Ochranný štít proti cukrovke: Toto spoľahlivo odvráti nebezpečnú chorobu!

Zdravá strava je skvelou cestou, ako poraziť cukrovku.
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-22 12:00:00

Výborná správa! Aj malé, postupné zmeny v stravovaní smerom k zdravej, prevažne rastlinnej strave hrajú významnú úlohu v prevencii cukrovky 2. typu.

Najnovšia štúdia z dielne Harvardovej Univerzity, ktorá skúmala viac ako 200.000 účastníkov počas 20 rokov opäť potvrdila, že konzumácia rastlinnej stravy bohatej na prirodzené potraviny ako sú celozrnné obilniny, ovocie, zelenina, strukoviny, orechy a olejnaté semená, je spojená s výrazne nižším rizikom vzniku cukrovky 2. typu. Oproti iným podobným štúdiám vykonaným v minulosti, ktoré potvrdili pozitívny vplyv vegetariánskej stravy na zdravie, je táto štúdia prvou, ktorá podrobnejšie skúmala rozdiely v zložení vegetariánskej stravy a ich vplyv na zdravie, pričom sa zistilo, že nevhodne zložená vegetariánska strava, v ktorej prevažujú potraviny z bielej múky, škrobov, sladených nápojov a s veľkým množstvom pridaného cukru, môže byť pre zdravie škodlivá.

Výsledky tejto štúdie ukázali, že:

1. vegetariánska strava, bohatá na celozrnné obilniny, ovocie, zeleninu, strukoviny, orechy a olejnaté semená výrazne znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu a toaž o 34 %

2. zatiaľ čo nevhodné zloženie vegetariánskej stravy, bohaté na bielu múku, škroby a pridaný cukor (vrátane sladených nápojov) zvyšujú riziko vzniku cukrovky 2. typu o 16 %!

Táto štúdia zároveň ukázala, že dokonca už aj mierne zníženie dennej konzumácie živočíšnych potravín (zo 6 porcií na 4 porcie denne) a zároveň zvýšenie konzumácie prirodzených a kvalitných rastlinných potravín, je spojené s nižším výskytom cukrovky 2. typu a to dokonca až o 20 %. A to je dobrý dôvod prečo to skúsiť.

Opäť sa potvrdilo, že pravidelná konzumácia kvalitných a prirodzených potravín rastlinného pôvodu (= zelenina, ovocie, celozrnné obilniny, strukoviny, orechy a olejnaté semená) a zároveň znížená konzumácia živočíšnych potravín (najmä červeného a spracovaného mäsa) má zásadný vplyv na zníženie rizika vzniku cukrovky 2. typu. Takáto strava je zároveň bohatá na vlákninu, antioxidanty, nenasýtené mastné kyseliny,vitamíny a minerály, a vyznačuje sa nízkym obsahom nasýtených tukov. To všetko zároveň priaznivo vplýva aj na správne zloženie a fungovanie črevného mikrobiómu (= črevná mikroflóra). A dnes už vieme, že bez (dostatočného množstva) vlákniny a (prospešných) mikróbov nemôže byť nikto zdravý!
 
Záver: Konzumujte prednostne prirodzené technologicky čo najmenej spracované potraviny s prevahou rastlinných zdrojov. Tak je tomu aj vo všetkých piatich „Modrých zónach“. 
 
2016-07-22 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia