Neskutočné, ako nervové bunky reagujú na každý krok: Vplyv na mentálnu výkonnosť!

Chôdza vplýva na mentálnu výkonnosť.
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-03 19:00:00

Viete, že primeraný pohyb a fyzická aktivita podporuje imunitu a zdravie srdcovocievneho systému, zlepšuje trávenie a črevnú hygienu (bráni vzniku zápchy), zlepšuje prekrvenie celého organizmu, potláča riziko vzniku bolesti hlavy, podporuje tvorbu endorfínov, ktoré prispievajú k dobrej nálade a pocitu spokojnosti.

Fyzická aktivita je jeden z najdôležitejších faktorov regulácie telesnej hmotnosti (zvyšuje spotrebu energie) a bráni vzniku cukrovky. Ono je to vlastne tak, že nepohyb je škodlivý a tak tí, ktorí sa hýbu, sú na tom podstatne lepšie ako tí, čo stoja, sedia a ležia.

Ak by vám toto všetko nestačilo k tomu, že sa budete hýbať často a s radosťou, tak mám k tomu bonus. Pred nedávnom boli publikované dve ďalšie práce potvrdzujúce priaznivý vplyv pohybu na zdravie človeka. Možno si ešte pamätáte, že učitelia a profesori sa pri výklade látky a prednáškach radi prechádzali pomedzi lavice. Áno, chôdza podporuje mentálnu výkonnosť. Dokonca ju dokáže aj chrániť a udržať. Výsledky dvoch spomenutých štúdii o tom jasne hovoria: muži vo veku 71-93 rokov, ktorí prešli pešo aspoň 3 kilometre za deň, mali iba polovičné riziko vzniku demencie a ženy vo veku 70-81 rokov, ktoré chodili aspoň 90 minút týždenne, mali podstatne lepšiu mentálnu výkonnosť ako tie, ktoré chodili pešo menej ako 40 minút za týždeň.

Aké neuveriteľné! Nervové bunky ocenia každý krok na vašich vlastných nohách. Tak dovidenia na schodoch, chodníkoch a lesných cestičkách! Stále je tam všade dosť miesta.

2017-11-03 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia