Chcete chrániť svoje srdce? Toto do čaju nedávajte!

25.08.2017 | Diskusia

Nemeckí vedci z berlínskej univerzitnej nemocnice preukázali, že pridávanie mlieka do čaju (čierneho) kompletne neguje jeho pozitívne účinky na cievy a pravdepodobne aj odstraňuje jeho protirakovinový účinok.

Na skupine 16 postmenopauzálnych žien merali vplyv čaju s mliekom a bez mlieka a zistili, že ak ženy vypili čaj bez mlieka, ich cievy na prechodnú dobu získali lepšiu pružnosť a to ich chránilo pred poškodením. Ak však ženy vypili čaj s mliekom, ich cievy ostávali rovnako nepružné ako pred podaním čaju.

Keď čaj nechráni

Tieto závery napríklad odpovedajú na otázku, prečo vo veľkej Británií, kde sa vypije toľko čaju ako v niektorých ázijských krajinách, majú oveľa vyšší výskyt infarktov, mozgovej porážky a iných foriem aterosklerózy. Briti pijú čaj s mliekom a preto ich čaj nechráni!

Čo je na vine? 

Príčinou negatívneho účinku mlieka na čaj sú mliečne bielkoviny kazeíny, ktoré reagujú s flavonoidmi čaju a bránia tým ich vstrebávaniu. Čaj obsahuje množstvo flavonoidov, ktoré majú antioxidačný, protisklerotický a protirakovinový účinok. Zelený čaj obsahuje týchto ochranných látok viac ako čierny.

Rada AKV

  • veľmi pravdepodobne sa tento istý negatívny účinok upltňuje aj pri pití čiernej kávy s mliekom, takže: ak sa chcete obhajovať, že káva je váš zdroj antioxidantov musí byť bez mlieka.

Zdroj: European Heart Journal (internetová verzia), január 9 2007

25.08.2017  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Diskusia