Ste stále unavení? Môže ísť o znamenie smrteľnej choroby!

Ak ste stále unavení, môžete trpieť nebezpečnou chorobou.
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-31 14:15:00

Trápi vás únava a nechuť k jedlu? Zbystrite pozornosť! Organizmus sa vám tým zrejme snaží naznačiť, že niečo nie je v poriadku. Môže ísť o chronickú nedostatočnú funkciu kôry nadobličiek, teda ochorenie známe aj pod názvami ako Addisonova choroba, hypokortikalismus, nedostatočnosť kôry nadobličiek alebo hypokortizolismus.


Addisonova choroba je ochorenie, ktoré sa nevyskytuje príliš často, avšak bez správnej diagnostiky a liečby môže byť smrteľné! Je spojené s poruchou tvorby hormónov kôry nadobličiek. Ide poruchu tvorby hormónov kortizolu a aldosterónu, kedy vzniká ich nedostatok.

Príčiny vzniku ochorenia

Prvou príčinou je primárna nedostatočnosť nadobličiek, kedy je hlavný problém v samotných nadobličkách a sekundárne je prítomná ich nedostatočnosť. Porucha je na strane hypotalamu alebo hypofýzy, ktoré riadia z mozgu produkciu týchto hormónov v nadobličkách. Na objavenie príznakov nedostatočnosti nadobličiek musí byť tvorba hormónov znížená asi až o 80 - 90%.

Autoimunitný zápal

Najčastejšou príčinou primárnej nedostatočnosti je autoimunitný zápal. Pôsobením autoimunitného zápalu dôjde k zmenšeniu kôry nadobličiek.

Nádor

Ďalšou možnosťou vzniku ochorenia je nádor. Taktiež niektoré lieky môžu blokovať tvorbu týchto hormónov.

Príznaky Addisonovej choroby

Ak trpíte týmto ochorením, cítite:

  • Celkovú únavu a podráždenosť.
  • Stratu na váhe a nechutenstvo.
  • Chuť na veľmi slané potraviny.
  • Nedostatok aldosterónu spôsobuje hromadenie draslíka v organizme, čo spôsobuje hnačky, poruchy srdcového rytmu.
  • Hyperpigmentácia kože a  zlá regulácia krvného tlaku, ktorý je veľmi nízky.

Diagnostika 

Pacientovi sa odoberá krv, z ktorej sa dajú zistiť hladiny hormónov kortizolu a aldosterónu. Hodnota kortizolu je v prípade Addisonovej choroby znížená. Výsledky analyzuje endokrinológ, ktorý potvrdí alebo vyvráti ochorenie, určí podrobnosti ochorenia a nasadí liečbu.

Ultrazvuk nadobličiek

Ďalšou formou diagnostiky tohto ochorenia je ultrazvukové vyšetrenie nadobličiek. Ultrazvukom lekár zistí prípadné krvácanie v oblasti nadobličiek alebo rastúci tumor.

Pri potrebe zobraziť hypotalamus a hypofýzu sa využíva CT alebo MRI. Tieto metódy by mali ukázať, či ide o nádor v mozgu alebo krvácanie po úraze.

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia. 

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Fotogaléria

2014-10-31 14:15:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red.

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia