Ochranný štít proti cukrovke: Toto spoľahlivo odvráti nebezpečnú chorobu!
Zdroj: thinkstock.com
Výborná správa! Aj malé, postupné zmeny v stravovaní smerom k zdravej, prevažne rastlinnej strave hrajú významnú úlohu v prevencii cukrovky 2. typu.
Najnovšia štúdia z dielne Harvardovej Univerzity, ktorá skúmala viac ako 200.000 účastníkov počas 20 rokov opäť potvrdila, že konzumácia rastlinnej stravy bohatej na prirodzené potraviny ako sú celozrnné obilniny, ovocie, zelenina, strukoviny, orechy a olejnaté semená, je spojená s výrazne nižším rizikom vzniku cukrovky 2. typu. Oproti iným podobným štúdiám vykonaným v minulosti, ktoré potvrdili pozitívny vplyv vegetariánskej stravy na zdravie, je táto štúdia prvou, ktorá podrobnejšie skúmala rozdiely v zložení vegetariánskej stravy a ich vplyv na zdravie, pričom sa zistilo, že nevhodne zložená vegetariánska strava, v ktorej prevažujú potraviny z bielej múky, škrobov, sladených nápojov a s veľkým množstvom pridaného cukru, môže byť pre zdravie škodlivá.
1. vegetariánska strava, bohatá na celozrnné obilniny, ovocie, zeleninu, strukoviny, orechy a olejnaté semená výrazne znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu a toaž o 34 %
Táto štúdia zároveň ukázala, že dokonca už aj mierne zníženie dennej konzumácie živočíšnych potravín (zo 6 porcií na 4 porcie denne) a zároveň zvýšenie konzumácie prirodzených a kvalitných rastlinných potravín, je spojené s nižším výskytom cukrovky 2. typu a to dokonca až o 20 %. A to je dobrý dôvod prečo to skúsiť.