Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nezvládate stres? Tieto techniky vám zaručene pomôžu!

Viete, ako správne relaxovať? Zobraziť galériu (2)
Viete, ako správne relaxovať? (Zdroj: thinkstock.com)

Počas života všetci čelíme stresujúcim situáciám, od tých menších napríklad v dopravnej zápche až po závažné ako je smrť niekoho blízkeho. Nezáleží na tom, aká je príčina, stres okamžite zaplaví naše telo hormónmi. Srdce sa rozbúcha, dych sa zrýchli a svaly sa napnú.

Je to tzv. stresová odpoveď, ktorá je normálnou reakciou na ohrozujúce situácie v záujme prežitia.

Dnes už len zriedkavo čelíme fyzickému ohrozeniu života v porovnaní s dávnou minulosťou človeka, no i rôzne náročné situácie nášho každodenného života spúšťajú túto stresovú reakciu. Nie je možné sa vyhnúť všetkým zdrojom stresu, no môžeme si rozvinúť zdravší spôsob, ako ho zvládať.

Tu je 5 relaxačných techník, ktoré vám pomôžu zredukovať stres 

Sústredenie sa na dýchanie – je to jednoduchá a účinná technika. Pomalý, dlhý a hlboký nádych a výdych (tzv. brušné dýchanie). Ako dýchame, uvoľňujeme našu myseľ od rušivých myšlienok a vnemov. 

Sústredenie sa na telo – v tejto technike kombinujeme pomalé sústredené dýchanie so zameraním sa postupne na jednotlivé časti tela a vedome uvoľňujeme svalové napätie. Prehlbujeme tým jednotu našej mysle a nášho tela. Táto technika je známa aj ako „autogénny tréning“.

Imaginácia – pri tejto technike si vyvolávame predstavy upokojujúcich scenérii, situácií alebo zážitkov a sústredíme sa v našej mysli na tieto predstavy. Pomáhame si tak posilniť pozitívne videnie seba samého.

Meditácia – toto cvičenie vyžaduje pohodlné usadenie sa, koncentrovanie sa na svoj dych a zameranie svojej pozornosti na prítomný okamih bez myšlienkového unikania do minulosti či do budúcnosti. Na začiatok vyžaduje tréning.

Modlitba – tichý a otvorený rozhovor s Bohom, v ktorom môžeme vypovedať o svojich najhlbších pocitoch, túžbach či strachoch je naozaj liečivý a vnáša do nás pokoj. „Hádajte sa so mnou!“, hovorí Boh.

Odporúča sa vyskúšať si všetky techniky a zistiť, ktorá vám najlepšie vyhovuje a pomáha. Skúste im venovať aspoň 20 minút denne a presvedčiť sa, že to stojí za to. 

Čítajte tiež: Prečo na jeseň strácame chuť na milovanie? Riešenie je pri tom veľmi jednoduché!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9