Dr. Igor Bukovský bol online: Na Vianoce zabudnite na diéty!

Dr. Igor Bukovský radí čitateľom, ako prežiť pohodové Vianoce.
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy
2013-12-10 10:55:00

Vedeli ste, že orechy i repkový olej sú veľmi zdravé? A že pri ochorení štítnej žľazy je vhodná protizápalová kúra? Aj to prezradil Dr. Igor Bukovský v online rozhovore, ktorý bol dnes od 11:00-12:00 v magazíne Vyšetrenie.sk.

Sviatky lásky a pokoja sa nezadržateľne približujú. Každý rok si neprajeme nič iné, ako mať šťastné, veselé a hlavne pohodové Vianoce. Zháňame darčeky pre svojich blízkych, pečieme medovníky a iné zákusky, aby štedrovečerný stôl nezíval prázdnotou a zároveň sa obávame, či sa nám ručička na váhe po vianočnom hodovaní neposunie smerom nahor.

Vianoce, ktoré sa nesú v znamení vianočných tradícií, sa vyznačujú hojnosťou a bohato naplnenými stolmi. Kto by neodolal kapustnici, vyprážanému filé so zemiakovým šalátom či medovníkom? Ak si chcete užiť Vianoce v zdraví, je potrebné sa krotiť. Inak budú sviatky v znamení žalúdočných ťažkostí či pár kíl navyše.

Dr. Igor Bukovský je autorom mnohých kníh, ktoré sa stali bestsellermi. Najnovšie vydal dlhoočakávaný Návod na prežitie pre ženu. Má Ambulanciu klinickej výživy a spolupracuje s magazínom Vysetrenie.sk, kde má svoju vlastnú rubriku. V online rozhovore, ktorý bol 10. decembra od 11:00 do 12:00 prezradil


Online rozhovor

2013-12-10 11:11:52 - otázka od: JanoE Ak by ste mohli počas celých sviatkov ( od Vianoc do Troch kráľov ) jesť len jednu potravinu, čo by to bolo ? ho-ho-ho! jingle bells jingle bells! pokojny a stastny Advent vsetkym, ktorym to este nieco hovori! Jano, toto je nejaky vianocny trest? jednu potravinu od Vianoc do Troch kralov, fuuuha! :-) musel som sa terz dlho zamysliet, ale mam to: asi celozrnny orechovy zavin / dufam vsak, ze sa to nestane realitou..

2013-12-10 11:16:08 - otázka od: ERIKA KARISKOVA BLANCKAERT Prijeamny den prajem dr.Bukovsky mozno by ste neverili ale Vasu publikaciu sledujem uz 25rokov a to letaky ,knihy,relacie atd...ktore boli stale zaujimave teraz pred tyzdnom mi zistili ze mam zuzenu cievu okolo srdca citim sa stale unavena,a typicke syptomy ,ktore prejavuju coronalne choroby,jak je to mozne ? kedze ani nefajcim nepijem a zdravo sa stravujem,?aky moze byt dovod? DAKUJEM Erika, dakujem za doveru a vernost :-) ako vidno, to samotne nestaci, zial,na ochranu pred chorobami - ved ja naozaj nie som ziadny kuzelnik.. netusim, kolko mate rokov, ale ak ste vekova kategoria po menopauze, tak je to presne to, na co v mojej knihe pre zeny upozornujem: neverte mytu, ze muzi zomieraju a infarkty a zeny na rakovinu, lebo je presne naopak - viac zien zomiera na srdcovocievne ochorenia ako muzov.. takze, Erika, odporucam prehodnotit vsetky rizikove faktory, vratane krtvneho tlaku, cholesterolu, Tg, sedaveho zamestnania a pod. a niekde tam bude pravdepodobne lezat odpoved na otazku, Co s tym? Velmi Vam drzim palce!

2013-12-10 11:20:25 - otázka od: Natália Dobrý deň, chcem sa spýtať aký názor máte na osem-hodinovú diétu. Jedlo je možné jesť len počas ôsmich hodín (napr. 7:00-15:00). Túto diétu držím už veľmi dlho, zo začiatku som schudla celkom rýchlo. Teraz však ako keby diéta prestala účinkovať, váhu mám stále rovnakú. Je to podľa vás zdravé takto sa stravovať ? Ďakujem za odpoveď . Natalia, ak je to od 7.00 do 15.00, tak by to mohlo byt ok, ale ak je to 16.00 do 24.00, tak treba asi zmenit kontinent.. asi chaby pokus o humor, takze: kazda dieta sa raz zastavi - a vacsina sa rozbehne potom opacne.. neviem, ake mate zlozenie stravy, ale ak ste este nedosiahli svoju cielovu hmotnost, odporucam, aby ste vydrzali - nasim klientom sa toto tzv. plato prihodi niekedy tiez a vzdy treba len vydrzat a niektore veci robit este dokladnejsie.. druha moznost je, ze ste dosiahli svoju optimalnu hmotnost, ktoru mate nastvenu geneticky a hormonalne a dalej to uz moze ist ovela tazsie ako doteraz.. takze kratke zamyslenie a potom do znovu toho" :-)

2013-12-10 11:24:12 - otázka od: maria dobry den.pan bukovsky nedavno sa mi dostala informacia o olivovom oleji zevraj vobec nie je az taky zdravy,skor naopak.studie nato prisli nedavno a tak som cakala ze sa vo vasej novej knihe dozviem ako to vlastne je.zatial som vsak v nej odpoved nedostala.prosim co viete o tejto studii?a je pravda-ze by sme mali tuku pouzivat co najmenej? vraj staci jedna cajova lyzicka denne....dakujem za odpoved Maria, Greci a mnohe ine narody pouzivaju strasne vela olivoveho oleja - dokonca aj na pecenie a prazenie - a maju podstatne mensie vyskyt ochoreni srdca a ciev, ale aj ovela mensi vyskyt rakoviny - napriklad vsetci vieme, ze grecke zeny su ovela tucnejsie ako napr. ceske zeny (ehm), ale vyskyt rakoviny rakoviny prsnika je tam len asi 25 precent orpti ceskym zenam.. a pritom je dobre zname, ze obezita podporuje riziko rakoviny prsnika, takze tie grecke zeny musia byt niecim poriadne chranene! jednym z najsilnejsich ochrannych faktorov v ich strave je panensky olivovy olej - uz 2 polievkove lyzice denne meratelne znizuju riziko rakoviny prsnika.. moje oblubene: Kto maze spravne, ten jede dlouho!

2013-12-10 11:30:33 - otázka od: Petra Dobry den, chcela by som sa spytat, ako je to s tou stabilitou pomletych lanovych semiacok. Vo svojich knizkach uvadzate, ze ich stabilita je velmi vysoka a mozno ich pomliet do zasoby a uchovavat v uzavretych poharoch v chladnicke. V inej knihe od jednej slovenskej autorky (KH) som sa docitala, ze ich treba ihned konzumovat a urcite nemliet do zasoby, taktiez ze sa maju jest s potravinami bohatymi na bielkoviny, kt. obsahuju siru- hlavne syr cottage, tvaroh ci jogurt. Iste ste to uz cital, je to vsade na internete. Mozete mi vysvetlit, preco dany postup povazujete za zbytocny? Tak dedukujem, ked to vo Vasich knihach takto neuvadzate. Dakujem a zelam pekny den :)Vasa citatelka. Petra, dokaz, ze pomlete lanove semena mozete pokojne drzat par dni aj tyzdnov v chladnicke na dverach je fakt, ze nezhorknu - na rozdiel napr. od maku, ktory je nepouzitelny uz na treti den.. horka chut je dokaz oxidacie polynenasytenych mastnych ksyelin.. kedze lanove semeno obsahuje ovela viac antioxidantov ako napr. ten mak, ani pomlete lanove semeneo neoxiduje rychlo.. co sa tyka kombinacie so sirnatymi aminokyselinami (tvaroh a pod.), nepoznam ziadne relevantne strudie, ktore byt to potvrdzovali.. navyse, v suvislosti s "liecbou" rakoviny je absolutne naivne domnievat sa, ze ak sa v miske zmiesa lanovy olej s tvarohom, ze sa to tak dostane k nadorovym bunkam.. v realnom zivote, na rozdiel od Petriho misky, sa totiz tvaroh v creve rozlozi na aminokyseliny, lanovy olej na triacylglyceroly a mastne kyseliny a vsetko sa vstrebava uplne inymi mechanizmami.. neexcistuje ziadna moznost, aby lanovy olej s tvarohom posobil v tele na bunky.. zial, zivot naozaj nie je cierno-biely a ani rakovina nema jednoduche riesenie..

2013-12-10 11:33:28 - otázka od: olga Dobrý deň pán doktor, ja s určitosťou viem, že čo sa týka jedla, ani cez Vianoce neporuším svoje zásady. Ako dlhoročná vegetariánka a už "5- mesačná" vegánka viem, že sa dajú tieto krásne sviatky stráviť nielen nadbytkom jedla, ale hlavne v pohode, láske...a mimochodom, Vašu novú knihu dostanem pod stromček. Prajem Vám veľa zdaru, pohody cez sviatky. Olga, presne tak, ak su Vianoce iba o jedle a jedeni do prasknutia, nemozu zmenit ani ludi ani svet.. iba ak vychylit zemsku os :-) Tak stastne, vesele a pozehnane!

2013-12-10 11:34:25 - otázka od: Blanka Kucháriková Aké doporučenia na stravovanie mi doporučíte pri problémoch so štítnou žľazou. Ďakujem a prajem pohodové Vianoce. Kucháriková Blanka, pri ochoreni stitnej zlazy, treba nasadit liecbu ordinovanu endokrinologom. a vhodna je aj protizapalova kura.

2013-12-10 11:35:08 - otázka od: Milan dobrý deň pán doktor, aký máte názor na "Dukanovú" dietu.Môže poškidiť organizmus. na stranke mojej ambulancie AKV, Milan, najdete vyjadrenie, preco nefunguje ani Dukanova dieta.

2013-12-10 11:38:35 - otázka od: jana cuninkova dobry den..k vianocnemu peceniu-pan bukovsky je rastlinne maslo alsan zdravsie v porovnani s palmarinom? a da sa do kolacov namiesto masla pouzit olej alebo obycajny natierkovy margarin-napr tyu flora light? dakujem Janka, podla mna je margarin Alsan zdravsi ako palmarin - palmariny zvycajne obsahuju vela trans-MK, ovela viac ako bezne a kvalitne (ako Alsan je) rastlinne margariny.. margariny, ktore uvadzate, maju podiel transMK menej ako ! percento = uroven prirodnych zdrojov tuku.. najvacsi obsah transMK ma stuzeny pokrmovy tuk, ktory sa pouziva najma do keksov, dobosiek oplatok, lacnych cokolad a polev..

2013-12-10 11:41:10 - otázka od: Jana Dobrý deň pán doktor, mala by som na Vás otázku ohľadne stravovania, hoci nesúvisí priamo s Vianocami; aký je Váš názor na bezpečnosť týchto éčiek: karagénan, poloxamery a propylén glykol? Niekde sa dočítame, že sú veľmi škodlivé, inde zase, že sú absolútne neškodné v bežných množstvách.. Ďakujem Vám za odpoveď a prajem pekné (a zdravé) Vianoce. :-) Janka, karagenany by mali byt naozaj v poriadku, ale tie dalsie dva si budem musiet pozriet - ano, su sice schvalene ako potravinove aditiva, ale problem moze byt ich kumulovana konzumacia = viac zdrojov pocas dna.. skusim stihnut a dat post na moju stranku, Stastne a pozehnane Vianoce aj Vam :-)

2013-12-10 11:46:45 - otázka od: Anna Dobry den pan doktor, som veganka a stretavam sa s pohrdanim okolia vzhladom k mojej vyzive. Chcem sa Vas spytat, ci je to skutocne taky extrem a zdraviu neprospesny kedze ja sa citim skvelo a plna energie. Dakujem. Zelam vela uspechov. Anna, chapem Vase pocity, ale myslim, ze si s negativnymi reakciami okolia dokazete poradit, zniete ako odolne dievca :-) btw, nie je absurdne, ze homosexualita si tu dost agresivne vydobila poziciu "vseobecnej akceptacie:, ale sposob stravovania je stale dovodom na neskryvany posmech okolia? neviem, ako je to vo Vasom pripade, ale casto pomaha, ak clovek prestane "prerabat" tych ostanych okolo seba.. ja teda nemam problem jest svoju celozrnnu cestovinu pri stole s niekym, kto pcha do seba rezen.. ak ma nim nevynukuje tak trapne ako kedysi Jan Kraus klobasou :-) nech sa vsetko dari aj Vam!

2013-12-10 11:47:54 - otázka od: Marta Dobrý deň, som závislá od orieškov - mandli, lieskovcov, vlašských orechov, chcela by som sa spýtať, ako to s nimi je, koľko si môžem dovoliť zjesť za deň? Mám 56 rokov, váha 75, výška 167. ďakujem Marta, orechy su velmi zdrave, jasne, ale pri Vasich mierach by som bol s nimi trochu opatrny, najma vecer - max. za hrst denne a radsej iba rano a dopoludnia.

2013-12-10 11:50:07 - otázka od: Jožo Pročko Dobrý deň pán. Dr.Bukovský, zaoberám sa teóriou veľkého tresku. Potreboval by som poradiť či je to zdraviu prospešné uvoľňovať priechod análného otvora, aby ritné vetry neboli také aromatizované? Čo môže spôsobiť veľké trieskanie po mojej osobe zo strany mojích blízkych v čase vianočnom. Tak pán doktor vyberať či nevyberať ritné diamanty, aby vetry neboli také fajnové? Ďakujem za odpoveď a zároveň pozývam Vás ku mne na vianočnú pizzu Betlehem di mare. aha ho, Jozka! Slovenska ludova "tvorivost" a "zabava" v priamom prenose.. hm

2013-12-10 11:52:50 - otázka od: MICHAL DOBRY DEN PAN DOKTOR BUKOVSKY MAM PROBLEM S PRIATELKOU MA 29ROKOV MERIA 160CM A VAZI 35KG.SICE PRIJMA POTRAVU ,AKO NORMALNY CLOVEK,ALE NEPRIBERA,MATE SKUSENOSTI AJ STAKYMITO PRIPADMI.BOLA AJ NA VIACERICH VYSETRENIACH, ALE NIC SA NEZISTILO.DAKUJEM Michal, naozaj mate istotu, za Vasa priatelka prijima potravu v dostatocnom mnozstve? Nejde o to, ze iba nejako rafinovane maskuje svoju poruchu prijmu potravy< tieto dievcata vedia byt niekedy velmi vynaliezave - maju zvycajne velmi vysoke IQ.. ak pripadna porucha prijmu potravy naozaj nepripada do uvahy, tak by som poradil vysetrenie stitnej zlazy.

2013-12-10 11:54:00 - otázka od: Iveta Pozdravujem, prosím Vás o názor na " zdravý olej " - patrí do tejto skupiny, okrem olivového ( extra panenského, sézamového, tekvicového, a pod. aj REPKOVÝ ? Ďakujem za odpoveď. Iveta ano, Iveta, aj repkovy olej je velmi zdravy - v Europe sa uz davno pestuju iba nizkoerukove odrody repky = obsah ksyeliny erukovej, ktora je toxicka pre svalove bunky srdca, ja v repkovom oleji na urovni desatin percenta..

2013-12-10 11:56:51 - otázka od: Janol_1 Dobrý deň pán doktor. Mám rokmi pestovanú a stále vzrastajúcu alergiu na každoročné vianočné hudobné odrhovačky typu Merry Christmas, Jingle Bells, Rolničky a iné presladené infantilné srábory. Stačí mi keď idem po meste alebo vojdem do nákupného centra a počujem to tam hrať, v tom momente ma chytí nával neopodstatnenej zlosti. Viete mi prosím poradiť, ako bojovať s touto formou averzie? Ďakujem Jano, pre chalanov mam na dnes pesnicku od Jessta James "Better Man" a pre dievcata pesnicku :Let me go" z noveho albumu Avril Lavigne :-) vianocnej hudba sa asi nevyhnete, tak bud sluchatka so svojou hudbou do usi, ale rano jeden prozac :-D

2013-12-10 12:00:02 - otázka od: Mária Bitáková dobrý deň pán Bukovský, držím Dukanovu dietu a prúser je, že práve v čase Vianoc by som mal prejsť do jej konsolidačnej fázy... no a práve tu je kameň úrazu - stoly sa budú prehýbať pod ťarchou všakovakého jedla a ja na dukanke budem hryzkať celozrnný chlebík, syrík a maximálne nejakú ryžu??? no uznajte sám, však toto je reálne nad ľudské sily... poraďte mi preto, čo by ste na mojom mieste robili vy - zaťali sa a zotrvali v diéte v snahe dosiahnuť nejaké výsledky alebo sa dopustili stravovacích prehreškov v rámci toho, že sú predsa len tie sviatky? Maria, naozaj mate iba dve moznosti, bud sa zatat a pokracovat, alebo vsetko, co ste doteraz dosdiahli pustit z ruky.. a nabuduce si, skor, nez sa do tej diety - alebo akejkolvek inej - pustite, precitajte moj nazor na diety, mozno Vam trochu pomoze.. mam vsak aj tretiu moznost: pripravit si Vianocne menu podla stranky mojej ambulancie, jest striedmo, zabudnut na dietu, vela sa hybat a prestat si robit vycitky, ze ak nebudete na nejakej diete, Vas zivot nema zmysel.. Huraa!

2013-12-10 12:01:19 - otázka od: Karin Dobrý deň pán doktor. Kúpila som si Vašu knihu Návod na prežitie pre ženu a veľmi sa mi páči. Zaujímala ma kapitola o pohlavných orgánoch. Mávala som dosť často problémy s mykozámi, ktoré ako tak (klop,klop) ustúpili. Niekedy sa cítim trošku nekomfortne, ako keby mi niečo začínalo a hneď ma chytá panika. Kamarátka mi odporučila tekuté striebro, na urobenie si výplachu. Zatiaľ som ho vyskúšala raz. Zaujíma ma Váš názor na to :-). Ďakujem Karin PS: Tie Dinkel Cracker sú fakt výborné :-) Karin, koloidne striebro je fakt celkom uzitocna vec, mohol by to byt Vas dobry spojenec, drzim palce! a Krasne Vianoce aj Vam!

2013-12-10 12:04:50 - otázka od: AndrejTab Zdravim vas doktore, cez sviatky zvyknem prepadat takej takej zvlastnej malatnosti az letargii - proste sa natlacim jedlom do prasknutia a potom cele dni len lezim v gauci pred bednou a podriemkavam, da sa prosim vas nejako ucinne bojovat s takouto unavou? (len mi prosim vas neradte ziadne sportove aktivity ci prechadzky v tej zime - na to ja nie som stavany) Dakujem Andrej, tak potom som fakt v koncoch - uz som tu dnes raz napisal, ze nie som kuzelnik - a vo Vasom pripade by som asi mal zazelat, aby bolo po tych Vianociach cim skor! :-) A rozmyslali ste niekedy nad tym, preco to vlastne takto robite? Co Vam chyba, ze si potrebujete robit az tak dobre, ze je Vam z toho zle?

2013-12-10 12:05:35 - otázka od: danula Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či cholesterol nad 7.4 je naozaj veľmi zlý, pretože ani po dlhodobej /1.5 roka/šetriacej diéte sa mi neupravil. Mám 59 rokov, pohybu pomenej z dôvodu choroby kĺbov. Ďakujem Danula, je naozaj velmi zly.

2013-12-10 12:08:05 - otázka od: Jaroslav Dobrý deň, zaujímal by ma Váš názor na kurkumu, a ako ju používať. Ďakujem Jaro, kurkuma je skvela vec - farbivo kurkumin je jeden z najsilnejsich antixodantov, o ktorom dokonca vieme, ze v experimentalnych podmienkach dokaze rozpustat amyloidne platy vznikajuce pri Alzheimerovej chorobe.. aby sa vsak dostal do krvi, treba kurkumu konzumovat s olejom s tipkou kajenskeho korenia.. lyzica olej, pol lyuzicky kurkumy a stipka korenia - do salatu, omacky, polievky alebo namocit do toho celozrnne pecivo a zjest

2013-12-10 12:08:52 - otázka od: Anka Dobrý deň pán doktor. Aký je váš názor na užívanie MMS kvapiek? ja by som to nikdy neuzival a nikdy by som to nikomu neodporucil uzivat..

2013-12-10 12:11:42 - otázka od: iva boze moj...tak rada by som sa stravovala podla vasich zasad-ako moj manzel-uspesny vegan...osobne mam problem so strukovinami.neviem ich do seba dostat a to uz som skusala vsetky mozne recepty-aj s vasich knih,aj z internetu..robim z nich fasirky,klicim,privarky,polievky,manzel si pochutnava a mne to stale trci v krku...meso velmi nechcem jest,co mam robit? mam jest tofu kazdy den? to ako tak zjem Iva, viem, ze riesim Vas problem, ale napisali ste tak milo, ze som sa musel usmiat :-) rozhodne sa nenutte do jedenia strukovin - ak Vam dolu hrdlom nejdu ani strukovinove natierky alebo kremova sosovicova polievka, tak potom to tofu bude asi jedina alternativa.. ale nech sa Vam nepreje este aj to, take care! :-)

2013-12-10 12:18:10 - otázka od: Marta Dobrý deň, pán doktor.. aj mne Ježiško donesie pod stromček Vašu novú knihu pre ženy.. už sa veľmi teším.... mám 46 rokov a v marci 2014 budú dva roky, čo som sa gyn. operáciou (odstránené vaječníky a maternica) dostala do okamžitej menopauzy... napriek tomu, že sa snažím stravovať zdravo.. tofu, zelenina, cestovina, ryby, hydina ... pribrala som asi 5 kg za takmer dva roky...mám sedavé zamestnanie.. ale pridávam pohyb chôdza, záhradka...aký štýl stravovania mi poradíte? nechcem mať každý rok viac o niekoľko kíl... Želám veľa úspechov... Marta, kedze pod stromcekom bude darcek plny tych najlepsich informacii, ktore som Vam schopny poskytnut, pockajte si uz na to a potom si urcite precitajte kapitoly ako Metabolizmus, Sedave zamestnanie a Psychogenne jedenie - urcite tam najdete vela inspiracie a odpovedi na vsetky tieto svoje otazky. ak nie, tak Vam bezplatne venujem jednu konzultaciu u mna :-) zase ubehla hodina ako dve minuty. Ospravedlnujem sa vsetkym, ktorych otazky dnes nedostali priestor, ale musel by som tu sediet este asi do rana, aby som to vsetko stihol. Dakujem za mile slova aj zelania. Vsetkym vam zelam krasne, pohodove a pozehnane Vianoce, pokoj v dusi, vonu skorice, vela smiechu, hier, rozhovorov a dotykov.. A ak je pre niekoho jedlo naozaj jediny zmysel Vianoc, tak jedzte, co chcete a kolko chcete, len nezabudnite, ze aj Vas lekar ma Vianoce! :-D

2013-12-10 10:55:00  |  Text: Janka   |  Foto: Ambulancia klinickej výživy  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia