Jeho sila nepozná hranice: Mocná potravina, ktorá zabráni tvorbe rakovinotvorných látok!

Aby nás cesnak chránil pred rakovinou, stačí zjesť 1-2 strúčiky denne aspoň pár dní v týždni.
Zdroj: profimedia.sk
2016-10-28 11:45:00

Konečne niečo o tejto unikátnej potravine, ktorú poznáme niekoľko tisíc rokov. A aká je zdravá! Objavila dôveryhodná správa, že ak pri pečení a grilovaní mäsa použijete cesnak, znížite negatívny vplyv konzumácie tej mastnej rakovinotvornej hmoty.

Nevieme síce, o koľko presne, ale znížite. Pri pečení mäsa alebo varení vajec vznikajú rakovinotvorné látky: jedna z najnebezpečnejších sa označuje ako PhIP – je schopná spustiť produkciu rakovinových enzýmov v bunke.

Cesnak obsahuje niekoľko veľmi účinných látok: diallylsulfát patrí k tým najúčinnejším v prevencii rakoviny. Dokáže blokovať tvorbu rakovinových enzýmov v bunke a chrániť ju pred nádorovým zvrhnutím. Aby ste však mohli naplno využiť silu cesnaku proti rakovine, potrebujete poznať jednu dôležitú fintu: cesnak je najúčinnejší vtedy, keď je prelisovaný alebo nadrobno pokrajaný a v takom stave postojí asi 10 minút – neaktívne látky sa aktivujú kontaktom so vzduchom.


Koniec najväčšej záhady déjà vu: Skutočná pravda o tom, prečo ho prežívame!


Takže: na rozdiel od cibule, v ktorej zachováme najviac vitamínu C vtedy, ak ju krájame až keď je olej horúci a vkladáme ju do rozpáleného oleja, cesnak prelisujeme alebo pokrájame nadrobno a necháme na doske postáť 10 minút. Potom ho môžete pražiť, variť, dusiť – tie dôležité látky už sú v ňom v najvyššej možnej koncentrácii. Tepelnou úpravou sa ich obsah trochu zníži, ale aj tak ich tam nakoniec bude viac, ako v čerstvom cesnaku..

Ďalšia dobrá správa: aby nás cesnak chránil pred rakovinou, stačí zjesť 1-2 strúčiky denne aspoň pár dní v týždni – to sa naozaj dá aj bez toho, aby ste väčšinu dňa páchli. Používajte cesnak pravidelne – dajte si tú najlepšiu časť klobásy bez klobásy! Ocení to každá Vaša bunka.

Čítajte tiež: Máte sedavé zamestnanie? Najlepší cvik, ktorý vráti perfektné držanie tela!

2016-10-28 11:45:00  |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia