Máme si dávať pozor na ovocie? Pravda o fruktóze, o ktorej ste nevedeli!

Pozor rôzne ovocné džúsy, ktoré obsahujú veľké množstvo cukru.
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-12 11:30:00

Je známe, že fruktóza sa v tele vstrebáva a metabolizuje úplne iným spôsobom ako glukóza: tento proces nevyžaduje inzulín = transport fruktózy je masívny, po veľkej dávke sa bunky fruktózou ľahko preplnia a následne dochádza k jej premene na tuk.

Takže zjednodušene: príliš veľa fruktózy môže spôsobiť stukovatenie pečene (steatózu). Stukovatenie pečene je príčinou viacerých vážnych zdravotných komplikácií, medzi ktoré patrí aj cukrovka.

Koncentrovaná fruktóza (napr. fruktózový sirup) sa používa hlavne v nealko nápojoch, pekárenských výrobkoch a iných potravinách. Jej škodlivosť záleží od množstva, v akom sa v potravine/nápoji nachádza a od toho, koľko do seba tej „fruktopaše“ napcháte.

Fruktóza = Vyššie riziko cukrovky

Výsledky štúdie, ktoré boli publikované online 27. novembra 2012 v časopise Global Public Health, ukázali, že v krajinách s vyššou spotrebou (koncentrovanej potravinárskej) fruktózy je aj vyšší výskyt cukrovky. A to asi o 20 %, čo naozaj nie je málo. Informácie o spotrebe fruktózy boli získané z dvoch zdrojov (Global Burden of Metabolic Risk Factors Collaborating Group a United Nations data) asi o 43 krajinách sveta. Zistili zaujímavú skutočnosť: najvyššiu spotrebu na obyvateľa zo všetkých uvedených krajín má Amerika, druhé je Maďarsko a tretie je Slovensko! Naopak, na chvoste zoznamu boli tieto krajiny: India, Slovinsko, Litva, Írsko a Švédsko.


Mladík jedáva tri roky len kukuričné lupienky: Neskutočné, ako sa to na ňom odrazilo!


Niektorí autori napriek výsledkom tejto štúdie trvajú na názore, že každého cukru veľa škodí. (My súhlasíme tiež, hoci sme presvedčení, že rastúca spotreba koncentrovanej fruktózy je veľmi rizikovým faktorom.) Je tiež možné, že so zvýšeným príjmom fruktózového sirupu sa spájajú aj iné negatívne výživové návyky, ktoré sú pre vznik cukrovky ešte podstatnejšie.

Škodlivé ovocie?

Je nebezpečné aj ovocie? Určite nie. (Ak nezjete 5 kíl hrozna na posedenie.) Fruktóza z prirodzeného ovocia je pri vstrebávaní „brzdená“ vlákninou, takže jej koncentrácia v krvi a bunkách sa nezvyšuje tak ako z „čistej“ fruktózy v nealko nápojoch. Za rizikové však možno považovať ovocné šťavy – a to aj tie čerstvé, či odšťavené doma.

Ako si kontrolovať príjem fruktózy?

Naše tipy na kontrolu príjmu koncentrovanej fruktózy:

  • Nepoužívajte fruktózový cukor (fruktopur) ani ovocný cukor.
  • Nepite nealko nápoje sladené fruktózovým sirupom.
  • Nejedzte sladkosti sladené fruktózovým sirupom.
  • Uprednostnite kryštálový cukor pred práškovým.
  • Nepite ovocné šťavy (alebo ich rieďte vodou či zeleninovými šťavami) – najviac fruktózy obsahuje jablková, hrušková a hroznová šťava.
  • Skontrolujte si sladidlo vo svojom „športovom“ nápoji.
  • Med používajte s mierou (nie viac ako 2 lyžičky naraz).
  • Aj umelé sladidlá sorbitol, manitol, erytritol obsahujú fruktózu.
  • Na základe týchto informácií sme tiež presvedčení, že fruktóza v koncentrovanej forme je veľmi nevhodným sladidlom pre diabetikov – vyhýbajte sa potravinám a nápojom, ktoré sú sladené fruktózou a pritom sú označené ako „vhodné pre diabetikov“.

Čítajte tiež: Bomba pre naše kosti: Nenápadné sušené ovocie poskytne telu viac, ako by ste očakávali!

2016-02-12 11:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia