Viac dôkazov nepotrebujete: Tieto oleje sú pre nás najlepšie!

Sú alebo nie sú rastlinné oleje pre nás najlepšie?
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-11 12:00:00

Opäť sa potvrdilo, že dôležitejšie je to, aké tuky a z akých zdrojov konzumujeme, než len to, koľko tukov denne zjeme.

Začiatkom júla 2016 bola v prestížnom vedeckom časopise JAMA Internal Medicine publikovaná doposiaľ najrozsiahlejšia epidemiologická štúdia z dielne Harvardovej Univerzity. Skúmala vplyv rôznych foriem tuku na zdravie a úmrtnosť. Výskum hodnotil údaje od 126 233 ľudí, ktorí boli sledovaní po dobu 32 rokov.

(Poznámka na okraj: Kritici epidemiologických štúdií ani len netušia, čo takýto obrovský výskum obnáša a aké spoľahlivé sú jeho závery. V oblasti výživy človeka sa naozaj nedá všetko preskúmať pomocou dvojitých slepých štúdií, ako si to naivní redukcionisti predstavujú! Bolo by zábavné napríklad pozorovať, ako by oni realizovali štúdiu vplyvu – dlhodobého! – jedenia slaniny a iných údenín na zdravie srdca alebo hrubého čreva, ak by o tej slanine/údenine nemal vedieť žiadny človek v rámci výskumu. Ale možno by dokázali donútiť 100 tisíc ľudí jesť 20 rokov 100 g slaniny týždenne v nepriehľadných a vzduchotesných kapsuliach  – údeniny totiž pritom nesmú vydávať žiadny charakteristický zápach!)

Výsledky tejto štúdie ukázali, že ak človek vo svojej strave zníži príjem nasýtených tukov (napríklad maslo, bravčová alebo iná živočíšna masť a tuk z červeného mäsa) a zvýši príjem nenasýtených mastných kyselín z rastlinných zdrojov (napríklad olivový olej, repkový olej, ľanový olej, orechy a pod.) prináša to významné zdravotné benefity a znižuje riziko predčasnej smrti.

Ktoré druhy olejov tým myslíme?

Rozlišujeme niekoľko druhov tukov, ktoré majú rozdielne účinky na zdravie:

  • Trans mastné kyseliny (TFA)

Už dávno vieme, že tieto tuky (podobne ako nasýtené mastné kyseliny) zvyšujú hladinu LDL (zlého) cholesterolu v krvi, znižujú hladinu HDL (dobrého) cholesterolu a zároveň zvyšujú hladinu triacylglycerolov v krvi = vyššie riziko aterosklerózy a infarktov. Táto štúdia preukázala, že každé navýšenie príjmu TFA v strave iba o 2 % zvyšuje rizko predčasného úmrtia až o 16 %!

  • Nasýtené tuky

Čím je viac nasýtených tukov v strave ľudí, tým vyšší výskyt predčasnej smrti. Každé navýšenie príjmu nasýtených tukov o 5 % zvyšuje riziko predčasného úmrtia o 8 %! (A to pri porovnaní s rovnakým množstvom kalórií z celkových sacharidov v strave sledovaných ľudí.)

Zdroje nasýtených tukov: tučné červené mäso (hovädzie, jahňacie a bravčové), plnotučné mliečne výrobky, palmový olej, kokosový olej a živočíšna masť.

  • Nenasýtené tuky

Nenasýtené mastné kyseliny môžu byť mononenasýtené a polynenasýtené. Vyšší príjem oboch druhov nenasýtených foriem tukov znižuje riziko predčasného úmrtia o 11 % a 19 %! (Opäť pri porovnaní s rovnakým množstvom kalórií zo sacharidov v strave ľudí.) 

Zdroje nenasýtených tukov: olivový olej, repkový olej, ľanový olej, orechy, olejnaté semená, avokádo, arašidy, tekvicové semená, tekvicový olej, mastné druhy morských rýb a pod.

Táto najväčšia štúdia svojho druhu opäť ukázala, že ľudia, ktorí konzumujú menej nasýtených mastných kyselín a viac nenasýtených tukov (predovšetkým polynenasýtených), majú lepšie zdravie a žijú dlhšie! Majú menšie riziko úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia, rakovinu, neurodegeneratívne ochorenia a ochorenia dýchacích ciest.

Aký z toho plynie záver? 

Ak obmedzíte príjem nasýtených tukov v strave a zvýšite príjem nenasýtených mastných kyselín, prináša to veľké zdravotné výhody. Táto štúdia tiež znovu potvrdila dôležitosť eliminácie trans-tukov. Ukázala tiež, že zdravotne prospešné sú pre človeka oba druhy polynenasýtených tukov: omega-3 aj omega-6 mastné kyseliny – a to je pomerne nečakané zistenie, vzhľadom na to, že sa doteraz omega-6 MK považovali skôr za rizikové.

  1. Vyhýbajte sa potravinám, ktoré obsahujú veľa trans mastných kyselín!
  2. Uprednostňujte preto bezpečné druhy tukov z rastlinných zdrojov ako je napríklad kvalitný panenský olivový olej, panenský ľanový olej, rôzne orechy a olejnaté semená, arašidy, avokádo a mastné druhy morských rýb.

Zdroj: Dong D. Wang, Yanping Li, Stephanie E. Chiuve, Meir J. Stampfer, JoAnn E. Manson, Eric B. Rimm, Walter C. Willett, and Frank B. Hu. Specific Dietary Fats in Relation to Total and Cause-Specific Mortality.

Čítajte tiež: Prekvapivý dopad na naše zdravie: Toto nás do veľkej miery ovplyvňuje!

2016-11-11 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia