Nástrahy grilovania: S týmito radami sa vyhnete črevným problémom!
Grilovanie je obľúbenou alternatívou prípravy jedla. Držte sa základných rád a grilovanie bude radosť.
Zdroj: Thinkstock.com
2015-06-26 12:45:00
Zdroj: Thinkstock.com
Správna príprava grilu je takmer rovnako dôležitá ako marinovanie mäsa a výber príloh. Dajte si pozor na to, aby bolo všetko dôkladne pripravené, a aby ste zbytočne neohrozovali svoje zdravie.
Ak Vás predsa len viac ako naše vegetariánske alternatívy láka grilovať mäso a ak vám záleží aj na tom, čo bude, keď gril zhasne, tak využívajte tieto odporúčania pre bezpečnejšie grilovanie!
Predpríprava grilu
- Gril používajte iba na bezpečnom mieste a mimo dosahu detí, ktoré by boli bez dohľadu.
- Gril pred použitím dôkladne očistite a naolejujte.
- Ak máte gril na uhlie, používajte len štartér určený na tento účel a nechajte ho úplne zhorieť predtým, než na gril položíte potravu.
- Gril dobre nahrejte (drevený, kým sa z uhlia nezačne robiť biely popol a plynový asi 10 minút).
Ak už grilujete mäso...
- Pred grilovaním ho úplne rozmrazte: radšej v chladničke alebo studenej vode ako pri izbovej teplote; alebo ho rozmrazte v mikrovlnke a ugrilujte hneď po rozmrazení
- Spálené časti mäsa pred konzumáciou odstráňte!
- Nikdy nemiešajte hotové ugrilované mäso so surovým alebo zabráňte kontaktu šťavy zo surového mäsa s hotovým ugrilovaným mäsom (napr. nepoložte ho na tanier, kde bolo surové).
- Marinujte radšej v chladničke ako pri izbovej teplote a ak chcete použiť marinádu aj na ugrilované mäso, pred použitím ju aspoň 3 minúty povarte.
- Používajte len chudé mäso a mäso, ktoré zbavíte viditeľného tuku – zabránite vzbĺknutiu.
- Mäso treba ugrilovať dostatočne, aby vo vnútri nebolo ružové – znížite riziko infekcie salmonelou (pre deti v lete zvlášť nebezpečné!).
- Potraviny, ktoré vyžadujú dlhý čas grilovania najprv tepelne upravte v mikrovlnke alebo varením (špekáčiky, hrubé kusy mäsa a pod.) – zabránite nadmernej tvorbe rakovinotvorných látok pri grilovaní.
Bylinky dodajú chuť, nezvyčajné potraviny pestrosť
Ak IBA solíte, okrádate sa o veľa krásnych chutí! Používajte aj bylinky: bazalku, tymian, oregano, materinu dúšku, šalviu, rozmarín a pod.
... a nezabudnite, že grilovať sa dá aj baklažán, kukurica, paprika, zemiaky, šampiňóny, patizóny, broskyňa, ananás, banán...
Čítajte tiež: Variť, dusiť alebo piecť? Ako si pripraviť jedlo, aby si zachovalo živiny!