Nástrahy grilovania: S týmito radami sa vyhnete črevným problémom!

Grilovanie je obľúbenou alternatívou prípravy jedla. Držte sa základných rád a grilovanie bude radosť.
Zdroj: Thinkstock.com
2015-06-26 12:45:00

Správna príprava grilu je takmer rovnako dôležitá ako marinovanie mäsa a výber príloh. Dajte si pozor na to, aby bolo všetko dôkladne pripravené, a aby ste zbytočne neohrozovali svoje zdravie.

Ak Vás predsa len viac ako naše vegetariánske alternatívy láka grilovať mäso a ak vám záleží aj na tom, čo bude, keď gril zhasne, tak využívajte tieto odporúčania pre bezpečnejšie grilovanie!

Predpríprava grilu 

  • Gril používajte iba na bezpečnom mieste a mimo dosahu detí, ktoré by boli bez dohľadu.
  • Gril pred použitím dôkladne očistite a naolejujte.
  • Ak máte gril na uhlie, používajte len štartér určený na tento účel a nechajte ho úplne zhorieť predtým, než na gril položíte potravu.
  • Gril dobre nahrejte (drevený, kým sa z uhlia nezačne robiť biely popol a plynový asi 10 minút).

Ak už grilujete mäso...

  • Pred grilovaním ho úplne rozmrazte: radšej v chladničke alebo studenej vode ako pri izbovej teplote; alebo ho rozmrazte v mikrovlnke a ugrilujte hneď po rozmrazení
  • Spálené časti mäsa pred konzumáciou odstráňte!
  • Nikdy nemiešajte hotové ugrilované mäso so surovým alebo zabráňte kontaktu šťavy zo surového mäsa s hotovým ugrilovaným mäsom (napr. nepoložte ho na tanier, kde bolo surové).
  • Marinujte radšej v chladničke ako pri izbovej teplote a ak chcete použiť marinádu aj na ugrilované mäso, pred použitím ju aspoň 3 minúty povarte.
  • Používajte len chudé mäso a mäso, ktoré zbavíte viditeľného tuku – zabránite vzbĺknutiu.
  • Mäso treba ugrilovať dostatočne, aby vo vnútri nebolo ružové – znížite riziko infekcie salmonelou (pre deti v lete zvlášť nebezpečné!).
  • Potraviny, ktoré vyžadujú dlhý čas grilovania najprv tepelne upravte v mikrovlnke alebo varením (špekáčiky, hrubé kusy mäsa a pod.) – zabránite nadmernej tvorbe rakovinotvorných látok pri grilovaní.

Bylinky dodajú chuť, nezvyčajné potraviny pestrosť 

Ak IBA solíte, okrádate sa o veľa krásnych chutí! Používajte aj bylinky: bazalku, tymian, oregano, materinu dúšku, šalviu, rozmarín a pod.

 ... a nezabudnite, že grilovať sa dá aj baklažán, kukurica, paprika, zemiaky, šampiňóny, patizóny, broskyňa, ananás, banán...

Čítajte tiež: Variť, dusiť alebo piecť? Ako si pripraviť jedlo, aby si zachovalo živiny!

2015-06-26 12:45:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia