Bc. Lenka Brodyová bola online: Prezradila, čo je príčinou krvácania ďasien!

Bc. Lenka Brodyová je dentálnou hygieničkou, ktorá pracuje v stomatologickom centre MySmile.
Zdroj: Lenka Brodyová
2014-09-09 10:55:00

Krvácanie ďasien trápi mnoho ľudí. Čo za tým môže byť? Dentálna hygienička Bc. Lenky Brodyová bola online 9. septembra 2014 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Pozrite sa, čo prezradila v online rozhovore!

Pre zdravie vašich zubov a slizníc dutiny ústnej je nevyhnutná správna ústna hygiena, ktorá by mala byť neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. Ide o účinnú liečebno-preventívnu metódu modernej stomatológie, ktorej cieľom je prevencia pred ochoreniami, spôsobenými baktériami. Patrí sem napr. zápal ďasien alebo ochorenie závesného aparátu (parodontitída). Vďaka dentálnej hygiene si znížite riziko vzniku zubného kazu.

O dentálnej hygieničky

Bc. Lenka Brodyová absolvovala štúdium na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave odbor Ošetrovateľstvo a tiež na Prešovskej univerzite v Prešove odbor Dentálna hygiena. Má za sebou kurz Preventistky. V súčasnosti pracuje v stomatologickom centre MySmile ako dentálna hygienička. Zaoberá sa poradenstvom, prevenciou a liečbou orálnych ochorení detí a dospelých. Najčastejšie k nej prichádzajú pacienti so zápalom ďasien a taktiež s parodontitídou.

Bc. Lenka Brodyová bola online 9. septembra 2014 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.


Online rozhovor

2014-09-09 11:02:02 - otázka od: Viera Mám paradentózu , už asi 15 rokov zubné krčky iba na prvých 4 zuboch hore , sa mi začali viacej odhalovať k zubárovi chodím pravidelne, chcela som sa spýtať či sa nedá niečým vyplniť posunuté jasno. Inak sa mi zuby nehýbu ani nekrvácajú, ale s estetického dôvodu to neni pekné nemôžem sa pekne usmievať. Zuby som chcela vytrhať a dať umelé, ale zubár ma odhovoril že zdravé zuby netrhá. Prosím poradte mi. Veľmi pekne dakujem za odpoved. Dobrý deň, príčina odhalených zubných krčkov môže byť rôzna. Ak je príčinou odhalenia parodontitída ako to udávate (čo môže, ale nemusí byť, keďže je ústup iba na predných horných zuboch- bez kompletného vyšetrenia sa to nedá presne stanoviť) v prvom rade je dôležité zastaviť proces parodontitídy (resp.inej vyvolávajúcej príčiny), aby nedochádzalo k ďalšiemu ústupu ďasna a v prípade parodontitídy hlavne k ústupu kosti, pravidelnou návštevou profesionálnej dentálnej hygieny a dostatočnou domácou starostlivosťou o zuby.Čo sa týka estetiky v takomto prípade musí liečbu indikovať lekár napr. krytím odhalených krčkov výplňou. Určite však neuvažujte nad radikálnym riešením trhania zubov. Nič nenahradí Vaše vlastné zuby

2014-09-09 11:05:16 - otázka od: Ľubica Môžu mi krvácať ďasná po liečbe antibiotikami pre infekciu - vírus? Ďakujem za Váš názor. S pozdravom: Ľubica Dobrý deň, Príčinou krvácania ďasien sú prítomne nánosy povlaku alebo zubného kameňa. V povlaku sa nachádzaju baktérie a pri boji organizmu proti nim sa nahromadia krvné obranné bunky a to sa práve prejavuje krvácanim. Niektoré lieky užívané dlhodobo spôsobujú krvácanie ďasien, ale antibiotika k nim nepatria.

2014-09-09 11:08:29 - otázka od: liliana saganová dobrý večer Je možné absolvovať dentálnu hygienu tak aby to bolo BEZBOLESTNÉ? Som extrémne precitlivelá a úplne všetky zákroky u zubára mi robia s injekciou. Mám 53 rokov. Ďakujem Dobrý deň, ak je dentálna hygiena vykonávaná správne nemala by byť bolestivá. Výnimku však tvoria pacienti, ktorý majú napr. odhalené, citlivé zubné krčky. Ak však nemáte citlivé krčky a napriek tomu je pre Vás dentálna hygiena bolestivá je možné podať lokálnu anestézu, samozrejme v tomto prípade je lepšie rozdeliť dentálnu hygienu na viac návštev a odstraňovať nánosy postupne v jednotlivých úsekoch.

2014-09-09 11:14:24 - otázka od: Jarino Dobrý deň, chcel by som sa Vás spýtať, dlhodobo ma trápi problém s bielym povlakom na jazyku. Nepomáha ho ani drhnúť so zubnou kefkou, neviete mi prosím poradiť čo stojí za vznikom tohto problému a ako ho riešiť? (vraj to má nejaký súvis s ochorením s názvom candida? a čo to vlastne tá candida je?) Ďakujem Vám vopred za odpoveď. Dobrý deň, Candida je plesňové ochorenie, ktoré súvisí buď s celkovými ochoreniami ako sú napríklad cukrovka, nádorové ochorenia alebo oslabenie imunity, ale taktiež sa vyskytuje u ludí s protézou a nedostatočnou ústnou hygienou, ale veľakrát u ľudí po užívaní antibiotík. Je dôlezitá profesionálna dentálna hygiena a kompletným vyšetrením a zistením pravej príčiny, ale najmä domáca starostlivosť o zuby, ktorá pozostáva z čistenia jazyka ústnou škrabkou po kompletnom vyčistení chrupu všetkými pomôckami. Podľa príčiny vzniku sa potom indikuje liečba. Doporučujú sa výplachy sódou bikarbónou, vhodná je tiež probiotická liečba resp. lekár indikuje liečbu antimykotikami.

2014-09-09 11:18:53 - otázka od: navratilova Dobry den chcela by som sa informovat co mam robit so zacinajucou paradentozou na prednych dolnych dvoch zuboch sa mi zacina oddelivat dosno , dakujem Parodontítida je ochorenie, ktoré je spôsobené baktériami. Jednoducho povedané: v ústnom povlaku žijú baktérie, ktoré po premnožení (ak sa nedostatočne odstaňuje zubný povlak) spôsobujú stratu kosti . Ďasná sú opuchuté, tvoria sa vačky, z ktorých vyteká krv, hnis. Veľká strata kosti spôsobí kývavosť až rozostup zubov a následnú stratu zuba. Preto jedinou liečbou parodontitídy je pravidelná profesionálna ústna hygiena a dôkladná domáca starostlivosť o zuby.

2014-09-09 11:25:07 - otázka od: mata Dobrý deň, je normálne že po odstrańovaní zub. kameńa a pieskovaní mám veľmi citlivé zuby a zapálené dasná? Zápal šiel postupne po všetkých zuboch Dobrý deň, Pred absolvovaním dentálnej hygieny máte v ústach zubný povlak resp. nánosy kameňa, ktoré spôsobujú zápal a tým aj opuch ďasien. Po absolvovaní hygieny zápal postupne ustupuje čo má za následok aj pokles opuchnutých ďasien. Môže dôjst k menšiemu odhaleniu krckov (pred hygienou mohli byť pokryté aj kameňom) a tým k ich citlivosti. Čo sa týka zápalu otázkou je, či trvá po dentálnej hygiene ešte dlhodobo. Ak je to okolo troch dní je to normálne. Proces odznievania zápalu ma určité trvanie. Dôležitá je pri citlivosti fluoridácia zubov, ktorú Vám odporúči a aplikuje dentálna hygienička po absolvovaní hygieny.

2014-09-09 11:26:38 - otázka od: Jana T. Aký máte názor na čistenie zubov Zeodentom? Odporúčate alebo nie? Dobrý deň, Priznám sa, že s týmto prípravkom som sa nestretla, avšak ak Vám ide o jeho bieliaci účinok preferujem bielenie pod kontrolou odborníka, nakoľko niektoré prípravky môžu síce zaistit bieliaci efekt, ale s následkom citlivých zubov.

2014-09-09 11:31:47 - otázka od: Andy Mám problém s krvácajúcimi ďasnami/60r./,nech robím ako robím, nič nezaberá,striedam mäkké Curaproxy,pužívam ústne vody,špeciálne na to určené pasty,vitamíny,nič nezaberá, zubár to liečil obstrekmi, nič.Čo s tým...ďakujem Dobrý deň, je dôležité, aby ste absolvovali profesionálnu dentálnu hygienu,kvôli kompletnému odstráneniu nánosov zubného kameňa a povlaku, ktoré sú hlavnou príčinou krvácania ďasien. Ak aj napriek absolvovania profesionálnej hygieny Vam ďasná krvácajú otázkou je, či používate správnu techniku čistenia zubov, či používate aj medzizubnú kefku...Najvhodnejšie je navštíviť ambulanciu dentálnej hygieny a zistiť príčinu Vášho problému. Bez kompletného vyšetrenia ústnej dutiny a zhodnotenia stavu na RTG snímke to nie je možné.

2014-09-09 11:36:33 - otázka od: Lenka Dobrý deň. Ako sa zbaviť zašpinení, tzv. čiernych švŕn a čiernych bodiek na zuboch? A ako im predísť? Ďakujem. Dobrý deň, Škvrny na zuboch vznikajú častým príjmom farebných potravín a nápojov ako je napr. červené víno, čaje (najmä zelené a čierne)a fajčením. Predísť im teda môžete buď obmedzením týchto potravín :-), pravidelným čistením zubov po ich požití, dostatočným odstránením povlaku zo zubov, ktorého prítomnosť zvyšuje zachytávanie pigmentov a pri ich vzniku podstúpiť tzv. pieskovanie zubov, ktoré tieto nežiadúce škvrny odstráni. Jedná sa však iba o estetický problém.

2014-09-09 11:41:38 - otázka od: Alena Dobrý deň, mám keramický mostík na horných prostredných 4 zuboch. Uvažujem o bielení zubov. Mám dve otázky: - či sa dajú bieliť aj keramické korunky a či je vhodné bielenie zubov pri parodontitíde a ak áno, akým spôsobom. Ďakujem. Dobrý deň, keramické zuby majú svoju stálu farbu, ktorá sa nedá zmeniť. Ak podstúpite bielenie zubov a máte parodontítidu mal by byť proces parodontitídy zastavený, tzn. že budete mať perfektnú hygienu bez prítomnej aktivity vačkov, bez krvácania ďasien. Odporúčam bielenie pod dohľadom odborníka, ktorý Vás vyšetrí a vtedy rozhodne, či je bielenie pre Vás kontraindikáciou, alebo nie.

2014-09-09 11:50:22 - otázka od: Pavol Dobrý den. Je dobré použivať na čistenie zubov abrazívne pasty? nedochádza tym k poškodeniu povrchu zubu k tvorbe mikro trhlin na ktorých sa lahhsie usadzaju bakterie a chemicke látky ,ktore este viac poškodzuju zubnu sklovinu? Nepoškodzujeme pastou práve ten protektívny povrch ktorý chrani zub pred kazom? Aky prípravok odporúčate? Dobrý deň, pravidelné používanie abrazívnych pást môže poškodiť povrch zubov, hlavne sa neodporúčajú používať ľuďom, ktorí majú odhalené krčky. Ak však nemáte žiadny problém v ústach používajte bežnú pastu. Ak máte nejaký problém, napr. zvýšenú kazivosť používajte pastu s obsahom fluoridov, ktorú samozrejme môžete používať aj keď nemáte problém práve kvôli prevencii. Je to veľmi individuálne. Prípravky odporúčam pacientom vždy po kompletnom vyšetrení podľa konkrétneho problému.

2014-09-09 11:52:44 - otázka od: Jana Dobrý deň, nakoľko sú spoľahlivé ústne sprchy? Dokážu zastaviť paradentózu? Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň, ústne sprchy odstraňujú iba zvyšky potravy, neodstraňujú povlak, ktorý je hlavným vyvolávateľom parodontitídy.

2014-09-09 11:57:27 - otázka od: Izabela Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, akú úlohu zohráva fluór v zubných pastách. Ja používam pastu bez fluóru, pretože mi veľmi vadí zápach zubných pást s fluorom. Je zubná pasta bez fluóru menej "efektívna" ako tá s fluórom? Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň, fluór v zubných pastách zohráva veľmi významnú úlohu a to v ochrane zubov pred kazivosťou. Vytvára na zuboch ochrannú vrstvu a bráni tak zuby pred útokom kyselín z potravy.

2014-09-09 12:04:01 - otázka od: Paul Dobrý deň. Odporučate vo všeobecnosti použivanie ústnych vôd napr. aj so zníženým obsahom alkoholu? Čoraz častejšie počúvam aj od zubárky že to nieje moc prospešne. Dobrý deň, ústne vody neodporúčam používať často aj keď neobsahujú alkohol. Síce odstraňujú prítomné baktérie, ale nakoľko máme v ústach rovnováhu ,,zlých" a ,,dobrých" baktérií pri dlhodobom a častom používaní môže dôjsť k ich nerovnováhe a premnoženiu práve tých ,,zlých" baktérií, čo spôsobí ochorenie.

2014-09-09 10:55:00  |  Text: Janka   |  Foto: Lenka Brodyová  |  Zdroj: red.

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia