Zistite, či sa na svet vypýta skôr: Takto to odhalíte!

Kardiotokografia je založená na ultrazvuku a nemá žiadny negatívny vplyv na matku či nenarodené dieťa.
Zdroj: thinkstock.com
2015-02-05 17:30:00

Bude dieťatko v poriadku? To vám napovie kardiotokografia - vyšetrenie srdcových oziev plodu a sťahov maternice. Je potrebné na správne monitorovanie bábätka v maternici v posledných mesiacoch tehotenstva. Vykonáva sa v rámci poradne u gynekológa, pôrodníka.


Kardiotokografia, čiže CTG vyšetrenie sa slangovo nazýva medzi mamičkami "monitor". Ide o prístrojové monitorovanie srdcovej činnosti plodu a kontrakcií maternice. Prístroj zaznamenáva tieto parametre do výsledného grafu, ktorý vyhodnocuje lekár alebo pôrodná asistentka.

Vyšetrenie umožňuje včas diagnostikovať poruchy činnosti maternice alebo iné ohrozenia plodu napríklad nedostatkom kyslíka. Vyšetrenie nie je nebezpečné a neovplyvňuje tehotnú ženu, ani jej plod.

Ako prebieha?

Na toto vyšetrenie sa používa špeciálny prístroj kardiotokograf. Tento prístroj počas vyšetrenia zaznamenáva maternicové kontrakcie, srdcovú činnosť plodu, pohyby plodu a reakcie bábätka na kontrakcie. Kardiotokograf prijíma informácie, spracováva ich a zapisuje do dvoch kriviek na monitor a potom ich vytlačí na papier.

Horná krivka zachytáva srdcový tep bábätka a dolná ukazuje aktivitu maternice. Medzi krivkami sa zaznamenávajú šípky alebo čiarky, ktoré ukazujú pohyby bábätka.

Mamičke sa okolo brucha pripnú dva elastické pásy. Pod každý sa zasunie jedna sonda. Jeden pás sníma kontrakcie a ich silu, frekvenciu a pravidelnosť. Druhý pás zisťuje činnosť srdca bábätka v závislosti na kontrakciách.

Vyšetrenie trvá 20 až 30 minút a podľa potreby sa môže vykonávať aj dlhšie.

INOFOLIC je prípravok, ktorý sa môže užívať ako doplnok stravy v prípade zvýšenej potreby inozitolu a kyseliny listovej alebo v prípade ich nedostatku v organizme. Obsahuje kyselinu listovú, ktorá prispieva k správnej funkcii psychiky a k zníženiu vyčerpania a únavy.

Je potrebná príprava?

Pred vyšetrením nie je nutná žiadna príprava. Môžete normálne jesť, piť a užívať predpísané lieky. Niekedy je vhodné sa krátko pred vyšetrením najesť, aby sa zvýšila pohybová aktivita plodu. Pre správne monitorovanie bábätka je lepšie ak nespí, ale hýbe sa.

Lekár všetko vyhodnotí

Grafický záznam hodnotí lekár s odbornou špecializáciou v gynekológii a pôrodníctve. Jeho správne a včasné vyhodnotenie umožní včas zistiť, ako sa darí bábätku a či je v ohrození. Umožňuje tak včas zasiahnuť, ak je to nutné. Vyšetrenie zvyčajne prebieha v ambulancii v nemocnici. Pri vyšetrení je potrebné, aby ste pokojne sedeli alebo ležali na boku, pretože prístroj citlivo zaznamenáva každú zmenu.

Vyšetrenie sa vykonáva u všetkých budúcich mamičiek po ukončení 36 týždňa tehotenstva. Potom sa vykonáva podľa potreby, pokojne aj každý deň. CTG vyšetrenie má dôležitú funkciu aj v priebehu pôrodu, kedy sa ním monitoruje stav bábätka počas kontrakcií. Snímacie sondy sa pri vyšetrení prikladajú na obnažené brucho.

Po vyšetrení, ak je CTG záznam negatívny, teda v poriadku, môže ísť žena domov.

2015-02-05 17:30:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia