Koniec s diétami: Hrozba, ktorá vás presvedčí prestať s drastickým chudnutím

Drastické diéty nie sú dobré, hrozí jojo efekt, ktorý vám môže poškodiť zdravie!
Zdroj: Phorl.com
2014-02-14 15:00:00

Niektorí ľudia tak prežijú celý život: schudnú, priberú, znovu schudnú a znovu priberú. Jojo efekt sa často deje ľuďom, ktorí radi vsadia na nejakú práve „modernú a spoľahlivú“ diétu.

Problém je v tom, že diéta je vždy niečo jednostranné, sú to opatrenia, ktoré nerešpektujú dušu a procesy v mozgu a dajú sa dodržiavať len krátko. Takže po čase ťažkého odriekania a bolestivo nadobudnutého výsledku sa znovu objavujú pôvodné zlozvyky a kilogramy postupne pribúdajú spať. Okrem toho, že je to veľmi frustrujúce, vedci z Wake Forest University v USA (Journal of Gerontology: Medical Sciences, december 2012) zistili, že to navyše veľmi škodí zdraviu.

Koľko pribrali?

Sledovaných bolo viac ako 100 obéznych žien po menopauze: všetky sa zúčastnili 5-mesačného intenzívneho programu na redukciu hmotnosti. Po skončení programu ženy ešte 1 rok sledovali. Počas programu schudli priemerne asi 13 kg. Už rok po skončení tohoto programu takmer 70 % žien pribralo späť najmenej 2 kg, v priemere však pribrali až 70 % toho, čo sa im podarilo schudnúť.

Stačí aj malý jojo efekt

U žien, ktoré vystavili svoj organizmus takémuto jo-jo efektu, zaznamenali zhoršenie viacerých rizikových faktorov pre cukrovku a kardiovaskulárne ochorenia (hladina cholesterolu, triglyceridov a cukru v krvi, krvný tlak a pod.). Zaujímavé je, že na zhoršenie týchto ukazovateľov stačil aj pomerne malý jo-jo efekt. U niektorých žien v jo-jo efekte boli hodnoty metabolických parametrov horšie ako na začiatku celého programu. Naopak, u žien, ktoré si udržali svoju novú (= nižšiu) hmotnosť, došlo k zlepšeniu a udržaniu sledovaných parametrov zdravia.

Ďalší dôvod, prečo je dôležité schudnúť opatrne, trpezlivo, ale systematicky a natrvalo. Revolúcia má vždy krátke trvanie! Drobné, každodenné zmeny môžu priniesť trvalý výsledok.

2014-02-14 15:00:00  |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia