Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dr. Bukovský bol online: Veľmi dôležitý na imunitu je vitamín D

Dr. Igor Bukovský bude v online rozhovore odpovedať na otázky týkajúce sa imunity.
Dr. Igor Bukovský bude v online rozhovore odpovedať na otázky týkajúce sa imunity. (Zdroj: Jan Zemiar)

Veľmi často je deficitným, ale nesmierne dôležitým na posilnenie imunity, vitamín D. Ak si chcete posilniť obranyschopnosť organizmu, výborné sú ovsené vločky, tekvica hokaido, cesnak, pomaranče a vlašské orechy. Nielen to prezradil Dr. Igor Bukovský v online rozhovore, ktorý bol od 11:00-12:00 siedmeho novembra v magazíne Vysetrenie.sk. Pozrite sa, čo ešte poradil čitateľom!

S príchodom jesene nám život komplikuje oslabenie organizmu. Aby ste sychravé počasie prežili bez ujmy na zdraví, je potrebné si vybudovať imunitu. Jednou z možností je správna výživa, vďaka ktorej bude naše telo správne fungovať a nechytíte tak každý bacil, ktorý preletí okolo.

Na otázky o imunite odpovedal Dr. Igor Bukovský, ktorý má vlastnú Ambulanciu klinickej výživy a je autorom mnohých bestsellerov ako Návod na prežitie pre muža. Najnovšie vydal dlhoočakávaný Návod na prežitie pre ženu. V magazíne Vysetrenie.sk má vlastnú rubriku, kde radí čitateľom v oblasti zdravej výživy. Dr. Igor Bukovský bol online od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

07.11.2013 12:16 - otázka od mirec
K tej otázke na vitamín D som snáď až tak veľa toho toľko nechcel....ale ďakujem i žiadná odpoveď - je odpoveď.Ja som to nemyslel ironicky.
Mirec, ani neviem, kde ostala Vasa otazka.. prepacte a ospravedlnujem sa vsetkym, na ktorych sa dnes neuslo.. otazok milion a pol, hodina len jedna.. majte sa fajn, uzivajte si jesennu TOP 5 na imunitu, skuste viac spat, vitamin D najdete aj na stranke aj v mojich knihach - davkovanie a vsetko.. tesilo ma a hoci vsetci padame, vstavaju iba niektori, pridajte sa, pretoze nech sa "tam vonku" deje cokolvek, telo, srdce a dusa sa nemusia s velkym potesenim valat v blate! vela zdravia!
07.11.2013 12:13 - otázka od Ing.Renáta Kačírová
Pán Bukovský, včera som si kúpila Vašu knihu návod na prežitie pre ženy. Na gastre mi pred rokom zistili hraničné hodnoty DAO./64/ Už 17 rokov som na bezlepkovej diéte a vtedy mi zistili aj laktózovú intoleranciu a aj xylózový test bol pozitívny.Doktor mi robil aj nejaké testy na potraviny, pamatám sa , že povedal, že možem zjesť jednu paradajku denne. Nasadil mi vtedy aj statíny, keďže mám vysoký chlesterol od 24 rokov zistený a xantalazmy pod očami.Na gastre mi zistili asi pred rokom hraničné hodnoty DAO. Dostala som sa k tomu tak, že mi po obyčajnom jedle opuchli pery a mala som po tele fľaky. Prečítala som si z tej knihy o histamínovej intolerancii.Mám stolicu asi 4x za deň aj napriek dodržiavaniu bezlepkovej diéty. Gastro ma poslal teraz na laktózový test , ktorý bol negatívny. Ale po jogurte alebo acidofilnom mlieku ma preženie .Skúsila som teraz vypiť obyčajné mlieko 2 dl na deň a nič mi nebolo. Prečítala som si z tej knihy o histamínovej intolerancii.Mám veľa symptómov, ktoré tam opisujete. Keď zjem napr. kakao nepražené v bio kvalite svrbia ma sliznice až do uší, začne sekrécia z nosa a trvá to aj niekoľko hodín, kým sa to ukĽudní.Viete mi nejako pomocť. Mám 52 rokov , výška 170cm a 77 kg. Beriem Atoris 40mg, ezetrol 10 mg a bisocard 5 mg na tachykardiu. Mávam aj záchvaty paniky a spím len 5 max 6 hodín denne. V noci sa mi stane, že sa zobudím a som nepokojná, je mi zle, predýchavam a v zápatí zistím, že mám ako už častokrát stolicu a potom mi trvá aj hodinu, kým sa upokojím. 9 mesiacov mi zisťovali prečo kašlem. Podstúpila som alergologické vyšetrenie / stredne vysoká FW, v cytometr.vyšetrení znížený Cd8+, vyšší imunoregul.index., celk.Ige, špec.ige, prick testy v norme/, pľúcne./ užívala som ecobec a na 4-5deň kašeľ prestal ale po mesiaci užívania som pri vdychu už kašľala od toho ecobecu/ Pľúcna uzavrela, že neznášanlivoť ecobecu/ Alergológ doporučil vysadiť bisocard, že to može byť z bisocardu. Tlak mám v priemere 100/60. Može mať tú histamínovú intoleranciu.
mila Renata, toto naozaj moze byt histaminova intolerancia, ale zrejme aj ine zalezitosti.. najprv teda skuste doslene dodrziavat odporucania k histaminovej int a o 2-3 mesiace si vyhodnotite jej efektivnost
07.11.2013 12:09 - otázka od soňa
Ako sa mám zbaviť závislosti na sladkom. Keď si nedám čokoládu začnú sa mi triasť ruky. V krvi mám hodnoty cukru nízke.
Sona, toto pravdepodobne nie je zavislost na sladkostiach, ale klasicka hypoglykemia - dosledne uprednostnujte potraviny s nizkym glykemickym indexom, jedzte mensie porcie castejsie, vyhodte velke davky koncentrovaneho cukru (male si doprajte) a precitajte si zopar kapitol v mojej novej knihe pre zenu (nemusite ju kupovat, kamaratka ju uz mozno ma)
07.11.2013 12:07 - otázka od Jano
Dobry den, pan Bukovsky, vedeli by ste mi poradit nieco na rast vlasov? Dakujem. Jano
Jano, este ste ma nikdy nevideli? ani moju fotku? neverim" :-))
07.11.2013 12:06 - otázka od Michal
Aký je Váš názor na vyšetrenie potravinovej intolerancie.
v sucasnosti dostupne a predavane vysetrovacie sety na domace vystrenie potravinovej intolerancie alebo alergie, vacsina imunoalergologov nepovazuje za spolahlive..
07.11.2013 12:05 - otázka od Anna
Pan doktor, v poslednom obdobi sa objavila polemika o tom, ci kyselinotvorne potraviny maju vplyv na acidobazicku rovnovahu vnutorneho prostredia. Je pravda, ze kyselinotvorne potraviny maju negativny vplyv na zdravie? Dakujem za odpoved.
Anna, na tuto temu najdete v mojej knihe "pre zenu" informacie, ktore su urcite odolne voci bludom a hluposti :-)
07.11.2013 12:04 - otázka od dasa
Dobry den. Je dobre sa dat zastepit proti chripke. Dakujem za odpoved.
ja som to este nikdy neurobil, ale rozhodnutia o sebe robi kazdy sam..
07.11.2013 12:02 - otázka od Elena Simonova
Dobry den, mam brata 58 roc., ktory asi pred 4 rokmi bol v nemocnici a chytil tam velmi tvrdosijny bacil, a odvtedy nema pokoja. Stale berie lieky na imunitu,a mava teploty, zle sa citi. Snazi sa to prebyt sportom, behom na dlhe trate. Co by mal robit? Dakujem za odpoved.
Elena, prebit sportom to asi nepojde, ale jeho boj je sympaticky - ak je ten bacil rezistentny, stravou a behom sa asi zastrasit, zial, neda, tie lieky asi budu nevyhnutne..
07.11.2013 12:01 - otázka od Anna
Dobrý deň, moja otázka je ohľadne sclerosis multiplex a stravy a či je podľa Vás možné "vyliečenie" tohto ochorenia stravou. Podľa lekárom trpím týmto ochorením 11 rokov, pre zhoršení nález na MRI mi navrhujú "liečbu - COPAXONE". Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Anna, 5000 az 20000 IU vitaminu D denne (nie, nie je to zazrak, ani vseliek, ale pri SM dalsi nepostradatelny prvok liecby!) - takmer vo vsetkych mojich knihach najdete rady k SM.. aj na stranke AKV bezplatne..
07.11.2013 11:59 - otázka od Viki
Ktore dieta je na tom z hladiska imunity lepsie? To ktore ma v pocasi pri 10C oblecene aj pancusky, tielko, sal a ciapku alebo to ktore chodi oblecene bez tielka, v tenkych nohaviciach, s holym krkom, bez ciapky a je neprestajne zahlienene. Alebo je to len zalezitost otuzilosti? Dakujem za odpoved.
Viki, nasa imunita potrebuje trochu zimy a trochu spiny :-))
07.11.2013 11:58 - otázka od Inge
Dobry den, chcem sa spytat na Vas nazor, na liecbu rakoviny,pomocou pitia len zeleninovych stiav.Dakujem a zelam vsetko dobre.
nepostupoval by som tak ani v pripade mojho rodinneho prislusnika, ani seba sameho..
07.11.2013 11:57 - otázka od jožo
Dobrý deň, mám Crohnovu chorobu, teda mám povinnú diétu a nemôžem jesť ani ovocie a zeleninu.Zníži to moju imunitu, resp mám mať umelý prísun vitamínov vo forme tabliet? Poraďte mi. Ďakujem.
Jozef, ak Vam pri Crohnovej chorobe zakazali jest ovocie a zeleninu, nie je to spravna rada. Pocas akutnej fazy to sice nie su vhodne potraviny, ale pocas remisie ich potrebujete v jedalnom listku urcite.. moja Miniencyklopecia prirodnej liecby obsahuje kompletne informacie aj k tejto dg
07.11.2013 11:55 - otázka od Mikstajová magda
Stravujem sa zdravo a pestro. Ani neviem, kedy som bola prechladnutá alebo mala chrípku. Rada by som sa ale opýtala p. Dr., ako viem, že mám dostačujúcu imunitu. Dakujem velmi pekne.
z toho, ze ani neviete, kedy ste boli chora, Magda :-)
07.11.2013 11:54 - otázka od Ľuba Gregorová
Dobrý deň pán doktor Bukovský, prosím poradiť dcére sa po tele vyhodili červené fľaky, krk vo vlasoch brucho nohy a strašne svŕbili, lekárka diagnostikovala koprivku (vraj porucha imunitného systému alebo výrus a vraj sa to môže opakovať) prosím poradiť či sa dá správnou výživou upraviť tento stav a ako? Ďakujem za skorú odpoveď Gregorová Ľuba
na stranke mojej ambulancie najdete o tomto probleme velmi obsiahly material - hladajte "urtika", drzim palce s liecbou!
07.11.2013 11:53 - otázka od julia
d.d Zistili mi poruchu bunkovej imunity, znizene mnozstvo Th8 lymfocitov, brala Isoprinosin, Imunor,,predtym probiotika, Cvit,B12 rok, pre extremnu unavu, castu chorobnost, infekty moc. ciest, zapaly dutin...neskor nasadila endokrinol. L-thyroxin 25 po tretom potrate a po vyluceni vsetkych pricin z gynek. hladiska,napriek tomu ze nemam protilatky pozitivne, ale TSH je na spodnej hranici. Gluko-tolernacny test tiez nebol idealny, odporucali diabeticku dietu,,vylucila som bielu muku a biely cukor ako by som mala este upravit stravu, pripadne doplnit nejake ine mineraly na posilnenie imunity?? vdaka
Julia, vitamin D, probiotika (pokracujte dalej), skuste sa maximalne destresovat = efektivnym sposobom riesit stres, a mozno vo Vasom pripade moze ist aj o poruchu metylacie - vysetrenie sa u nas myslim, este nerobi, tak si skuste zo zahranicia obstarat "metylovanu" formu kyseliny listovej a vitaminu B12 a uzivat ich aspon 3 mesiace..
07.11.2013 11:50 - otázka od Barbora
Dobry den, mam 9,5m syna a varim mu podla knihy Hned to bude, anjelik (za ktoru straaaaaaaaaaaaaaaasne moc dakujem). Jeho imunita je vyborna (este nemal ani len sopliky), od zaciatku prikrmov sa mu krvny obraz vyborne upravil. Problem mam ale s jeho ranajkami. Absolutne nechce ziadnu kasu- ani spaldovu, pohankovu, kukuricnu. Skusam dochutit mliekom, ovocim a nic. Ako ho naucit jest tieto vyborne potraviny?
Barbora, toto je sice mimo temy, ale najlepsia rada je: trpezlivost a trpezlivost, ved chalan ma iba 9 a pol mesiaca, nechcete od neho prilis vela? :-))
07.11.2013 11:48 - otázka od Maja
Dobrý deň pán Dr. Bukovský, chcem sa spýtať ako mám 10 ročnej dcére posilniť imunitu okrem ovocia. Dcéra je odmalička alergička, berie stále lieky na alergiu a vakcínu na roztoče. Keďže máva občasné vyrážky tak nemôže niektoré druhy ovocia a zeleniny. Teraz som jej opäť po 5 ročnej pauze nasadila marťankov. ďakujem za odpoveď
Maja, uz som to tu spomenul a rad to zopakujem zase: pri alergiach a autoimunitnych ochoreniach mzoe byt stimulacia/podpora imunity kontraproduktivna.. ved alergia je vlastne prehnana imunitna reakcia, takze dalsia stimulacia imunity cloveku asi velmi nepomoze.. druha vec je, ak je dlhodobym zapalom alebo alergickymi priznakmi imunita vycerpana.. ale to potom patri do ruk zodpovedneho imunologa.. multivitaminy nie su spravnym riesnim podla mna
07.11.2013 11:46 - otázka od Ľubomir
Zdravím Prosím Vás rád by som sa dozvedel čo by som mal zaradiť do svojho jedálnička pre podporu mojej imunity ? Už niekoľko rokov trpím Sarkoidozou .Zatiaľ som nebol liečený kortikosteroidmy a ani žiadnym iným typom liečby .
zakladne odporucania na podporu imunity najdete na mojej stranke a drzim Vam palce, Lubo!
07.11.2013 11:45 - otázka od jarka
Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať, že či "liek"Wobenzym, je dobré mimo stravy, životného štýlu, pohybu, športu používať ako doplnok k zlepšeniu imunity, alebo je to dˇalší reklamný ťah, čo si o tom myslíte? Ďakujem
ak robite to vsetko, co ste napisali, tak vitamin D a selen je urcite vhodnejsi doplnok stravy..
07.11.2013 11:44 - otázka od Alena
Dobrý deň pán doktor, asi mám zlý imunitný systém v organizme, potrebovala by som si asi prečistiť organizmus - trpím na koprivku, ako nato aby sa tie jedy z organizmu vyplavili, Ďakujem Vám za odpoveď a prajem Vám veľa zdravia a tvorivých síl.
Alena, kprivka (urtika) nie je sposeban toxinmi vo vasom tele, ale alergickou reakciou na nieco, co da Vasej krvi preklzlo cez ochrannu barieru sliznice creva.. patrat po pripadnych alergenoch, nasadit vhodne probiotika a stale si zapisovat jedalny listok a vsetky subjektivne tazkosti - casto je to jedina cesta ako vystopovat pricinu/priciny
07.11.2013 11:41 - otázka od Ivan
Dobry den, casto mam problemy s aftami. Podla imunologa to suvisi s imunitou. Co by ste mi poradil? Druha otazka sa tyka syna, ktory prekonal mononukleozu, teraz ma problem s unavou, kvoli tomu musle prerusit sportovanie. Co by ste poradil jemu? Dakujem
Ivan, vsetjko k aftam najdete v mojej knihe Nova miniencyklpedia prirodnej liecby a k synovej mononukleoze je tam uvedena uprava stravy a specialna podpora pre pecen.. drzim palce!
07.11.2013 11:40 - otázka od peter
Dobrý den chcem sa opýtať čo by ste mi poradili predtým som aktívne hrával futbal, športoval/aj ked som bol nachladený/ až pred rokom začali moje zdravotné ťažkosti najpr s ušami/zo zápalov/ mal som operácie oboch, teraz mi krčial zistil že treba operovať aj nosné mandle prepažku, napriek tomu že stále aj ked menej aktívne športujem snažím sa stravovať beriem vitamíny stále ked je horšie počasie akokeby som bol prechaldený teraz skúšam brať imunoglukan 1 tabletku denne, čo by ste mi poradili vy na imunitu dakujem
Peter, tiez moze ist o makoticku infekciu, ktoru treba preliecit a tie nosne spreje, prip. naparovanie a inhalacie su velmi uzitocne.. operacia moze pomoct tomu, aby sa lepsie cistili dutiny, ale chronicky zapal tam moze ostat aj po operacii.. dajte si vystreit to Decko - uz to viac nebudem opakovat, aby som nebol nudny, ale je to fakt jeden z klucovych vitaminov pre imunitu a vsetci ho mame malo..
07.11.2013 11:37 - otázka od Lukáš
Mavam problemy s mandlami casto sa mi zapaluju tak sa chcem Vas opytat ze co mam robit ked tak povediac "citim ze to na mna leze" vacsinou citim ze ma pobolievaju tak 2-3 dni predtym nez to cele vypukne tak moja otazka znie ci sa tomu vypuknutiu da neak predist?
moja prva pomoc, ked na mna nieco lezie: cesnak, zazvor, selen, zinok! vela vody, ovocia a skusam sa poriadne dospat, spankovy deficit vsetko zhorsuje..
07.11.2013 11:36 - otázka od katka
Dobrý deň. Mám otázku o imunite - môj syn bral isoprinosine na posilnenie imunity už druhú dávku. Lieky naordinovala alergologička. Akonáhle ju doberie - dva -tri dni na to, je chorý. Dvakrát musel brať antibiotiká. Je potrebné aby bral tieto lieky keď aj tak ochorie? Je dosť pestrú stravu, ovocie, zeleninu, mäso, pečivo, zemiaky, ryžu... Spí aj poobede, nakoľko je škôlkar. ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň
Katka, na toto som ja, zial, kratky :-(
07.11.2013 11:35 - otázka od Juraj
Dobrý den pan Bukovsky. Chcem sa spytat, že ktore potraviny su dobre imunitu a co zabera pri uzkosti. dakujem
moja Top 5 v tejto sezone na imunitu- 1) ovsene vlocky 2) tekvica hokaido 3) cesnak 4) pomarance 5) vlasske orechy - a k tomu ten vitamin D, jasnacka! proti uzkosti a panickym porucham nepoznam, zial zazracnu potravinu, ale dolezita je kyselina listova a vitaminy B vseobecne - pomoct mozu bylinkove caje, napr. trezalka..
07.11.2013 11:32 - otázka od blažej žofčin
Prajem dobrý deň, rada by som sa informovala, aký diétny postup by ste odporúčal pri autoimunitnom ochorení chronická gastritída typu A...nakoľko na to neexistuje ani medikamentózna liečba (iba pitie kyseliny Pepsin)....preto ma zaujíma dietologický názor... ďakujem blažej žofčin
ako pri kazdom autoimunitnom ochoreni moze byt stimulacia imunity RIZIKOVA a kontraproduktivna.. vitramin D vsak optimalizuje imunitne procesy, vhodne probiotika podporuju hojenie sliznice a tlmia lokalny zapal a pravidelna, nedrazdiva strava k tomu.. aspon 2 az 3 mesiace skuste byt velmi dosledna
07.11.2013 11:29 - otázka od Evicka
Dobrý deň, som piaty rok sa liecim na celiaku ale mám pocit, ze nakolko vacsina imunity je v traviacom trakte ta moja od kedy mam celiakiu nie je nic moc. Je mozne ju niecim zlepsit? Myslim nejake prirodne alebo medicinske pripravky vzhladom na moju diagnozu. Dost sa desim jesenneho obdobia a zimy, vtedy sa ma chyti kadajaky bacil. Vopred dakujem za odpoved.
Evka, urcite poriadne probiotika v poriadnej davke - celorocne a k tomu vitamin D - vysetrit a doplnit.. je to pre imunitu nesmierne dolezity vitamin a velmi casto deficitny - este som nevidel cloveka s normalnou hodnotou v krvi, ak ten lovek neuziva doplnok vyzivy.. vmojej novej knihe je velka kapitola o Vitamine D aj Celiakii, ale vela spolahlivych informacii najdete aj stranke mojej ambulancie.. zakladom Vasej imunity je vsak DOSLEDNA bezglutenova dieta, je to jasne, vsak?
07.11.2013 11:26 - otázka od Monika
Mam diagnistikovany IDS. Je sanca uplneho vyliecenia a "posunutia" imunity opat do normalu? Za aky dlhy cas? Vdaka.
Moniak, to zavisi od toho, o aku poruchu presne ide, cim bola sposobena (geneticky?) a aka je intenzita deficitu.. ak je pricinou nejake chronicke zapalove ochorenie, stav sa moze upravit po vyrieseni priciny.. pomoze aj dosledne vylucenie vsetkcyh znamych toxinov zo stravy, napojov, kozmetiky a Vasho prostredia..
07.11.2013 11:24 - otázka od klaudia
Dobry den, chcela by som Vas poziadat o radu , pretoze uz viac ako rok bojujem s neustalym zahlienenim celych dutin. Bola som i u alergologicky, ktora mi vsak ziadnu alergiu nezistila, taktiez na roznych vysetreniach, na rotngenoch kde mi jedine zistili ze mam upchate dutiny, dali mi antibiotika , ktore nezabrali a to bolo vsetko.. Naozaj ma to obtazuje pretoze obcas smam tak zahlienene hrdlo ze jednoducho povedane si musim "odplut" a to nie vzdy je vhodne a nie vzdy sa to da...Mohlo by to byt sposobene stravou? nejakou neznasanlivostou urcitej potraviny? alergologicka mi vsak nezistila ani alergiu na mlieko ani na muku. Dakujem Velmi pekne za odpoved.
ano, moze ist o prejav potravinovej intolerancie alebo aj mykozy.. treba dosledne patra po pripadnej mykoze v dutinach (vysetrenie hlienu), nasledne ju preliecit (liekmi, nie kokosovym tukom, prosim) a popritom velmi dobre pomahaju aj nosne spreje morskej vody (s obsahom medi alebo manganu).. skuste, drzim palce!
07.11.2013 11:22 - otázka od Luigi
Muž 24 rokov, dlhodobo (od detstva) zvýšené hodnoty IgE a nedostatok IgA, v moči amorfné soli mierne zvýšené a podľa kožných testov alergiu na histamín. Momentálne neberiem žiadne lieky ani sa neobmedzujem v stravovaní. Bývam často chorý (dýchacia sústava) a neustále mám zahlienené dýchacie cesty. Často ma tiež trápia tráviace problémy (žalúdok ako kameň, pálenie záhy, zápcha, pichanie v bruchu) Mám za sebou alergologické aj gastro vyšetrenie ale nikto mi nenasadil vhodnú liečbu, preto sa pýtam, 1. aký typ/y vyšetrenia by ste odporúčali 2. čo je najlepšie na zvýšenie imunity (veľmi veľa vecí na nete a neviem sa v tom vyznať, či jesť nejaké doplnky, lieky alebo len piť nejaký čaj typu lapacho, či len jesť cesnak každý deň...) resp. dá sa nejako zvýšiť hodnota IgA? 3. Aké odporúčania ohľadne zmeny stravovania a životného štýlu mi viete odporučiť?
fuuuu, Luigi, toto je fakt zlozite.. myslim, ze ide o zlozitejsi pripad kombinacie poruchy imunity, potravinovych alergii/intolerancii.. ak Vam boli urobene vysetrenia, ktore spominate, asi nema zmysel robit dalsie, skor by ste potrebovali niekoho, kto to vsetko da dokopy a zamysli sa.. neviem, ci ste boli vystreovany na celiakiu - ak nie, odporucam este doplnit.. inak je mozne, ze z Vasich doterajsich vysledkov je mozne zacat liecbu.. vzdy odporucam nasadit aj vhodne probiotika (vsetky info tiez najdete zadaro na mojej stranke) a uprava stravy zavisi od detailov situacie.. lapacho mzoe pomoct, ale riesenie to nebude.. cesnak vo vacsich davkach moze skor drazdit.. Vase crevo je pod chronickym zapalom a to zhorsuje aj imunitu a vyvolava rozne poruchy travenia a kozne priznaky.. ak to zanedbate, stav sa bude zhorsovat..
07.11.2013 11:16 - otázka od Radka
Zdravím Vás, chcela by som sa opýtať na Váš názor na liečbu plochých bradavíc u 15 ročného dievčaťa vo vývoji, liečim ju už cez imunitu , na základe rady imunologičky užíva lieky na podporu imunity/isoprinosin a 4 iné/ plus homeopatika /tuja /, chcela by som poznať Váš názor na to aká strava by bola vhodná kombinovať k tejto "liečbe". Ak by bolo potrebné prídeme na konzultáciu k Vám do ordinácie. ďakujem pekne za odpoveď, Radka
dobry den, ahojte :-) tak skusme s tou imunitou nieco! Radka, myslim, ze to mate nastavene dobre, neviem asi poradit nic viac, okrem dobrej, pestrej a plnohodnotnej stravy, najma vela zltych, oranzovych a cervenych druhov zeleniny - podporuju imunitu sliznic a pokozky.. a dajte jej vysetrit vitamin D v krvi - potom nemusite chodit do AKV, na nasej stranke najdete dalsi postup s vitaminom D, drzim dcere palce, urcite to nie je pre nu lahke zvladat psychicky.. este mi napadlo: je potrebne vylucit aj pripadne rizikove spravanie priznacne pre tento vek (alkohol, drogy, rizikovy sex a pod.)

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9