MUDr. Libor Michna bol online: U mladých ľudí môže byť nástup parodontózy veľmi agresívny!

MUDr. Libor Michna pracoval osem rokov ako zubár na klinike v škótskom Glasgowe.
Zdroj: red
2015-02-18 12:35:00

Existuje zázračný prípravok na parodontózu bez pomoci špecialistu? Prečo sa do zubných pást pridáva fluorid? Aj s týmito otázkami ste sa obrátili na zubára MUDr. Libora Michnu, ktorý bol online 18. februára 2015 od 11:30-12:30 v magazíne Vysetrenie.sk. Pozrite sa, čo prezradil v online rozhovore!


Ak chcete mať zdravé a krásne zuby, musíte dbať o kvalitnú ústnu hygienu. Starostlivosť o zuby začína už v rannom veku. Na prevenciu zubného kazu nestačí len zubná kefka a zubná pasta. Zaobstarajte si aj medzizubnú kefku, ktorá vyčistí priestory, kde obyčajná zubná kefka nestačí. Skvelou bodkou na záver je ústna voda, ktorá dočistí chrup. Nezabúdajte, že nedostačujúca ústna hygiena spôsobuje narušenie zubnej skloviny, zubný kaz. Vo zvyškoch potravy sa nachádzajú baktérie, ktoré rozkladajú sacharidy na organické kyseliny, a tým sa zo skloviny uvoľňuje vápnik a sklovina sa odvápňuje. Starajte sa o svoj chrup!

O lekárovi

MUDr. Libor Michna MSc. (40) pracoval osem rokov ako zubár na klinike v škótskom Glasgowe a posledné dva roky spolu s manželkou prevádzkuje súkromnú ambulanciu ArtDentistic Dental Clinic v centre Bratislavy. Je špecialista na parodontológiu a implantológiu. Venuje sa aj plastike a mikrochirurgii ďasna a jeho špecialitou je smile design. Pravidelne navštevuje semináre, ktoré sa špecializujú na dentálnu medicínu po celom svete.

Zubár MUDr. Libor Michna MSc. bol online 18. februára 2015 od 11:30-12:30 v magazíne Vysetrenie.sk. V online rozhovore ste sa mali možnosť pýtať na čokoľvek, čo súvisí s ústnou hygienou!


Online rozhovor

2015-02-18 11:44:48 - otázka od: Matilda Je mozne, ze ani panoramaticky rtg neodhali hnijuci koren zuba? Lebo uz podla stvrteho zubneho lekara je vsetko OK. Je mozne, ze ochorenie niektoreho organu sa moze prejavit ako bolest zuba ci viacerych zubov? Ak ano, ktoreho, lebo aj internisticky je vsetko ok, napriek tomu 10x do roka vysoke teploty, bolesti zubov, konciace zapalom stredneho ucha. Dobry den, Ak uz je koren "hnijuci", tak by ho mal panoramaticky rtg detekovat. Ale v uplne skorom stadiu zapalu to vobec nemusi byt viditelne. Je treba ale povedat ze samotny rtg bez ineho vysetrenia nie je vykazny. Ak vas vysetrovali 4 rozni lekari a zhodli sa tak by som im doveroval. K druhjej otazke plati vo vseobecnosti ze nie, ochorenie vnutornych organov (ak tie mate na mysli) sa naprejavia bolestou zuba, ale moze to platit opacne, najme u imunologicky oslabenych ludi. Mozno by som vo Vasom pripade konzultoval aj s ORL, moze to suvisiet s chronickym zapalom sinusov, alebo ucha co sa moze prejavit ako bolest zubov. Zo zubov vacsinou nevzniknu vysoke teploty ak nevznikne opuch tvare, takze tie teploty budu zapricinene zrejme niecim inym.

2015-02-18 11:46:56 - otázka od: Katarína Moja dcéra má 16 rokov. Pri preventívnej prehliadke jej zubár povedal (prestúpila k inému zubárovi, predtým chodila k zubárke, ktorá mala na starosti deti v základných školách), že má zapálené ďasná a že má príznaky začiatočného štádia paradentózy. Odstránil jej aj zubný kameň. Zuby si umýva pravidelne, zubné kazy nemá žiadne. Ústnu vodu nepoužíva, lebo ju napína na vracanie. Je dostupný nejaký prípravok, ktorý by jej pomohol? U mladych ludi nastup parodontozy moze byt velmi dramaticky a agresivny. Neexistuje ziadny zazracny pripravok na parodontozu bez pomoci specialistu parodontologa. Zapalene dasna sa lahko daju odstranit dobrou hygienou ale ak ma Vasa dcera parodontozu alebo podozrenie na nu , mala by vyhladat odbornu pomoc

2015-02-18 11:49:30 - otázka od: jozef Dobry den, u zubara som nebol 15 rokov, mam panicky strach ktory si nesiem z detsva..Chrup mam v poriadku, ziadne problemy, ale viem ze raz pridu. Presvedcte ma prosim ze navsteva zubara je dnes bezbolestna..neviem sa odhodlat k navsteve. dakujem Ak mate zuby v poriadku, tak Vam garantujem bezbolestnu navstevu:) Ak budete navstevy pravidelne opakovat a dobre sa starat o zuby plati to o to viac. Ak mate nejaky problem alebo kaz, ktory treba osetrit aj to sa dnes da v principe vyriesit bezbolestne v lokalnej anesteze, ktora hadam uz dnes nie je problemom nikde.

2015-02-18 11:51:07 - otázka od: Ela Dobrý deň, chcem sa opýtať, môže to, že mi rastie už cca 2 roky s prestavkami spodná 8ka spôsobovať, že keď sa sem tam aktivizuje, ma bolia aj iné zuby? Resp. skor ich korene, na tej strane ako je ona, ale nie uplne tie vedla nej ale viacmenej ob..5ka a 6ka na dotyk. Zubárku moju čelusť definovala ako malú (neviem či to je dôvod), z toho dôvodu som ani nikdy nemala strojček, nemal by mi ako vyrovnávať zuby. Ďakujem. Moze, vylucit sa to neda. Ale ak Vas bolia aj na dotyk zrejme tam je aj iny problem priamo s tymi zubami.

2015-02-18 11:55:01 - otázka od: Peter Dobrý deň. Kedy je časovo nevyhnutné u začínajúcej paradentózy vytrhnutie zubu- je to prvý zub-dolná jednotka-stále je pevný -nebolí, len je mierne odkrytý kŕčok zubu-dá sa to zastaviť resp. liečiť bez vytrhnutia a následného obrusovania susedných zdravých zubov pre stavbu môstika? Ďakujem za radu. U zacinajucej parodontozy vobec nemusite prist o zub. Zuby sa dnes netrhaju ale zachranuju ak sa da. Odkryty krcok este nemusi byt parodontoza. Zuby sa tahaju az pri velmi pokrocilych stadiach, ked sa velmi hybu, alebo su zhnisane atd. Takze hlavu hore, navstevujte pravidelne Vasho stomatologa a hygienycku a zuby mozte mat zdrave velmi dlho bez nutnosti obrusovania na mostik:)

2015-02-18 11:57:34 - otázka od: Soňa Dobrý deň. Mám 4,5 ročného syna, ktorému pravidelne umývame zuby od 2 rokov, dávame mu minimum sladkosti(1x za týždeň), nepije džúsy (iba sem tam - 2x do mesiaca), ani sladené čaje. teda okrem škôlky- to nevieme ovplyvniť. napriek tomu mám okolo zúbkov ako keby čiernou fixou obkreslené ďasná. nevieme mu to ničím vyčistiť. boli sme s ním na preventívke u zubárky, povedala, že to nič, je to len kozmetický problém...sú to nejaké baktérie. vraj pije veľa sladkej vody alebo sladkostí. čím to je? ako sa toho zbaviť? ako mu pomôcť aby mal pekné a zdravé zuby? ďakujem za odpoveď. Soňa Suvisi to s typom bakterii, ktore Vase dieta ma v ustach prirodzene. Casto tento "cierny povlak" maju deti, ktore pouzivaju elmex pastu- ide o urcitu reakciu. Ano, je to len kozmeticky problem, my zubky detickam profesionalne ocistujeme, pripadne doporucime elektricku kefku a zmenu pasty.

2015-02-18 12:10:10 - otázka od: Ivan 1. Preco ceny zakrokov u niektorych zubarov su vo vyske, ako napr. v susednom Rakusku? Vela lekarov stale hovori, ze maju nizke mzdy, pritom sa vozia v Audinach a Bavorakoch. Ak maju nizke mzdy, minimalne by zakroky nemali stat tolko co v Rakusku, pretoze je to najvyssia nakladova polozka pri tvorbe ceny. Moja druha otazka 2. Myslite si, ze mnohi zubari na Slovensku pouzivaju najmodernejsie technologie v stomatologii? Myslim, ze ceny vykonov sa este u nas zdaleka nepohybuju na urovni Rakuskych. Inak by Rakusania nechodili k nam alebo este viac do Madarska kde tie prihranicne kliniky s toho ziju. O mzdach je v slusnej spolocnosti nevhodne hovorit ale odpoviem Vam lebo je dolezite aby to ludia chapali hlavne v dnesnej atmosfere. Prevadzka zub. ambulancie nieco stoji a hovorim za nas, platy nie su zdaleka najvyssou polozkou. Napr. kupujeme zubne materialy (nielen plomby o ktorych ma pacient predstavu) od svetovych vyrobcov za svetove ceny tak ako ked si kupite nove auto alebo mcdonald. Faktury sa pre roznych zubnotechnickych dilerov pohybuje mesacne v tisicoch eur. PLus musime platit najom, platy sestriciek a personalu, upratovanie, odvoz klinickeho materialu, elektriku, vodu atd. K druhej otazke, to je presne to na co sa pytate. Ocakavate najvyssiu kvalitu za nizke ceny? Ak ma ambulancia najmodernejsie pristroje tie nieco stoja. Navyse lekar sa musi neustale vzdelavat a verte mi kvalitne skolenia stoja vela penazi ak sa chceme nieco naucit musime chodit do zahranicia. Do nasej kliniky sme investovali radovo niekolko sto tisic eur , na ktore musime platit lizing. Za kvalitu treba jednoducho platit a nie len u nas ale aj v zahranici.

2015-02-18 12:11:33 - otázka od: free_guwop prečo býva v zubnej paste fluorid a v čom pomáha? Flourid lokalne posobi na povrchove poskodenie skloviny, ktore vznika v dosledku prijmu potravy, preto sa do past pridava.

2015-02-18 12:15:36 - otázka od: marcelino zdravim p. doktor.Mmam problem zo zubami mam 50 rokov strasne sa mi lamu a nemozem si najst ani zubara aby som povedal uplnu pravdu neviem ako si ho najst alebo oslovit potreboval by som vsetky zuby asi vytrhat a nahradit umelymi poradte mi co mam robit alebo odporucte mi nejakeho zubara ktory by mi spravil rozpocet kolko by ma to stalo Zuby sa mozu lamat z roznych pricin, opotrebuju sa aj vekom a nemusite ich mat ani pokazene. Mozno nevedomky skripete zuby alebo mate inu "parafunkciu". Mozte mat aj skryte kazy, alebo ine problemy, v kazdom pripade naberte odvahu a isto najdete dobreho zubara v hociktorom meste na Slovensku. Ak ste z Ba alebo okolia , mozte prist k nam , radi sa na Vas pozrieme.

2015-02-18 12:17:32 - otázka od: ivan dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné, aby po nasadení anestézi pri ošetrení bol zub stále (lokálne) citlivý (zápal rtg neukázal), tento môj problém pretrváva už dlhšie, naozaj sa už bojím ísť na ďalšie ošetrenia. Aké existujú alternatívy? Ďakujem Vhodnou lokalnou anestezou sa da VZDY docielit dokonale umrtvenie zubov (ak je tam zapal tak je to tazsie).

2015-02-18 12:17:48 - otázka od: Maria Dobry den, je mozne, ze sa zacne nicit sklovina z vnutra po spinali podanom pri porode cisarskym rezom? Dakujem urcite nie.

2015-02-18 12:20:39 - otázka od: sorka Dobrý deň, aký máte názor na zeolitový prášok na zuby- Zeodent? Ďakujem. Su tam popisane nezmysli, nefunguje to tak ako to tam je napisane. Mozte vyskusat, ale ja by som to svojim pacientom nedoporucoval.

2015-02-18 12:22:01 - otázka od: Janka Dobrý deň prajem, chcem sa spýtať na Váš názor či je lepšie ešte si ponechať cca 18 rokov mŕtvy zub, nakoľko je už dosť tmavý a je vyplnený starou amalgámovou plombou, alebo si ho dať vytrhnúť. Ohľadne tých amalgámových plômb sa spýtam, nie je lepšie si ich dať vymeniť sa biele? Veľa článkov sa píše, že tie staré škodia zdraviu, je to pravda? Ďakujem. Ak Vas zub neboli a nie je o lozisko infekcie tak si ho trhat nedajte. Ak Vas trapi farba,to sa da esteticky vyriesit.

2015-02-18 12:23:41 - otázka od: Gabriela Matušíková Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: mám 56 rokov a ešte jeden mliečny zub /trojka vpravo hore/, ktorý mi začína robiť problémy..je najlepšie riešenie implantát? -možno podstúpiť tento zákrok aj v prípade zápalu ďasien?ten momentálne riešim častejším výplachom ústnou vodou a natieraním Teatreeoil-om? S pozdravom GM Implantat moze byt najvhodnejsi, ale isto by som najskor riesil zapal dasien. Samotny vyplach nemusi pomoct, navstivte najskor zubara.

2015-02-18 12:27:22 - otázka od: Helka Dobrý den, pán doktor momentálne riesim dilemu. Boli ma na ľavejs trane sankový klb, opotrebovaný a keďže mam už staru protezku- skeletku, je potrebne vyhotovit novu, resp. dat urobit mostik. Na pravej strane ,mi chybaju 3 stolicky a vlavo dve, neviem sa rozhodnut. Vzadu mam 8mičky zuby a odhovaraju ma od mostika, ze si znicim zuby, ze pod mostikom sa kazia. Moje zuby su pevne, solne korene a pekne, preto sa neviem rozhodnut. Budem rada, ak mi poradite, co je v mojom pripade lepsie. Dakujem pekne Lukáčová Velmi to je tazke takto diagnostikovat. Vo Vasom pripade ide zrejme o chronicky problem ktory moze suvisiet aj s chybajucimi zadnymi zubami. Ak mate nevyhovujuci zubnu nahradu, problem sa moze este zhorsit. Je to treba odborne zhodnotit a zdiagnostikovat a potom navrhnut riesenia, ktorych moze byt vzdy viacej. Ak budete dobre informovana, isto sa rozhodnete spravne.

2015-02-18 12:29:02 - otázka od: viktor Dobrý deň, od základnej školy, keď bola návšteva zubára povinná, som už 25 rokov nebol u zubára. Zuby si čistím 1 x denne každý deň a to ráno. Nikdy som nemal zubný kaz, nechýba mi žiadny zub a nič ma nebolí. Myslíte, že je možné, že nebudem potrebovať zubára nikdy? Je to mozne:)))

2015-02-18 12:30:08 - otázka od: Jano Pilčík Dobrý deň. Mám v pláne vytrhať si všetky svoje zuby a kompletne ich vymeniť za poctivý titán, čo si o tom myslíte, ďakujem. Nemusi byt najlepsi plan, zavisi od situacie. Ale ak mozte drzte sa vlastnych zubov ako kliest:) TO je isto dobra rada:)

2015-02-18 12:31:10 - otázka od: Gabriel Existujú aj iné spôsoby ošetrenia zubného kazu ako vrtačka , odsávačka, obrúsenie zubov a plomba. Ďakujem. U pociatocnych velmi skorych kazov ultrazvuk a laser.

2015-02-18 12:32:41 - otázka od: Jana Dobrý deň, rada by som poznala Váš názor na opravu detských zubných kazov na stoličkách u 6 ročnej slečny. Za odpoved vopred ďakujem. Jana Urcite ano, tie zuby tam su VELMI dolezite , drzia miesto, inak bude potrebovat strojcek a bude to stat vela bolesti a penazi.

2015-02-18 12:33:58 - otázka od: Ivanka Dobrý deň, chcela by som sa opýtať prečo sa mi ako keby odlamovalo zo zubov. Všimla som si to poslednú dobu, viem,že mám na niektorých zuboch popraskanú sklovinu, ale poslednú dobu sa mi aj odlamuje zo zubov, ale zatiaľ tam nemám zubné kazy. Ale je to nepríjemné ak jem a zrazu mi to škrípe pod zubami. Odlamujú sa maličké kúsky. Neviem či to môže byť z liekov mtx, kortikosteroidy (tabletkovo aj inhalačne). O zuby sa starám príkladne vrátane PP. Čo by mi pomohlo aby to prestalo? Nechcem prísť o zuby a hlavne mám len 30 rokov. Ďakujem Zrejme skripete podvedome zubami napr. v noci a tak sa Vam odieraju a nicia. Da sa to riesit a treba to riesit.

2015-02-18 12:34:28 - otázka od: sona Mam 4,5roc syna,ktoremu asi pred 6mes zacali sa okolo korenov zubov robit cierne ciarky. Na preventivke nam zubarka povedala, ze pije vela sladkej vody, su to bakterie a je to len kozmeticky problem. Stravu v skolke neovplyvnime, ale doma nepije ani dzusy, sladene vody,caj s medom. Ma rad custu vodu odpoved vyssie

2015-02-18 12:37:33 - otázka od: Natália Chcem sa opýtať: pozrela som si Vašu www. stránku a rada by som vedieť, akými prostriedkami - menovite -bielite zuby, ak vieme, že naša legislatíva neodporúča bielenie zubov s 38% peroxidovým gélom. Samozrejme ze sa to nesmie takymto peroxidom , my pouzivame 6% a mame vyborne vysledky.

2015-02-18 12:39:08 - otázka od: Lenka Dobrý deň, chcela by som sa informovať, aký je Váš názor pri voľbe zubnej náhrady, pokiaľ chýba len horná dvojka, či zvoliť klasický mostík alebo zubný implantát? Moja zubárka ma presviedča na klasický mostík, s tým, že so zubnými implantátmi bývajú často problémy. Mám však len 27 rokov a zdá sa mi skoro v mojom veku už zbrusovať okolité zuby, pokiaľ sú v poriadku. Za odpoveď ďakujem. Metodou volby je jednoznacne implantat, s mostikmi byvaju z dlhodobejsieho hladiska vacsie problemy.

2015-02-18 12:35:00  |  Text: Janka   |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia