Účinná prevencia pred rakovinou: Tento vitamín vám zachráni život!

Orechy sú bohatým zdrojom vitamínu E, ktorý nás chráni pred rakovinou!
Zdroj: profimedia.sk
2014-05-02 10:30:00

Chráni alebo nechráni teda vitamín E pred rakovinou? Otáznik preto, lebo doterajšie výsledky viacerých štúdii boli značne rozporuplné. Zdá sa však, že odpoveď na túto otázku sa konečne našla.

Prírodné formy riziko rakoviny znižujú

Vitamín E sa vyskytuje v rôznych formách: v potravinových zdrojoch najčastejšie nachádzame gama- adelta-tokoferoly a vo výživových doplnkoch alfa-tokoferol. Tieto formy majú, ako sa ukazuje, úplne opačné účinky v zmysle ochrany pred rakovinou. Prírodné formy riziko rakoviny znižujú, kým alfa tokoferoly z výživových doplnkov podľa najnovších výsledkov môžu riziko rakoviny aj zvýšiť (aká podobnosť s prírodnou a syntetickou formou betakaroténu!).

Vedci z Rutgers University a Cancer Institute štátu New Jersey publikovali svoje zistenia v prestížnom časopise Cancer Prevention Research. Vychádzali z hodnotenia viacerých humánnych epidemiologických štúdií ako aj zo štúdií na zvieratách.

Pozorovalo sa napríklad, že ak boli zvieratá vystavené karcinogénom, tak skupina kŕmená prírodnými tokoferolmi mala nižší výskyt tumorov a, ak aj vznikli, boli menšie ako u zvierat, ktoré dostávali alfa-tokoferol. Navyše, ak boli pokusným zvieratám, ktoré dostávali prírodné tokoferoly, priamo injikované nádorové bunky, tokoferoly spomaľovali ich ďalší vývoj a rast tumorov.

Najefektívnejšiou formou tokoferolu v tejto súvislosti sa v experimente ukázal delta-tokoferol. Alfa-tokoferol podávaný v rámci výskumu vo forme výživových doplnkov zlyhal v ochrane pred rakovinou, ba v niektorých prípadoch riziko rakoviny zvýšil (napr. rakovinu prostaty asi o 17 %, rakovina pľúc a pod.).

AKV rady

  • Prírodný vitamín E znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, pľúc, prsníka a prostaty, ale aj riziko kardiovaskulárnych ochorení, degeneratívnych ochorení nervového systému (Alzheimerova a Parkinsonova choroba a pod.), a má aj výrazný anti-agingový efekt.
  • Ak chcete do ochrany pre rakovinou zapojiť E vitamín, vyhýbajte sa vitamínu E v syntetickej forme (väčšina výživových doplnkov).
  • Dobré formy vitamínu E nájdete v rastlinných olejoch, orechoch a olejnatých semenách (najmä slnečnicových), v zelenolistovej zelenine a niektorých druhoch tekvice.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-05-02 10:30:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia