Spôsobuje čokoláda akné? Oblúkom sa vyhnite tejto ingrediencii a je po probléme!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-05 14:10:00

Hnedá, biela. Horká, mliečna. Ľadová i horúca... Len si, prosím, nebežte hneď odlomiť! Jeden z najrozšírenejších mýtov hovorí, že čokoláda vyvoláva a zhoršuje akné. Ale, je to naozaj pravda?

Čokoláda (v pôvodnom jazyku Aztékov – xocolatl, teda „horká voda“) má zaujímavý pôvod aj históriu, ale o tom niekedy inokedy. Teraz som chcel urobiť ďalší pokus oponovať rozšírený názor, že čokoláda zhoršuje akné, ba vraj ho dokonca vyvoláva.

Čítajte viac: Čo by mali jesť kardiaci? Doktor Bukovský radí, ktoré potraviny dostanú srdce do formy

Za všetko môže mlieko

V roku 2005 bolo publikovaných niekoľko prác, ktoré, zdá sa, definitívne vyvracajú tento predsudok voči čokoláde. Dlhodobé pozorovania dievčat a chlapcov v puberte neukázali, že by jedenie čokolády zvyšovalo riziko, častosť alebo intenzitu akné. Samozrejme, neznamená to, že budete jesť čokoládu namiesto chleba! A nerobte to najmä s čokoládou mliečnou! Prečo? Pretože už najmenej od roku 2004 sa hromadia dôkazy o tom, že ak je niečo v strave, čo negatívne ovplyvňuje stav akné, tak je to mlieko a všetko, čo sa z neho vyrába.

Veľká štúdia z Harvardovej univerzity napríklad ukázala, že dievčatá v stredoškolskom veku, ktoré konzumujú mlieko a mliečne výrobky v najväčšej miere (3-4 porcie denne) majú o 20-40 percent väčšie riziko vzniku komplikovaného akné. Akné podľa tejto štúdie zhoršuje mlieko plnotučné, odtučnené, ba aj sušené. Zhoršujú ho aj zmrzliny, cottage cheese a smotanové výrobky. No a keďže aj reklama o mliečnej čokoláde tvrdí, že v každej krabičke je pohár plný mlieka, tak by som s tou mliečnou čokoládou bol opatrný. Zatiaľ nie je jasné, či akné zhoršujú hormóny kravského mlieka alebo jeho vysoký obsah jódu, ale to vám môže byť jedno.

Nehovorím, že nesmiete piť kravské mlieko a jesť mliečne výrobky, ale ak je akné problém, ktorý vás trápi a musíte užívať proti akné aj lieky, tak by ste mi mohli veriť: dôsledne obmedzte príjem týchto rizikových potravín na minimum. Vápnik sa dá zabezpečiť z lepších zdrojov.

Fotogaléria


Tagy:
čokoláda mlieko akné

2018-01-05 14:10:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia