Prekonajte túžbu po jedle: 5 tipov, ako sa zbaviť prejedania

Neprejedajte sa sladkostí, radšej meditujte alebo choďte na prechádzku.
2013-03-08 12:30:00

Dobre vieme, že chudnutie vôbec nie je také jednoduché ako „stačí jesť menej a cvičiť viac“. Ak by to tak bolo, tak by ste tento článok asi nečítali a my by sme ho pre vás nepísali. Potrebujete sa dozvedieť, ako zvládnuť svoje chute a túžbu po jedle. Tak to skúsme.

V knihe Dr. Bukovského Teraz to zíde nájdete všetko, čo potrebujete vedieť, ak ste pochopili, že diéty sú nezmysel a rozhodli ste sa naozaj a natrvalo riešiť svoj problém s nadváhou/obezitou. Teraz vám ponúkame aspoň niekoľko naozaj spoľahlivých tipov, ako lepšie zvládať návaly nutkania do jedla.

Meditujte

Stačí, ak strávite 7 minút „sami so sebou“ a budete sa sústrediť na spoznávanie, prijatie a prežívanie svojej túžby po jedle. Svoju túžbu neignorujte, ani nepotláčajte – skúste jej rozumieť: Prečo mám teraz chuť jesť? A prečo mám chuť práve na to? Pri všetkých emóciách totiž platí: čo potláčate, to sa posilňuje, čo akceptujete, to sa rozplynie. Postupne sa váš vzťah k jedlu upokojí a nebudete zažívať neovládnuteľné nutkanie jesť.

Zavolajte niekomu

Telefonát priateľke, kamarátovi, sestre, partnerovi – hocikomu, s kým sa môžete zasmiať alebo povedať o svojom aktuálnom probléme. Podľa možností by to nemal byť človek, ktorý vás pozve všetko prebrať do cukrárne.

Choďte na prechádzku

Máte neprekonateľnú túžbu po čokoláde? Endorfíny si môžete „vyrobiť“ aj inak. Stačí, ak sa vyberiete na krátku 15-minutovú prechádzku rýchlou chôdzou a výsledok je zaručený. Len si nezamierte rovno do Tesca alebo KFC!

Počas pozerania TV bicyklujte alebo robte drepy

Určite to poznáte: sadnete si pred televízor a okrem prežívania príbehu hrdinov aktuálneho seriálu (čo to vlastne pozeráte?) vám v hlave beží druhý film s názvom : „Čo by som si dal/a?“. A je to. Čo s tým? Okrem toho, že môžete mať k dispozícii na stole nakrájanú zeleninu a ovocie, môžete skúsiť aj inú fintu: nepozerajte televíziu, pokiaľ sa pri tom nehýbete.

Môžete pri pozeraní televízora behať na bežiacom páse alebo bicyklovať na stacionárnom bicykli. Ak nemáte ani jedno ani druhé, môžete cvičiť s činkami, fit loptou, therabandovými gumami alebo aspoň robte drepy a brušné cviky. A hlavne: počas reklamy odíďte z miestnosti preč (podľa možnosti nie do kuchyne ani špajze!).

Dajte si malý koláčik

Iní z vás určite poznajú ďalší fenomén: máte chuť na niečo sladké, ale poviete si: “zvládnem to a nedám si nič“. Potom zisíte, že to nielen nepomáha, ale túžba vo vás naopak narástla a rastie tak, že to skončí prázdnym obalom od veľkej čokolády.

Skúste to inak: hneď ako vás napadne, že máte chuť, dajte si jeden malý ovsený koláčik (nenoste viac ako jeden). Jedzte ho pomaly, veeľmi pomaly a užite si to. Nakoniec si povedzte: “Zase som to zvládol/la!“ a pokračujte v práci.

Že ste sa tu niekede spoznali? Aspoň viete, že nie ste sami. Držíme palce, aby ste medzi týmito možnosťami našli niečo užitočné pre seba.

2013-03-08 12:30:00  |  Foto: Flickr.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia