Chcete chrániť svoje srdce? Toto do čaju nedávajte!
Zdroj: thinkstock.com
Nemeckí vedci z berlínskej univerzitnej nemocnice preukázali, že pridávanie mlieka do čaju (čierneho) kompletne neguje jeho pozitívne účinky na cievy a pravdepodobne aj odstraňuje jeho protirakovinový účinok.
Na skupine 16 postmenopauzálnych žien merali vplyv čaju s mliekom a bez mlieka a zistili, že ak ženy vypili čaj bez mlieka, ich cievy na prechodnú dobu získali lepšiu pružnosť a to ich chránilo pred poškodením. Ak však ženy vypili čaj s mliekom, ich cievy ostávali rovnako nepružné ako pred podaním čaju.
Keď čaj nechráni
Tieto závery napríklad odpovedajú na otázku, prečo vo veľkej Británií, kde sa vypije toľko čaju ako v niektorých ázijských krajinách, majú oveľa vyšší výskyt infarktov, mozgovej porážky a iných foriem aterosklerózy. Briti pijú čaj s mliekom a preto ich čaj nechráni!
Čo je na vine?
Príčinou negatívneho účinku mlieka na čaj sú mliečne bielkoviny kazeíny, ktoré reagujú s flavonoidmi čaju a bránia tým ich vstrebávaniu. Čaj obsahuje množstvo flavonoidov, ktoré majú antioxidačný, protisklerotický a protirakovinový účinok. Zelený čaj obsahuje týchto ochranných látok viac ako čierny.
Rada AKV
- veľmi pravdepodobne sa tento istý negatívny účinok upltňuje aj pri pití čiernej kávy s mliekom, takže: ak sa chcete obhajovať, že káva je váš zdroj antioxidantov musí byť bez mlieka.
Zdroj: European Heart Journal (internetová verzia), január 9 2007