ONLINE PORADŇA: Čo prezradil odborník o cholesterole?

Na otázky odpovedá odborník na liečbu obezity MUDr. Ivan Majerčák.
2013-08-26 15:00:00

Aj keď je cholesterol pre náš organizmus veľmi dôležitý, pri jeho nadmernom množstve v krvi sa stáva jedným z významných rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení.

Cholesterol bol témou uplynulých dvoch týždňov, ku ktorej ste mali možnosť posielať nám svoje otázky. Pozrite sa na odpovede od odborníka na liečbu obezity MUDr. Ivana Majerčáka.

Odpovede na vaše otázky

Mám 25 rokov a z posledného odberu krvi bol môj HDL cholesterol o niečo málo nižší, ako je minimálna hodnota. V mojom stravovaní sa nachádza každý deň veľké množstvo živočíšnych tukov hlavne od bravčového mäsa, cez hranolčeky a rôzne vyprážané jedlá. Lekárka zareagovala, že mám byť spokojná, že mám tak nízky cholesterol, no na internete píšu, že nízky HDL cholesterol môže spôsobiť rôzne ochorenia, hlavne mozgové príhody. Neužívam pravidelne žiadne lieky. Prosím o Váš názor.

MUDr. Majerčák: Máte pravdu, v prípade HDL-cholesterolu platí, že čím je hladina v krvi vyššia, tým väčšia je ochrana ciev. Dalo by sa povedať, že zatiaľ čo „zlý“ LDL-cholesterol cievy zanáša, tak „dobrý“ HDL-cholesterol ich čistí. Dobrá rada. Okrem obmedzenia vyprážaných jedál, náhrady živočíšnych tukov rastlinnými, pridajte ku svojmu životnému štýlu 30 minút pohybovej aktivity aspoň každý tretí deň, ideálne denne. Stačí prechádzka, nie je nutné kupovať hneď permanentku do fitka. Efekt sa prejaví aj na zvýšení hladiny HDL-cholesterolu, bez toho, aby ste potrebovali užívať tabletky.

 

V roku 2010 som prekonal infarkt. Dva už boli pred tým. Pri vyšetreniach bol cholesterol 4.8, v tejto hladine sa drží dodnes, ale lekárka predpísala LESCOL XL, ktorý vzhľadom na množstvo liekov, ktoré beriem, neužívam. Čo vy na to? Robím chybu?

MUDr. Majerčák: O užívaní liekov je ideálne sa radiť so svojím ošetrujúcim  lekárom.  Nepovažujem za etické a správne, aby som sa vyjadroval ku konkrétnemu lieku u pacienta, ktorého som nevyšetril. Odpoviem Vám ale vo všeobecnosti. Lescol XL patrí do skupiny statínov, teda liekov, ktoré upravujú hladinu tukov. Jedná sa väčšinou o dlhodobú  liečbu, ak pacient nemá nežiaduce účinky, ktoré nie sú časté. U pacientov po infarkte myokardu ordinujeme statíny aj pri nižšej hladine cholesterolu. Konkrétne u Vás by ma zaujímal  pomer  „zlého a dobrého“ (LDL a HDL) cholesterolu, lebo po infarkte je dobré mať čím nižšiu hladinu LDL a vyššiu hladinu HDL cholesterolu.  

 

Už asi 4-5 r. som liečená na zvýšené resp. vysoké hodnoty cholesterolu - obv. lekárka mi naordinovala liek "Atoris". Tie hodnoty sa rôzne pohybovali na úrovni od 6,5 do 7,8. Dokonca vraj mám zlé aj pečeňové výsledky. Keď som požiadala o vyšetrenie týchto údajov v Ľubochni pri kontrolných vyšetreniach - tam som mala hodnoty veľmi dobré - 4,7 až 5,2, čo si myslím, že je v norme a taktiež aj pečeňové výsledky tam boli dobré. Čo je paradox, laboratórne vyšetrenia na dvoch rôznych miestach s malým časovým odstupom ukázali už po druhýkrát rôzne údaje. U obvodnej lekárky som dostala na moju otázku - či je možné stanoviť odlišne rôzne hodnoty z vyšetrenia krvi odpoveď : "Majú tam zlé labáky". Tak som sa len usmiala. Som pacientka sledovaná v Ľubochni - na štítnu žľazu od r. 2003, kedy mi boli odstránené ženské orgány a nastavená hormonálna liečba mi spôsobovala problémy so srdcom, zvýšeným tepom a neschopnosťou prejsť dlhšiu trasu, ako napr. 200 m bez zastavenia a vydýchania sa. Potom mi bola hormonálna liečba zmenená resp. žiadne lieky neberiem - iba na prírodnej báze a homeopatiká - na štítnu žľazu L-thyroxin a samozrejme som alergička, tak na alergiu tiež beriem lieky. Dnes už asi 2 mesiace Atoris neberiem. Čo sa týka stravovania - veľmi som na seba prísna a neverím, že vysoké hodnoty cholesterolu môžu byť systémom stravovania. Ak by sa dalo, bola by som rada, keby ste mi vedeli ponúknuť nejakú cestu - čo ďalej s mojim cholesterolom - nar. som v r. 1959.

MUDr. Majerčák: Začnem odpoveď identicky ako u predchádzajúcej otázky. O užívaní liekov je ideálne sa radiť so svojím ošetrujúcim lekárom.  Nepovažujem za etické a správne, aby som sa vyjadroval ku konkrétnemu lieku u pacienta, ktorého som nevyšetril. Ku Vašej otázke mi ako prvé ale napadlo lačnenie. Veľmi často sa stáva, že rozdielne výsledky krvných testov sú dané dobou lačnenia pred odberom. Samozrejme každý ide na odber „ráno nalačno“. Lenže to znamená minimálne 10 hodín, ideálne 12  hodín pred odberom lačniť.  Takže ak idete na odber  o 7,00 hod., tak deň predtým by ste mala mať okolo 18,00 hod. ľahkú večeru a potom už len tekutiny. Stačí, že sa človek pozabudne, niečo zobne pri telke a niektoré laboratórne parametre môže mať „falošne pozitívne“. Hladinu cholesterolu ovplyvňuje aj funkcia štítnej žľazy. Takže, ak máte „dobré“ výsledky u endokrinológa, pravidelnú  pohybovú aktivitu, dodržiavate diétny režim, aj poctivo lačníte pred odberom a napriek tomu nemáte ideálne hladiny tukov v krvi, ordinácia lieku závisí od Vášho  rizikového srdcovo-cievneho profilu. Nižšiu cieľovú hladinu tukov v krvi potrebuje dosiahnuť diabetik po infarkte a iná hodnota cholesterolu môže ostať len na diéte u štíhleho nefajčiara bez iných rizikových faktorov srdcovo-cievnych chorôb.  

 

Mám 48 rokov, 165 cm a 56 kg, obvod pása 80 cm. Tento rok vo februári mi pri preventívnej prehliadke lekár zistil cholesterol 5,9  a predpísal liek Atorvastatin p.o.10 mg na 3 mesiace, s tým, že liek musím bezpodmienečne užívať, ak si nechcem trvalo poškodiť zdravie. Nemám nijaký iný zdravotný problém, rada chodím na túry a prechádzky, ale nie pravidelne.Minimálne raz do týždňa, niekedy častejšie,  každý druhý deň doma cvičím strečing cca 20 min. Stravujem sa hlavne zdravo: raňajky - chlieb s maslom/bryndzou vždy s paradajkou/paprikou, 2x do mesiaca varené vajíčko, obed - zeleninové jedlo, alebo mäso (kuracie, hovädzie, ryba) so zeleninovou prílohou buď dusenou, alebo čerstvou, resp.strukovinou, večer buď trocha zvyšku z obeda, alebo malý rožok so zeleninovým šalátom/malý chlieb s bryndzou. Počas dňa viac kúskov ovocia. Nejem nijaké majonézové šaláty, ani údeniny, ani vyprážané jedlo. Moja otázka je, či mám brať predpísaný liek Atorvastatin, lebo som sa dočítala o liekoch-statínoch, že majú veľa vedľajších účinkov. Dosiaľ som liek nebrala, len vylepšila stravu - viď vyššie. Ale stále mám obavy, z prognózy p. doktora o poškodení zdravia v dlhodobom horizonte. Mám aj obavu ísť si odkontrolovať znova cholesterol k p. doktorovi, nakoľko asi nebude nadšený z môjho odmietnutia lieku.

MUDr. Majerčák: Opäť sa budem v úvode odpovede opakovať. O užívaní liekov je ideálne sa radiť so svojím ošetrujúcim lekárom. Nepovažujem za etické a správne aby som sa vyjadroval ku konkrétnemu lieku u pacienta, ktorého som nevyšetril.  Takže odpoviem vo všeobecnosti. 48-ročná nefajčiarka bez nadváhy, s negatívnou rodinnou anamnézou, pravidelnou pohybovou aktivitou a optimálnymi hodnotami tlaku krvi (120/80 Torr),  bez iných pridružených ochorení, má podľa tabuliek platných pre slovenskú populáciu, nízke 10-ročné riziko vzniku život ohrozujúcej srdcovo-cievnej príhody.  O medikamentóznej liečbe by som rozhodoval podľa pomeru „dobrého a zlého“ cholesterolu, čiže by som potreboval vedieť, koľko z Vášho celkového cholesterolu predstavuje HDL a koľko LDL-cholesterol.

 

Neviem čo si myslieť. Na jednej strane lekári zakazujú jesť vajcia, živočíšne tuky a odporúčajú rastlinné tuky, na strane druhej ďalší odborníci hovoria presný opak. Vajcia vraj vôbec neškodia, kravské maslo je zdravé (samozrejme v rozumnej miere) a rastlinné tuky sú viac škodlivé vzhľadom na ich chemické zloženie. Zvýšenie cholesterolu vraj spôsobuje cukor - je možné znížiť hladinu cholesterolu pravidelným športom, t.j. spaľovaním tukov a cukrov?

MUDr. Majerčák: Problém s odporúčaniami čo je a čo nie je zdravé má niekoľko polôh. Jednak sú to niektorí samozvaní „odborníci na výživu“, ktorých názory nájdete v médiách avšak so serióznou medicínou nemajú veľa spoločného.  Nechcem dávať do jedného vreca všetkých poradcov výživy, lebo ich odborná úroveň je veľmi rozdielna. Často sa jedná skôr o predajcov doplnkov výživy než o poradcov v oblasti zdravého životného štýlu s odborným vzdelaním. Vo svoje praxi sa často stretávam aj s problémom zamieňania odporúčaní pre zdravú výživu s redukčnou diétou. Zdravý človek bez nadváhy, ktorý ma dostatok pohybovej aktivity môže do jedálnička zaradiť aj bravčovú či kačaciu masť.  Jednoducho si viete „ušiť stravu na mieru“ pomocou krajčírskeho metra. Odmerajte si obvod pásu a vydeľte ho výškou. Pri výsledku menej ako 0,5 môžete zaradiť aj živočíšne tuky. Ak je Váš obvod pásu viac než polovica Vašej výšky, tak by ste mali uprednostniť skôr kvalitné rastlinné tuky, napr. u nás známu rastlinnú tukovú nátierku Flora.  Z medicínskeho hľadiska nie je dôvod plošne zakazovať vajcia a čo sa týka mlieka, závisí na tolerancii konkrétneho pacienta. Pri intolerancii kravského mlieka vyskúšajte kozie alebo ovčie mlieko, prípadne kyslé mliečne výrobky.  Individuálny stravovací režim Vám vie stanoviť napr. test intolerancie potravín (ALCAT test), ktorý však odporúčame väčšinou  pri chronických zdravotných ťažkostiach. A na záver to najdôležitejšie : Všetky uvedené odporúčania by mali byť doplnené pravidelnou pohybovou aktivitou.  Dôraz treba dávať hlavne na pravidelnosť, intenzitu pohybu prispôsobujeme zdravotnému stavu. Športom aj rekreačnou  pohybovou aktivitou teda viete „spáliť zlé tuky“ a upraviť svoj lipidový profil.

 

Rád by som sa Vás opýtal ako odborníka. Jedna neurologička zastáva názor, že nedoliečenie chlamýdií spôsobuje okrem iného sekundárne aj to, že u človeka stúpa hladina cholesterolu nad normál. 

MUDr. Majerčák: Chronická chlamýdiová infekcia  zvyšuje riziko aterosklerózy v cievach, jednak prostredníctvom zápalu, ale aj zmenou hladín „dobrého a zlého“ cholesterolu v cievach. Oboma týmito mechanizmami chlamýdiová infekcia zvyšuje napr. riziko ischemickej choroba srdca. V procese tvorby aterosklerotických plátov v cievach hrá významnú úlohu aj zápal, na ktorom sa môžu podieľať aj iné patogény, nielen chlamýdie. Platí to však aj opačne. Zvýšené množstvo tuku v organizme spôsobuje samo osebe chronický zápal. Typické je postihnutie pečene, v ktorej máme uloženú časť nadbytočného tuku a pečeň sa „bráni“ chronickým zápalom. Ochorenie sa volá nealkoholová steatohepatitída (ľudovo povedané – stukovatenie pečene sprevádzané zápalom) a jeho výskyt stúpa so zvyšujúcim sa obvodom pásu. Aj bez prispenia alkoholu môže prejsť až do cirhózy pečene. Odhliadnuc od procesu aterosklerózy však môžeme akýkoľvek nedoliečený chronický zápal v tele považovať za „driemajúcu časovanú bombu“, ktorá môže „vybuchnúť“ kdekoľvek v organizme.

 

Mám 25 rokov a lekári mi pred 5 rokmi diagnostikovali Henoch Schonleinov syndróm (autoimunitné ochorenie). Predpísali mi liečenie s prednisonom a imuranom. Od tej doby môj cholesterol vzrástol. Po piatich rokoch som sa rozhodla túto liečbu ukončiť (nakoľko moje výsledky sa nezlepšovali), a prešla som na alternatívnu liečbu s Cordycepsom. Môj cholesterol sa zlepšuje, ale iba pomaly. Samozrejme dodržiavam pravidla zdravého stravovania, stresu sa nevyhnem - mam iba 25 rokov, avšak snažím sa žiť zdravo. Moja otázka je: ako by som mohla znížiť svoj cholesterol? Bez užitia akýchkoľvek liekov!

MUDr. Majerčák: Nemedikamentózna liečba zvýšenej hladiny cholesterolu zahŕňa tak diétne ako aj režimové opatrenia. Odporúča sa pravidelná aeróbna pohybová aktivita, ideálne 30 minút denne, minimálne každý tretí deň. V strave je to hlavne vylúčenie viditeľných tukov a sledovanie aj tzv. skrytých tukov, obmedzenie živočíšnych tukov okrem „zdravého“ tuku napr. v rybách, zvýšenie príjmu vlákniny, ovocia a zeleniny.  Nezdravý tuk sa snažíme nahradiť kvalitným rastlinným tukom, pri zvýšenej hladine cholesterolu je vhodná napr. Flora pro.activ, ktorá cholesterol nielenže nezvyšuje, ale dokáže ho aj znížiť. Netreba zabúdať ani zdravý vlašský orech, či rastlinné oleje.  Do nemedikamentóznej liečby patria aj doplnky výživy ako lecitín či omega3 mastné kyseliny. Jednoduchou pomôckou aj kontrolou či to robíte dobre je stanovenie pomeru pásu a výšky – vyhodnotenie výsledku nájdete v predchádzajúcej odpovedi.

 

Je na trhu prístroj, ktorým by som si sama doma mohla zmerať hladinu cholesterolu alebo to môže len lekár?

MUDr. Majerčák:Existujú prenosné prístroje na stanovenie hladiny cholesterolu, ich nákup sa však oplatí skôr pre organizáciu, kde sa stanovuje cholesterol častejšie, než len pre vlastnú potrebu. Obráťte sa na svojho ošetrujúce lekára prípadne zdravotnú poisťovňu. Dozviete sa, ako často v rámci prevencie hradenej zo zdravotného poistenia máte nárok na stanovenie hladiny cholesterolu, pomocnú ruku nájdete aj v Poradni zdravia v Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v mieste Vášho bydliska. Ak chcete vedieť svoj cholesterol častejšie, „zo zvedavosti“, môžete si dať urobiť odber aj ako samoplatca. Stanovenie celkového cholesterolu v profesionálnom laboratóriu stojí okolo 3 EUR a za kompletný lipoproteinogram zaplatíte okolo 12 EUR, čo je podstatne menej než si kupovať celý prístroj.

 

Témou predchádzajúcich dvoch týždňov bolo Sedavé zamestnanie a životný štýl. Prečítajte si článok, kde MUDr. Ivan Majerčák odpovedal čitateľom na otázky ohľadom sedavého životného štýlu.

2013-08-26 15:00:00  |  Foto: MUDr. Ivan Majerčák  |  Zdroj: MUDr. Ivan Majerčák

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia