Tajomné číslo zvané glykemický index: Čo sa za ním skrýva a prečo ho sledovať?

Viete čo je glykemický index a ako podľa neho delíme potraviny?
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-27 14:00:00

Čo je to glykemický index, ako podľa neho potraviny rozdeľujeme? Prečo je dôležité sledovať toto číslo a aké kategórie potravín poznáme?

Čo je to glykemický index?

Je číslo vyjadrujúce postavenie potraviny na škále od 0 do 100 v závislosti od toho, ako rýchlo sa cukor prítomný v tejto potravine vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi.

Potraviny s vysokým glykemickým indexom (GI) obsahujú cukor, ktorý:

  • sa rýchlo štiepi a vstrebáva 
  • prudko zvyšuje v krvi hladinu glukózy (glykémia) a inzulínu (inzulinémia)  
  • rýchlejšie vedie k pocitu hladu

Potraviny s nízkym GI obsahujú cukor, ktorý sa správa opačne.

Aký význam má rating potravín na základe glykemického indexu? 

  1. potraviny s nízkym GI nespôsobujú prudký vzostup glykémie
  2. potraviny s nízkym GI udržiavajú pocit sýtosti a pomáhajú chudnúť
  3. potraviny s nízkym GI zvyšujú citlivosť buniek voči inzulínu
  4. potraviny s nízkym GI umožňujú predĺžiť fyzický výkon
  5. potraviny s vysokým GI umožňujú rýchlejšiu regeneráciu zásob glykogénu a iných cukrov po fyzickej aktivite

Ako zaradiť do jedálneho lístka potraviny s nízkym GI?

Základ raňajok by mali tvoriť: ovos (vločky, múka), jačmeň, pšenica, raž, naturálna ryža a používajte celozrnný a grahamový chlieb a pečivo, nie biele alebo farbené do hneda (rozhodujúca je konzistencia, nie farba!)

Celozrnný knäckebrot, prípadne červenú fazuľu a kukuricu zo šalátového baru môžete v pracovných dňoch použiť ako prílohu k obedu namiesto bielej ryže, cestovín z bielej múky a zemiakov.

Používajte iba celozrnné cestoviny a nie cestoviny z bielej múky.  

Na pečenie používajte iba celozrnnú múku.

Používajte iba naturálnu (hnedú) ryžu a nie ryžu bielu.  

Obmedzte príjem zemiakov, bielej ryže a kysnutého, lístkového, lineckého a zemiakového cesta z bielej múky.

 

Aspoň trikrát týždenne konzumujte strukoviny.

Doprajte si ovocie a zeleninu akéhokoľvek druhu v ľubovoľnom množstve (okrem zemiakov).

Nepoužívajte bielu múku a škrob (maizena a pod.)

Do zápražky a do dressingov, na šaláty uprednostnite dressing z oleja a byliniek.

Kategórie potravín

nízky GI: menej ako 55  

stredný GI: 56-69

vysoký GI: viac ako 70

Čítajte tiež: Toto nasaďte do záhrady: Záhadne znejúca rastlina v sebe skrýva zázračnú silu prírody!

2016-05-27 14:00:00  |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia