Vplyv alkoholu na kosti zamrazí: Problémy, z ktorých sa môže vaše telo dlho spamätávať!

Zdroj: thinkstock.com
2017-12-15 16:30:00

Keby aj nebolo prečo, dôvod sa vždy nájde. Sme tým známi. Dokonca lekári odporúčajú pohár vína každý deň: vraj chráni pred infarktom. Svetová zdravotnícka organizácia síce neodporúča žiadnu konzumáciu alkoholu, len upozorňuje, že ak konzumujete alkohol, nemali by ste piť viac ako 2 poháre vína (alebo ekvivalent iného alkoholu) a jeden pohár, ak ste žena.


Na svete je však ďalší dôvod prečo nepiť alkohol! A najmä, ak trpíte osteoporózou alebo sa liečite zo zlomeniny: alkohol oslabuje pevnosť kosti! Chcete to mať vysvetlené? Kosť je dynamické tkanivo – sústavne v nej prebieha odbúravanie a prestavba kostných trámcov. Stačí napríklad, že si kúpite nové topánky, ktoré Vás niekde tlačia, trochu zmeníte spôsob chôdze a o pár týždňov je mikroskopická štruktúra kosti prebudovaná tak, aby čo najlepšie odolávala novým tlakovým pomerom pri zaťažení. Preto musia byť mechanizmy odbúravania (aktivita buniek nazývaných osteoklasty) a novotvorby (aktivita iného typu buniek – osteoblastov) v rovnováhe.

Osteoporóza a alkohol nejdú dohromady

Alkohol preukázateľne túto rovnováhu narúša tak, že oslabuje aktivitu osteoblastov a tým spomaľuje novotvorbu kosti, kým odbúravanie nie je ovplyvnené. Výsledkom je rýchlejšia strata minerálovej štruktúry kostí. Preto majú alkoholici veľmi často výraznú osteoporózu. A platí to aj takto: ľudia, ktorí trpia osteoporózou by mali obmedziť príjem alkoholu na najnižšiu možnú mieru.

Navyše, ako upozorňujú špecialisti, obmedziť príjem alkoholu by mali počas rekonvalescencie aj ľudia, ktorí sa zotavujú zo zlomeniny alebo operácie kostí. Konzumovať alkohol – najmä vo veľkom množstve – počas hojenia zlomeniny alebo operácie znamená spomaliť reparačné procesy a zvýšiť riziko nepriaznivého vývoja. Stojí Vám trochu vína či slivovice za veľké problémy s kosťami?

2017-12-15 16:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia