Toto zlepšuje sebakontrolu u detí: Pozitívny efekt aj pri liečbe autizmu či ADHD!

Krátke cvičenie zlepšuje sebakontrolu u detí.
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-10 11:30:00

Je tu niekto, kto by pochyboval, že fyzická aktivita prospieva nášmu telu aj duši? Znovu však pripomenieme, že by mala byť primeraná (veku, stavu aj intenzitou), pravidelná (nie, raz za rok to nie je pravidelná) a trvať určitý čas (aspoň 30 – 40 minút jedna dávka a 12 mesiacov v roku).


V marcovom čísle časopisu British Journal of Sports Medicine r. 2013 uverejnili výsledky prehľadu 19-tich štúdií, ktoré boli realizované počas roku 2012 a sústredili sa na tri vekové skupiny: od 6 do 12, od 13 do 17 a od 18 do 35 rokov. Vo všetkých sledovali efekt krátkotrvajúceho stredne intenzívneho cvičenia. Cvičenie (beh alebo bicyklovanie) trvalo 10 až 40 minút a účastníci pri ňom dosiahli tepovú frekvenciu (HR) na úrovni 60 % maximálnej HR.

Po ukončení cvičenia bolo realizované testovanie kognitívnych funkcií a  sebakontroly, čo sú veľmi významné vyššie nervové funkcie, ktoré hrajú základnú úlohu pri učení, vzťahoch a komunikácií. Všetky deti a mladí dospelí dosahovali výrazne lepšie výsledky po ukončení cvičenia.

Mechanizmus tohoto účinku cvičenia na mozog nie je celkom známy, ale predpokladá sa, že počas cvičenia dôjde k prekrveniu čelového mozgového laloka, ktorý je – okrem mnohých iných vecí – zodpovedný za sebakontrolu. Aj keď zatiaľ nevieme ako dlho tento pozitívny efekt pretrváva, isté však je, že by to pomohlo mnohým deťom a mladým ľuďom – dokonca tento výskum naznačuje aj využitie fyzickej aktivity v liečbe autizmu či ADHD.

Čítajte tiež: Dajte si jednu lyžicu tejto zmesi a začnú sa diať divy: Vyprázdni črevá už za 2 minúty!

2017-02-10 11:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia