Je konzumácia celozrnných potravín zdravou voľbou?

Celozrnné potraviny sú zdravšie ako rafinované obilniny.
Zdroj: pixabay.com
2017-01-06 15:30:00

V apríli 2016 bola v prestížnom vedeckom časopise „The FASEB“ zverejnená štúdia, ktorá opäť potvrdila priaznivý vplyv konzumácie celozrnných potravín s vysokým obsahom vlákniny na zdravie človeka.

Vedci počas šiestich týždňov skúmali vplyv konzumácie prirodzených celozrnných obilnín s vysokým obsahom vlákniny (207 ± 39 g celozrnných obilnín/deň = 40 ± 5 g vlákniny/deň) v porovnaní s „bežnou“ stravou, ktorá obsahuje rafinované obilniny s nízkym obsahom vlákniny (0 g celozrnných obilnín/deň = 21 ± 3 g vlákniny/deň). Vedci skúmali vplyv oboch foriem obilnín (zjednodušene: celozrnné múka vs. biela múka) na • imunitu • zápalové parametre a zloženie črevného mikrobiómu, pričom oba typy stravovania mali porovnateľné zloženie makroživín (sacharidy, bielkoviny, tuky) aj množstvo kalórií.

Čo zistili po šiestich týždňoch?

Ľudia, ktorí konzumovali stravu bohatú na celozrnné obilniny (celozrnný chlieb a pečivo, celozrnné cestoviny, ryža natural a pod.) mali v porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumovali rafinované obilniny (biele pečivo a chlieb, biele cestoviny, biela ryža a pod.):
Cry    zvýšený objem a frekvenciu stolice = vo svetle nových poznatkov o význame vlákniny a črevnej mikroflóry pre naše celkové zdravie je nesmierne pozitívny účinok! • zápcha poškodzuje celé zdravie!
Cry    priaznivejšie zloženie črevného mikrobiómu: • menší podiel baktérií kmeňa Firmicutes a vyšší podiel baktérií z kmeňa Bacteroidetes • zvýšené množstvo baktérií produkujúcich krátko-reťazcové mastné kyseliny z kmeňa Lachnospira • znížené množstvo pro-zápalových baktérií z kmeňa Enterobacteriaceae
Cry    zlepšenú akútnu imunitnú reakciu = vyššia odolnosť voči infekciám
Cry    zvýšený počet pamäťových T-buniek, ktoré dokážu efektívne zosilniť imunitnú reakciu na opakovanú infekciu

Odporúčania AKV

1.    Pravidelne a denne konzumujte prirodzené nerafinované celozrnné potraviny = celozrnné obilniny, obilné vločky, celozrnné cestoviny a výrobky z celozrnnej múky, naturálnu ryžu – ale aj ovocie, zeleninu, orechy a strukoviny.

2.    Pri každej možnej príležitosti nahraďte biele pečivo a chlieb, biele cestoviny a bielu ryžu za celozrnné formy – prečítajte si náš návod ako si vybrať najlepšie pečivo, nájdete tu.

3.    Nezabudnite, že ak jete potraviny, ktoré vám škodia, súčasne nejete potraviny, ktoré vám pomáhajú. Ak jete potraviny bez vlákniny, odkiaľ získate denne minimálne 40 gramov vlákniny?

4.    Bez vlákniny nebudete mať v čreve zdravú mikroflóru. Bez zdravej črevnej mikroflóry nebudete zdraví ani vy.

Čítajte tiež: Veľký horoskop zdravia na rok 2017: Odhaľte, ako na tom budete!

2017-01-06 15:30:00  |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia