Ovplyvnila životy mnohých ľudí: Banánová diéta vyprázdňuje regály obchodov, vyvolala šialenstvo!

Banány sú zdravé, doprajte si ich hlavne na raňajky.
Zdroj: thinkstock.com
2015-06-05 11:30:00

Fumiko Satake, 29-ročná manželka z Tokia, kúpila v supermarkete v centre mesta strapec zelených banánov. Nie však preto, že by obľubovala nezrelé banány, ale preto, že to bolo to jediné, čo z banánov dostala.

„Do obchodu som dnes zašla včas práve kvôli banánom,“ povzdychla si Satake. „A skoro žiadne tam už neboli. Takýto stav trvá už niekoľko mesiacov.“

Banány sú už dlho obľúbeným ovocím mnohých Japoncov. V roku 2007 bolo v Japonsku skonzumovaných 970 000 ton banánov. Ale keď sa krajinou začala valiť nová diéta, zapríčinila náhly nárast v ich spotrebe a zároveň nedostatok v obchodoch.

Môj manžel začal s rannou banánovou diétou pred pár mesiacmi a odvtedy schudol 2,7 kg,“ povedala Satake. „Nie som si istá, čo pre mňa to ovocie urobilo, ale môj manžel túto diétu drží a potrebuje svoje banány.“

Za posledných šesť mesiacov sa ranná banánová diéta objavila aj v niekoľkých televíznych programoch. V jednom z nich, ktorý sa vysielal v septembri, istá japonská speváčka uviedla, že za poldruha mesiaca banánovej diéty zhodila takmer 7 kg.

Základné pokyny sú jednoduché:

  • Ráno smiete zjesť toľko banánov, koľko chcete a zapíjať ich vodou izbovej teploty.
  • Môžete si dopriať bežný obed a večeru, ale po ôsmej večer už nejedzte.
  • Zároveň sa pokúste ísť spať pred polnocou.
  • Medzi jednotlivými jedlami si môžete dopriať drobné občerstvenie (ale nie hneď po hlavnom jedle)
  • A môžete konzumovať aj alkohol, samozrejme s mierou.

Ako je to v skutočnosti s cvičením? Pravdy a klamstvá, ktoré s vami zamávajú!


„Nikdy som si nemyslel, že môj návod zverejnený na internete môže ovplyvniť životy toľkých ľudí,“ povedal Hitoshi Watanabe, 31-ročný bývalý zamestnanec tlačiarenskej spoločnosti v Tokiu. Watanabemu sa pomocou tejto diéty, ktorú preňho navrhla jeho žena Sumiko, podarilo schudnúť 17,2 kg. „Na váhe som začal priberať, keď som sa po vysokej škole zamestnal na plný úväzok,“ uviedol Watanabe.  „Myslím, že kombinácia nadčasov, neskorých večerí, nedostatku pohybu a stres spoločne prispeli k môjmu priberaniu.“ Watanabe sa pokúsil cvičiť a zhodil tak pár kilogramov, ale potom dospel do mŕtveho bodu. „Nevedel som, čo iné ešte urobiť,“ povedal.

Diéta, s ktorou sa ľahko žije

Sumiko, 31-ročná farmaceutka, vyštudovala preventívnu medicínu a túto metódu zostavila pre svojho vtedy ešte priateľa.

„Ja som len chcel niečo, čo by ma netrýznilo,“ povedal Watanabe.  „Banány sú bohaté na vitamíny a minerály, a pritom majú málo kalórií.  Zároveň majú schopnosť zabraňovať hromadeniu kyselín.  Sú cenovo dostupné a prakticky vždy po ruke.  Navyše, na ich konzumáciu nepotrebujete príbor.  Je to také nenáročné, že som sa rozhodol to vyskúšať.“

Watanabe zhodil prvý mesiac 1,8 kg a obdobne chudol každým nasledujúcim mesiacom, až celkovo schudol o 17,2 kg za menej ako rok.

„Ani som netušil, že chudnutie môže byť také jednoduché,“ povedal Watanabe.  „Preto som sa rozhodol podeliť sa o svoj úspech s ostanými.“

Watanabe zverejnil informáciu o banánovej diéte na mixi, najrozsiahlejšej internetovej sociálnej sieti v Japonsku, ku ktorej majú registrovaní užívatelia prístup prostredníctvom svojich počítačov alebo mobilných telefónov. 

Nevedel som, že to zaujme toľko ľudí. Odozva bola proste ohromujúca.“

Watanabe celkom určite nemal v úmysle spôsobiť nedostatok banánov v celom Japonsku, avšak práve toto sa udialo.

Akihiro Takenaka, manažér potravín Tokijského supermarketu Ozeki, uviedol, že dopyt po banánoch je naďalej vysoký a ponuka mu proste nestíha.

Pracujem v tejto oblasti už takmer 20 rokov a s takýmto niečím som sa ešte nestretol,“ povedal Takenaka. „Zvyčajne objednávame 15 prepraviek banánov denne, ale v posledných mesiacoch sme neboli schopní toto množstvo zabezpečiť.  Ak dostaneme päť prepraviek, sme radi.“

Hiromi Otaki zo spoločnosti Dole Japan Co., ktorá je najväčším dovozcom banánov v Japonsku, uviedol, že spoločnosť zvýšila za posledné mesiace dovoz o 25 až 27 percent.

„Leto a zima nebývajú pre predaj banánov priaznivé,“ hovorí Otaki.  „Pre nás bývali tvrdé najmä letá, ale toto posledné leto bolo skrátka neuveriteľné.“

Ranná banánová diéta dosiahla status masového šialenstva

Japonsko má už svoju dávku trendových diét za sebou, a to počnúc jablkami, cez kakao až po kvasenú fazuľu. Keď sa totiž určitého produktu chytia médiá, Japonci ihneď bežia do obchodu a vyprázdňujú regályČo však banánovú diétu odlišuje od tých ostatných, je jej dlhé trvanie.


Populárny chróm na chudnutie pod lupou: Šokuje vás, ako v skutočnosti funguje!


„Toto šialenstvo začalo začiatkom tohto roku a vrcholilo v lete až na jeseň,“ tvrdí Miwa Tamura, národný odborník v oblasti výživy.  „Mnoho ľudí túto diétu ešte stále drží.“

Na Watanabeho stránku sa prihlásilo zhruba 2400 ľudí. Mnohí z nich si vedú na stránke denníky dokumentujúce ich chudnutie.

„Jeden z mužov do denníka prispieva už dlhšie ako 700 dní,“ povedal Watanabe. „Schudol už zhruba 19 kg.“

Watanabe ľuďom odporúča chudnúť spoločne s priateľom, aby si navzájom pomáhali sledovať svoje pokroky.

„Mne pomáhala manželka, ale diétovať osamote nemusí byť príjemné,“ tvrdí Watanabe.  „Preto radím zapisovať si svoju váhu a deliť sa o svoje úspechy s ostatnými.“

Úbytok na hmotnosti ale nebol Watanabeho jediným úspechom. Metóda banánovej diéty sa stala natoľko obľúbenou, že Watanabe dostal niekoľko ponúk na napísanie knihy. Len tento rok vyšli štyri, z ktorých sa predalo vyše 900 000 kópií.  Jeho prvá kniha bola preložená a predáva sa v Kórei a na Taiwane. Watanabe uviedol, že kniha sa bude čoskoro predávať aj v ďalších ázijských krajinách.

Aj keď Watanabe dúfa, že banánová diéta dokáže zmeniť životy ostatných podobne, ako sa to stalo jemu, zároveň varuje, že samotná konzumácia banánov nepovedie automaticky k úbytku na hmotnosti.

„Ľudia majú tendenciu zameriavať sa len na banány a zabúdajú pritom na ostatné veci, ktoré uvádzam.  Mám na mysli dojedenie večere pred ôsmou alebo uloženie sa na spánok pred polnocou,“ povedal Watanabe.  „Tieto kroky však napomáhajú relaxácii vášho tela a mysle, čo je pri dosahovaní ideálnej hmotnosti taktiež dôležité.  Musíte si vytvoriť prostredie, v ktorom vaše telo a myseľ odbúrajú stres. Znižovanie hmotnosti zároveň znamená znižovanie stresu. Banány nie sú zázračným prútikom, ale môžu vám pomôcť.  U mňa to zabralo.“

Komentár AKV

  • Sami vidíte, že nejde o žiadny zázrak.
     
  • Banánová diéta je výborná pre ľudí, ktorí neraňajkujú – ak raňajkujete pravidelne a kvalitne, táto diéta je pre vás veľmi pravdepodobne zbytočná.
     
  • Banánová diéta bude fungovať takmer výlučne u ľudí, ktorí nie sú naučení raňajkovať lebo to vlastne funguje takto: Ak si dáte na raňajky a aspoň poriadnu dávku banánov, získa vaše telo energiu, ktorá: 1) Naštartuje metabolizmus a 2) pomôže vám počas dňa ľahšie kontrolovať príjem energie, výsledok: podporíte si metabolizmus a počas dňa zjete menej kalórií.
     
  • Ak si dáte poriadne raňajky (alebo aspoň 3-4 banány), zjete menej na večeru.
     
  • Určite si si všimli, že k „diéte“ sa odporúča pravidelný obed, ľahká večera do 20. hodiny a kvalitný a dostatočne dlhý spánok.
     
  • Určite ste si tiež všimli, že sám autor diéty hovorí, že: „Ľudia majú tendenciu zameriavať sa len na banány a zabúdajú pritom na ostatné veci, ktoré uvádzam. Mám na mysli večeru pred ôsmou alebo dostatočne dlhý a kvalitný spánok,“ povedal Watanabe.  „Tieto kroky totiž napomáhajú relaxácii vášho tela a mysle, čo je pri dosahovaní ideálnej hmotnosti veľmi dôležité. Musíte si vytvoriť prostredie, v ktorom vaše telo a myseľ odbúrajú stres. Znižovanie hmotnosti zároveň znamená znižovanie stresu. Banány nie sú zázračným prútikom, ale môžu vám pomôcť.“

Čítajte tiež: Kĺby vás môžu dohnať k predčasnej invalidite: Takto sa zachránite!

2015-06-05 11:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia