Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Častá chyba, ktorú mnohí robia pri kúpe pečiva: Na farbe nezáleží, tento detail je dôležitý!

Nenechajte sa oklamať sfarbeným pečivom! Zobraziť galériu (2)
Nenechajte sa oklamať sfarbeným pečivom! (Zdroj: profimedia.sk)

Z každej strany sa ozývajú odporúčania konzumovať obilniny a celozrnné výrobky. Urobíte dobre, ak takýmto odporúčaniam uveríte. Ak sa budete podľa nich ešte aj riadiť, tak môžete počítať s tým, že vám budú pomáhať nasledujúce výživné látky.

Vláknina (proti rakovine hrubého čreva a konečníka, žlčníkovým kameňom, zvýšenej hladine cholesterolu v krvi, aby som uviedol aspoň niektoré situácie), vitamíny B (podporujú spracovanie cukrov a bielkovín, sú nevyhnutné pre činnosť nervových buniek, pečene a pod.), fenolové kyseliny (majú antioxidačný účinok), minerálne látky a stopové prvky. Ak si uvaríte pšenicu, ovsené vločky alebo hrubé jačmenné krúpy, budete tieto látky prijímať bez zbytočných strát. Ak sa však radšej pustíte do bielych rožkov, nejakých pseudorechových taštičiek a špagiet z bielej múky, dobrovoľne sa vzdávate takmer všetkých dôležitých látok, ktoré obilie pôvodne obsahovalo. Keď dovolíte, aby ktosi za vás obilie vymlel na bielu múku, vyhodíte asi 80% horčíka, železa a zinku, 90% kyseliny listovej, niacínu a tiamínu a 100% vlákniny.

Najtmavší chlieb nie je celozrnný

Ak nedovolíte, aby niekto za vás vyhadzoval z vašej stravy dôležité živiny, začnete jesť nielen ovsené vločky, ale aj grahamové cestoviny (vyrábajú sa na Slovensku) a najmä si dáte záležať na tom, aby váš chlieb a pečivo boli z celozrnnej (alebo aspoň grahamovej) múky. Lenže v tej chvíli sa môžete dostať do problému. Stojíte v obchode pred policou s chlebmi a neveríte vlastným očiam, aký môže byť farebný rozdiel medzi jednotlivými druhmi chleba obrovský! Ak ste počuli, že celozrnný chlieb je „čierny“, automaticky siahnete po chlebe, ktorý je čo najtmavší.

Foto: Pixabay.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Pixabay.com  (Zdroj: pixabay.com)

Chyba. Pomleté obilie, nie je vôbec tmavé ako káva. To zase ktosi z úplne nepochopiteľných dlôvodov skúša poprieť realitu a do zmesi bielej múky s trochou nejakých semienok a zrniečok, pridáva farbivá: tu trochu sladového karamelu, tam trochu kávy, možno cigórie a ktohovie, čoho ešte. Doma potom krájate taký chlieb, režete také rožky a spokojne zaspávate s vedomím, že robíte čosi pre svoje zdravie. Jete predsa „skoro čierny“ chlieb, dali ste si drahý tmavý rožok!

Sledujte konzistenciu

Nezabudnite: rozhoduje konzistencia, nie farba! Nie je dôležité, či je chlieb alebo pečivo tmavej farby. Dôležité je, aby boli z múky, ktorá obsahuje pomleté celé obilninové zrnká. A to uvidíte, ak si lepšie pozriete rez alebo povrch chleba. Musíte tam vidieť, drobné kúsočky obilninových šupiek. Také chleby nie sú tmavohnedé. Také chleby sú zrnité a drolia sa. Ak je však chlieb z bielej múky, bude sa správať, ako z bielej múky, aj keď bude zafarbený trebárs i do fialova: „zgumovatie“, stratí svoju krehkosť už o niekoľko hodín a nikdy sa nemrví. Taký chlieb nemá čím pomáhať ani vášmu hrubému črevu, ani žlčníku, ani neznižuje cholesterol, ani nechráni pred rakovinou či zápchou.

Robte to radšej takto: Kúpte si obyčajný grahamový chlieb. Zomeľte si svoju múku a použite ju pri pečení dezertov. Kupujte prednostne grahamové bezvaječné cestoviny. Kašu si navarte z vločiek, nie krupice. Obilné zrnko skrýva veľa sily. Ja si ju nedám zobrať!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9