvoch rokov som postupne schudla skoro 20 kil.uplne som zmenila jedálniček,prevahu v strave tvori doobeda ovocie a počas dna je hlavná zložka zelenina.no teraz som sa zastavila na váhe no moje BMI je stale v miernej obezite, čo by som ešte rada zmenila,viete mi niečo poradiť dakujem Pozdravujem. Podobne ako pani Dašene Vám odporúčam spoluprácu s odborníkmi na chudnutie.

2015-06-29 11:47:14 - otázka od: Veronika Dobrý deň,čo by som mala jesť ak chcem čo to schudnúť?okrem cvičenia :) Dobrý deň. Úspech v chudnutí závisí najmä od spôsobu stravovania. Zoznam potravín, ktoré pri redukčnej diéte môžete jesť je obsiahly. Zoznam potravín, ktoré chudnutie podporujú, ale aj tých, ktoré mu neprospievajú , môžete nájsť v knihe Fresh diet. K dispozícii je aj návrh na redukčný jedálniček a recepty.

2015-06-29 11:49:40 - otázka od: Vera Dobrý deň, poprosila by som Vás o Vaše odporúčanie na zostavu raňajok, pričom som vegánka a momentálne obmedzujem príjem fruktózy a akéhokoľvek cukru (trstinová melasa a med). Ďakujem Pozdravujem. Na to aby, som Vám poradila, by som musela mať o Vašom stravovaní viac informácií.

2015-06-29 11:53:35 - otázka od: Eva Ježíková Dobrý deň, mám 54 rokov a momentálne veľmi inklinujem k raw food. Nie som radikálna, zjem aj varené a často "zhreším", ale snažím sa jesť aspoň 60-70 % surovú stravu. V tomto období zmeny stravy som však rapídne stratila nielen tuk ale aj svaly a veľmi sa mi stenčila koža. Rada by som sa Vás spýtala, kde som urobila chybu, čo som mala v strave uchovať? Ďakujem. Raw food stravovanie môže byť rizikové z dôvodu nízkeho príjmu živín. Nedostatočný môže byť nielen príjem bielkovín a sacharidov, ale napríklad aj vitamínu B12. Znížená je využiteľnosť niektorých antioxidačných látok (napríklad lykopénu). Tým, že je jedálniček obmedzený a živočíšne potraviny chýbajú, môže nastať aj deficit vitamínu D a dôležitých minerálnych látok. Úbytok svalovej hmoty môže byť dôsledkom nízkeho príjmu bielkovín, nedostatočného príjmu esenciálnych aminokyselín a nízkeho príjmu energie. Ak Váš jedálniček pozostáva najmä z ovocia a zeleniny, môže to byť problém. Ovocie a zelenina obsahuje veľmi málo bielkovín a tieto bielkoviny, tým, že nemajú zastúpené všetky aminokyseliny, sú neplnohodnotné, Úbytok svalov môže byť aj dôsledkom pretrvávajúceho príliš nízkeho príjmu energie. Ak telo spotrebuje energiu z podkožného tuku, siaha na ďalšie zdroje a tým môžu byť svaly. Ak sa necítite fit, zrejme Vaše telo vysiela signály, že mu niečo chýba a Váš jedálniček nie je správny. Preto by ste mali od prísneho raw food upustiť a začať sa stravovať racionálne. Dbajte na to, aby bol Váš jedálniček pestrý a obsahoval všetky potrebné živiny. Má obsahovať rastlinné aj živočíšne potraviny a aspoň jedno jedlo denne tepelne upravené. Tepelná úprava zvyšuje využiteľnosť živín, napríklad aj bielkovín. Príjem kvalitných bielkovín je veľmi dôležitý. Obsahuje ich napríklad vaječný bielok, mäso, mlieko a mliečne výrobky ryby, strukoviny....

2015-06-29 11:55:25 - otázka od: štefan fridl Dobrý deň, moja otázka znie, že aký vplyv na chudnutie má konzumácia knekebrótu. Tento produkt obsahuje najmä klíčky, ovsenné vločky, sezámové semienka a pod. Ďakujem a zostávam s pozdravom. Knäckebrot má pomerne vysokú energetickú hodnotu, na 100 gramov a ž 1500 kJ. Napríklad, bežný biely chlieb má asi 1000 kJ/100 g a niektoré celozrnné chleby dodajú len 600 až 700 kJ/100g. Našim klientom odporúčame pri chudnutí čerstvý kvalitný celozrnný chlieb alebo pečivo a knäckebrot iba príležitostne. Knäckebrot má síce vyšší obsah vlákniny ako bežný chlieb, ale rozdiel hravo doplníte príjmom dostatočného množstva zeleniny, ktorá v priemere dodá len asi 200 kJ/100 g.

2015-06-29 11:59:30 - otázka od: Gitka Dobrý deň, mám 54 rokov a vážim 96 kg. Zaujímalo by ma, že či sa mi zlepšia aj krvné výsledky napr. ľadvín, ktorý mám na hrane a cholesterolu, ktorý dobrý mám zlý keď napr. 5 kg schudnem. Nie rýchlo, postupne tým, že prijmem menej kcal denne a dodržím pitný režim 2,5 litra vody denne. Nechcem brať žiadne lieky. Som alergik a denne užívam lieky od 30 rokov. Za odpoveď ďakujem. Pozdravujem. Zlepšenie životosprávy má na zdravie pozitívny vplyv. Vzhľadom k Vašim diagnózam je však potrebné aby ste chudli pod vedením odborníkov, ktorí Vám nastavia správne diétu a budu dohliadať na chudnutie.

2015-06-29 10:45:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia