Chrápanie ako varovný signál: Ide o zvuk blízkeho nebezpečenstva

Chrápanie je nebezpečné, zájdite radšej za svojim lekárom!
Zdroj: profimedia.sk
2014-02-07 15:00:00

Trápia vás zvuky, ktoré sa ozývajú z hrdla človeka spiaceho vedľa vás? Alebo ste priamo ten, kto také zvuky v spánku vydáva? Nevyspí sa ani jeden, ale ten čo chrápe o tom ani nevie.

Chrápanie je prejavom zúženia horných dýchacích ciest (nosohltan). Príčiny môžu byť rôzne (najčastejšie obezita), ale následky sú rovnaké: nedostatočne okysličená krv nemôže primerane zásobovať orgány.

Prečo sa chrápajúci človek v spánku častejšie otáča?

Najviac to pocíti srdce a mozog. Srdce môže v noci rozbolieť (angina pectoris) alebo aj dostať infarkt. Nedostatok kyslíka v krvi mozgu spôsobí “vyrušenie” zo spánku, mierne zvýšenie aktivity mozgu a jeho centier, ktoré automaticky regulujú dýchanie. Preto sa chrápajúci človek v spánku častejšie otáča a sám prestane na chvíľu chrápať.

Kvôli chrápaniu dostávajú deti zlé známky v škole

Mäkké tkanivo podnebia sa však zase uvoľní a upchá prúdenie vzduchu. Deti, ktoré pravidelne chrápu, sú nevyspaté a dostávajú 3-4-krát častejšie zlé známky v škole. Chrápajúci dospelí sú na tom oveľa horšie: majú ohrozené zdravie i život.

Poraďte sa s lekárom

Poruchám dýchania v spánku sa venuje čoraz viac pozornosti, nielen preto, že vedú k ospalosti, únave a podráždenosti. Súvisia tiež s väčším rizikom dopravnej nehody, infarktu, mozgovej porážky, rôznych infekcii a pod. Ak vás trápi chrápanie, poraďte sa s lekárom. Aj v tých najťažších prípadoch existuje pomoc a Váš život sa môže neuveriteľne zmeniť k lepšiemu.

Ak trpíte nadváhou či obezitou a chrápete, rád Vám pomôžem s úpravou telesnej hmotnosti. Vysoká úspešnosť mojich pacientov pri chudnutí je dôkazom, že individuálny prístup je dôležitý a účinný.

2014-02-07 15:00:00  |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia