Budú nepríjemné astmatické prejavy len minulosťou? Toto ovocie by vás mohlo zachrániť

Astmu sprevádzajú nepríjemné príznaky v podobe kašľa a dusenia.
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-07 12:00:00

Fakt, že astma je nielen alergické, ale najmä chronické zápalové ochorenie, je známe už pomerne dlho a úspešne sa táto skutočnosť využíva v liečbe. Možnosti liečby astmy sú dnes na nepomerne vyššej úrovni ako kedysi, avšak najmä liečba ťažkých foriem sa stále nezaobíde bez nepríjemných nežiadúcich účinkov.


Ako nám v tejto súvislosti môžu pomôcť potraviny sa pozreli vedci v južnej Kórei v Seoul National University. Podali kivi extrakt myšiam, ktoré boli neskôr exponované alergénom a potom ich sledovali tri týždne. V porovnaní s placebo skupinou u týchto myší zaznamenali 47 % ústup astmatických symptómov a 48 % redukciu počtu leukocytov. Predpokladá sa, že za tým všetkým by mohol byť enzým aktinidín, ktorý sa v kivi nachádza. Podobné výsledky v štúdiách dosiahol aj enzým bromelain, ktorý sa nachádza hlavne v ananáse.


To, či kivi bude jedného dňa schopné poskytnúť tento terapeutický účinok aj ľuďom, samozrejme vyžaduje ešte ďalšie štúdie, ale vy môžete kivi jesť už dnes – bude to mať pozitívny vplyv na vaše zdravie aj keď nie ste astmatik. Napríklad jedna štúdia z University of Oslo ukázala, že konzumácia 2 či 3 kusov kivi denne znižuje hladinu tukov v krvi a pravdepodobne aj tlmí vytváranie krvných zrazenín. Iná štúdia z University of Hong Kong ukázala, že dve kivi za deň poskytujú výraznú úľavu pacientom so zápchou.

Tie 2 kusy kivi poskytnú telu 190 % dennej dávky vitamínu C, 75 % vitamínu K, 20 % vlákniny, 14 % draslíka a 11 % vitamínu E – a to všetko iba s 92 kalóriami!

Tak hor sa do zelovocu.

Fotogaléria

2017-07-07 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia