Veľký omyl v prevencii cukrovky: Pre zdravie je v skutočnosti rozhodujúce toto!

Iba „schudnúť“ ako prevencia cukrovky nestačí!
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-06 12:00:00

V prestížnom vedeckom časopise The FASEB Journal bola publikovaná štúdia, ktorá potvrdila to, čo sa nám ukazuje už dlhšie: iba „schudnúť“ ako prevencia cukrovky nestačí!

Vedci to zistili tak, že skúmali jednovaječné dvojčatá (geneticky takmer identické), čím vylúčili z hry vplyv genetických faktorov. Aby zistili, ako vplýva nadváha na metabolické zmeny vyvolané jedlom, pozvali do svojej štúdie také páry dvojčiat, v ktorých bolo vždy jedno s nadváhou a jedno s normálnu hmotnosťou. Všetkým dali zjesť jedlo zložené z Big Mac hamburgeru, 100 g fritovaných zemiakových hranolčekov a 400 g Coca-Coly a po jedle im opakovane urobili odbery krvi. Vedci sledovali zmeny hladiny metabolitov v ich krvi, ktoré sú známe ako rizikové faktory rozvoja cukrovky = špecifické aminokyseliny, mastné kyseliny a žlčové kyseliny.

Ukázalo sa, že dvojičky vykazovali po jedle rovnaký metabolický efekt (hodnoty sledovaných parametrov) nezávisle od toho či mali nadváhu alebo nie.

Do hry vstupujú postbiotiká

Ak máte nadváhu a tým aj zvýšené riziko rozvoja cukrovky, dostanete od lekára radu, aby ste schudli. Ukazuje sa však, že „nie je kalória ako kalória“ a samotná redukcia hmotnosti nie je ako prevencia metabolických porúch dostatočne efektívne opatrenie. Pre zdravie je totiž rozhodujúce to, čo jeme a pijeme a nie iba celkový počet prijatých kalórií. Do hry celkom určite vstupuje nielen priamy biologický vplyv zložiek stravy na bunky nášho tela (cukor, tuky, vitamíny a pod.), ale aj tzv. postbiotiká – látky, ktoré vznikajú v čreve aktivitou našej črevnej mikrobioty z toho, čo sme zjedli.

Viac ako 40 % molekúl, ktoré kolujú v našej krvi pochádza práve z metabolizmu našich baktérií – zloženie stravy teda ovplyvňuje aj zloženie a aktivitu našej črevnej mikrobioty, ktorá predstavuje nový „orgán“ s hmotnosťou až 1,5 kg! Postbiotiká môžu mať – podobne ako zložky stravy – priaznivý alebo nepriaznivý účinok na naše zdravie. Optimálna črevná mikrobiota produkuje viac pre človeka pozitívnych ako negatívnych postbiotík.

Odporúčania AKV: Ako predchádzať cukrovke?

1) upravte svoju hmotnosť na optimálnu

  • zvyšuje to účinnosť inzulínu
  • zmenšuje plochu buniek závislých od účinku inzulínu

2) upravte svoju každodennú stravu:

  • obmedzte príjem potravín s vysokým obsahom jednoduchých sacharidov (= biela múka, cukor, škrobové potraviny a pod.)
  • konzumujte dostatok vlákniny v prirodzených zdrojoch
  • obmedzte príjem tukov, najmä nasýtených mastných kyselín – znižujú účinnosť inzulínu a podporujú rozvoj aterosklerózy
  • zabezpečte si dostatočný príjem esenciálnych mastných kyselín: mleté orechy a ľanové semeno (1 polievkovú lyžicu/deň)
  • uprednostnite ľahko stráviteľné rastlinné bielkoviny pred živočíšnymi potravinami
  • venujte pozornosť dostatočnej konzumácii potravín bohatých na horčík
  • obmedzte príjem červeného mäsa: hémové železo zvyšuje riziko vzniku a progresie cukrovky
  • pite zelený čaj: 1-3 šálky kvalitného neriedeného a nesladeného zeleného čaju denne zvýšia účinnosť inzulínu o 20-50%

Zdroj: Bondia-Pons I, Maukonen J, Mattila I, Rissanen A, Saarela M, Kaprio J, Hakkarainen A et al. Metabolome and fecal microbiota in monozygotic twin pairs discordant for weight: a big mac challenge. FASEB Journal 2014, 28 (9): 4169 DOI :10.1096/fj.14-250167

2017-10-06 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia