Glutamát sodný pod lupou: Je pre náš organizmus naozaj škodlivý? (2.časť)

Aké je skutočné riziko glutamátu na naše zdravie?
Zdroj: photl.com
2015-09-18 12:00:00

Kyselina glutámová je aminokyselina – súčasť bielkovín všetkých rastlín a živočíchov. Kyselina glutámová má takmer úplne ionizovaný bočný karboxylový reťazec a preto sa ľahko spája s katiónom a tvorí soli, ktoré označujeme ako glutamáty.

Je glutamát sodný pre človeka škodlivý?

Vo všeobecnosti nie. Nie je alergénom ani kancerogénom. Podľa oficiálneho stanoviska Amerického úradu pre kontrolu potravín a liečiv (Food and Drug Administration - FDA) glutamát sodný je bezpečný aj pre tehotné a dojčiace ženy a pre deti.

Medzi verejnosťou stále panujú obavy a pochybnosti ohľadom bezpečnosti konzumácie glutamátu sodného a často sa poukazuje na nebezpečné dôsledky jeho konzumácie. Ambulancia klinickej výživy (AKV) preto zverejňuje toto nezávislé stanovisko.

  • Glutamát a astma 

Podľa oficálneho stanoviska Americkej spoločnosti pre alergie, astmu a imunológiu, glutamát sodný nie je alergén a nie je zodpovedný za priame riziko vzniku astmatického záchvatu. Testované koncentrácie boli oveľa vyššie, ako je možné v krvi dosiahnuť bežnou konzumáciou. Ani jedna štúdia nepotvrdila hypotézu, že glutamát sodný vyvoláva astmatický záchvat alebo zhoršuje respiračné funkcie u astmatikov alebo zdravých ľudí.

  • Glutamát a tehotenstvo

Podľa štúdií na zvieratách, je placenta pre glutamát takmer nepriepustná, čo znamená, že pre vyvíjajúci sa plod nehrozí ani zo zvýšenej koncentrácie glutamátu v krvi matky žiadne riziko.

Pri testovaní dojčiacich žien a dojčencov sa preukázalo, že ani vysoká denná dávka 100 mg glutamátu na kilogram hmotnosti (pre 50kg-ovú ženu je to dávka 5 g glutamátu/deň) nezvyšuje koncentráciu glutamátu v materskom mlieku ani v krvi dojčenca. Navyše, analýzy zloženia mlieka ukazujú, že materské mlieko obsahuje asi 10-krát viac voľného glutamátu ako mlieko kravské a je to pre dieťa bezpečné. Platí však, že materské mlieko obsahuje iba L-formu glutamátu, kým syntetické zdroje aj formu D (viac vyššie)

Glutamát a nervový systém

Vzhľadom na skutočnosť, že glutamát je neurotransmiter (komunikačná molekula nervových buniek), sa v druhej polovici minulého storočia začalo testovanie vzplyvu glutamátu sodného na riziko poškodenia mozgu a nervových funkcii.

Doterajšie štúdie preukázali, že: 

  • glutamát môže vyvolať poškodenie mozgu zvierat a človeka po priamom podaní do mozgu
  • konzumácia obrovských dávok (147 g denne!) nevyvolala po krátkodobom užívaní (6 týždňov) nijaké známky poškodenia mozgu
  • mozog má efektívny systém kontroly koncentrácie glutamátu v mimobunkovom priestore (hematoencefalická bariéra, gliové bunky)
  • koncentrácia glutamátu v mozgu nie je priamo závislá od koncentrácie glutamátu v krvi

Podľa názoru AKV z hľadiska rizika poškodenia nervového systému nie je dostatočne preukázaná bezpečnosť veľkých dávok glutamátu sodného pri dlhodobom užívaní.

Glutamátová intolerancia

Glutamát nie je alergén a preto sa príznaky, ktoré sa môžu objaviť po jeho konzumcií označujú ako precitlivelosť alebo intolerancia (neznášanlivosť).

Glutamátová intolerancia sa môže prejaviť po konzumácií o niekoľko minút alebo aj o 48 hodín a jej intenzita je spravidla závislá od požitej dávky glutamátu. Môže postihnúť srdce, dýchací systém, kožu, oči, svaly, tráviaci systém alebo neurologické funkcie.

K najčastejším príznakom glutamátovej intolerancie patria:

  • pocit pálenia na chrbte, krku, ramenách a hrudníku
  • stuhlosť zadnej strany krku s vyžarovaním do ramien a hrudníka
  • pocit brnenia, pichania alebo tepla v oblasti tváre (najmä okolo úst), hrudníka, krku a ramien
  • pocit tlaku a napätia v oblasti tváre
  • bolesť na hrudníku napodobňujúca bolesť pri angine pectoris alebo infarkte 
  • bolesť hlavy (málokedy migréna) 
  • potenie
  • napínanie na zvracanie (nauzea)
  • zrýchlená frekvencia srdcovej činnosti, pocit búšenia v hlave, hrudníku alebo ušiach
  • bronchospazmus – zúženie dýchacích ciest a sťažené dýchanie
  • slabosť, strata koncentrácie
  • malátnosť až poruchy vedomia

V minulosti sa súbor príznakov glutamátovej intolerancie označoval ako “syndróm čínskej reštaurácie”. Od používania tohoto označenia sa upustilo ako od nepresného a “politicky nekorektného”

Stanovisko AKV ku konzumácii glutamátu sodného

Po dôkladnom štúdiu dostupných informácií “z oboch strán barikád”, je možné považovať konzumáciu glutamátu sodného – ak nepatríte k ľuďom, ktorí trpia glutamátovou intoleranciou! – za bezpečnú, ak dodržíte tieto odporúčania:

- nekonzumujte glutamát sodný v dávke väčšej ako 2 g denne (dávka nad 3 g denne môže vyvolať niektoré alebo všetky príznaky glutamátovej intolerancie)

- obmedzte príjem glutamátu sodného v tekutom zložení (napr. instantná polievka), pretože glutamát sa z tekutej potravy rýchlo vstrebáva a môže dosiahnuť kritickú koncentráciu v krvi

- nekonzumujte glutamát sodný nalačno (ak ste hladný, tak sáčková polievka s obsahom glutamátu sodného, je najrýchlejšia cesta k prejavom glutamátovej intolerancie Description: Smile)

- nekonzumujte jedlo s pridaným glutamátom sodným viac ako dvakrát denne (zvýšená koncentrácia glutamátu v krvi pretrváva niekoľko hodín a ak sa jeho príjem počas dňa opakuje, zvýšená koncentrácia v krvi môže pretrvávať počas celého dňa – to zvyšuje riziko vzniku príznakov glutamátovej intolerancie)

- nekonzumujte glutamát sodný PRED alebo bezprostredne PO cvičení a fyzickej námahe (námaha zvyšuje riziko vzniku glutamátovej intolerancie)

- nekonzumujte potraviny s pridaným glutamátom sodným za súčasnej konzumácie alkoholu (alkohol zvyšuje riziko vzniku glutamátovej intolerancie)

- ak pravidelne konzumujete potraviny s pridaným glutamátom sodným, overte si, či vaša strava obsahuje dostatok vitamínov skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre bezpečné spracovanie glutamátu v organizme

- ak ste žena, zistite, či sa príznaky prípadnej glutamátovej intolerancie neobjavujú po konzumácii potravín s pridaným glutamátom v súvislosti s niektorou fázou menštručného cyklu

- Ak ste na glutamát sodný precitlivelý/á a vyššie uvedené príznaky sa u vás v rôznej intenzite a frekvencii objavujú

- vyhýbajte sa glutamátu sodnému v potravinách a jedlách pri každej príležitosti

Viac od Mudr.Bukovského nájdete tu. 

Čítajte tiež: Glutamát sodný pod lupou: čo o ňom skutočne vieme a čo je iba výmysel? (1.časť)

2015-09-18 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia