Zbraň proti rakovine: Táto bylinka likviduje nádorové bunky!

Oregano je vynikajúce v boji proti rakovine!
Zdroj: thinkstock.com
2014-04-25 12:30:00

Podľa doterajších informácií je zo zdravotného hľadiska asi najdôkladnejšie preskúmanou koreninou kurkuma (žltý koreň, ktorý sa suší a melie). Kurkuma patrí k top potravinám s protirakovinovým účinkom a doteraz jej máloktorá iná mohla konkurovať.

Veľmi účinne chráni aj bunky mozgu pred degeneráciou a vznikom Alzheimerovej choroby.

Aké má zázračné účinky?

Podľa výsledkov novej štúdie je však konkurent už na svete – je ním oregano. Alebo presnejšie: jedna z jeho fytochemikálií karvakrol (patrí do skupiny fenolov). Karvakrol v experimente na bunkách účinne likvidoval nádorové bunky a to spustením ich apoptózy (programovaná bunková smrť).

Nádorové bunky majú niekoľko zákerných vlastností a jednou z nich je, že sú v podstate nesmrteľné – nereagujú na regulačné mechanizmy, ktoré riadia normálne bunkové procesy v zdravých bunkách a vyvolajú aj ich prirodzené odumretie. Karvakrol dokázal nádorové bunky „donútiť“ k tomu, aby odumreli.

Používajte ho čo najviac

Okrem toho, oregano má aj silný protizápalový a antibakteriálny účinok (preto sa jedlo s oreganom kazí pomalšie). Zatiaľ nevieme viac (koľko oregana a ako dlho treba konzumovať, ako sa lepšie vstrebáva a pod.), ale používajte ho pri každej možnej príležitosti (pizza, polievky, zemiakové a strukovinové jedlá, pomazánky a pod.) – nemáte čo pokaziť! Viac karvakrolu obsahuje čerstvé oregano, ale sušené je tiež fajn – pred použitím ho dobre pomrvte medzi prstami.

Autori tejto štúdie vidia v oregane, ako protinádorovej potravine a karvakrole ako biologicky aktívnej látke, veľký potenciál. Výsledky boli prvýkrát prezentované na megakongrese Experimental Biology v San Diegu v apríli 2012.

Ak teda máte radi pizzu, nikdy z nej nevynechajte paradajkový základ (obsahuje protirakovinový lykopén – chráni nielen prostatu, prsník, sietnicu a kožu) a vždy oregano (karvakrol je váš nový priateľ). AKV dodáva: cesto si pripravujte z celozrnnej múky.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-04-25 12:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia