Pravda o kontroverzných mliečnych výrobkoch: Nie vždy sú škodlivé!

Mliečne výrobky nemusia byť v každom prípade škodlivé!
Zdroj: thinkstock.com
2014-11-21 11:30:00

V doteraz najväčšej štúdii, ktorá sledovala súvislosť medzi konzumáciou mliečnych výrobkov s rôznym obsahom tuku a rizikom porážky u dospelých mužov a žien, jednoznačne vyhrali nízkotučné mliečne výrobky.

Čo zistil výskum?

Výskumníci sledovali asi 75 000 dospelých ľudí vo veku 45 až 83 rokov. Všetci účastníci štúdie boli na začiatku zdraví a netrpeli kardiovaskulárnym ochorením ani rakovinou. Podľa dotazníka rozdelili všetkých účastníkov do ôsmych kategórií z hľadiska konzumácie mliečnych výrobkov. Tí, ktorí jedli nízkotučné mliečne výrobky, mali o 12 % nižší výskyt porážky (všeobecne) a o 13 % nižší výskyt ischemickej cievnej mozgovej príhody (najčastejšia forma porážky) v porovnaní s tými, ktorí jedli plnotučné mliečne výrobky. V priebehu 10-ročného sledovania zaznamenali výskyt asi 4089 porážok u 1680 žien a 2409 mužov. Výsledky štúdie boli publikované v časopise Stroke.

Ako možno vysvetliť ich priaznivý účinok?

Nízkotučné mliečne výrobky sú ako odporúčané potraviny súčasťou tzv. DASH diéty na zníženie krvného tlaku. Priaznivý účinok nízkotučných mliečnych výrobkov možno podľa autorov štúdie vysvetliť obsahom vitamínu D, vápnika, horčíka a draslíka. Zníženie krvného tlaku je jedným z najdôležitejších predpokladov, ktoré musia byť pri prevencii porážky splnené.

Poznámka AKV: Obsah vitamínu D v mlieku je malý, rovnako aj draslíka. Nestotožňujeme sa s názorom, že nízkotučné mliečne výrobky priamo znižujú výskyt porážky alebo znižujú hodnoty krvného tlaku. Zatiaľ sa vie len to, že konzumácia nízkotučných je výhodnejšia ako konzumácia plnotučných mliečnych výrobkov. Bohužiaľ aj v tejto štúdii chýba informácia aký je rozdiel medzi výskytom porážky u tých, ktorí konzumujú nízkotučné mliečne výrobky oproti tým, ktorí nekonzumujú mliečne výrobky vôbec. Možno by sme boli prekvapení...

2014-11-21 11:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia