Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Strašiak menom paradentóza: Ako vyriešiť jeden z najčastejších problémov chrupu!

Prevencia paradentózy
Prevencia paradentózy (Zdroj: thinkstock.com)

Paradentóza je so zubným kazom druhou najčastejšou formou ochorenia chrupu. Niektoré štatistiky uvádzajú, že určitým stupňom paradentózy trpí až 90 % ľudí starších ako 30 rokov. U starších ľudí spôsobuje postihnutie zubného lôžka a kosti. Býva dedičná.

Prvé zubné protézy pochádzajú už z roku 700 pred naším letopočtom od starovekých Etruskov. Zubná kefka je pravdepodobne zo starej Číny. Štetiny na ich výrobu sa získavali zo srsti diviakov.

Trápi už školákov

Ochorenie ďasien spôsobuje zdravotné problémy už u detí. Potvrdili to priekumy, ktoré ukazujú, že sa prejavuje u niektorých školákov.

Ako vzniká paradentóza?

Za zápal v ďasne, rovnako ako v prípade zubného kazu, sú zodpovedné baktérie, ktoré sa nachádzajú v ústnej dutine a zubnom plaku. Baktérie sa množia na ďasnách a v medzizubných priestoroch. Pritom vylučujú kyslé látky a toxíny, ktoré rozpúšťajú zubnú sklovinu. Tak sa poškodzujú mäkké tkanivá a vzniká zápal ďasien.

Zubný plak s baktériami môže pri nedostatočnej zubnej hygiene zapáliť ďasná. Baktérie tak potom poškodia závesný aparát zubu. Vzniká prehlbujúci sa zápal.

Vyšetrenie

Diagnózu stanovuje lekár, stomatológ na základe výsledku stomatologického vyšetrenia. Vyšetruje:

  • Stav ďasien.
  • Pevnosť ukotvenia zubov.
  • Rozsah rozšírenia zubného povlaku a kameňa.

Vyšetrenie medzizubných priestorov

Vykonáva sa pomocou sondy sa informuje o prítomnosti, hĺbke a stupni zápalu ďasien. Lekár ďalej môže dať spraviť rozbor slín, čím môže zistiť, aký druh baktérií a v akom množstve osídľuje vašu ústnu dutinu. Stav čeľustí a kostených zubných lôžok ukáže špeciálna röntgenová snímka.  

Prevencia

Pre účinnú prevenciu paradentózy musíte zvoliť správny postup starostlivosti o zuby. Zubný plak by ste mali odstraňovať aspoň dvakrát za deň a nikdy by ste nemali zabúdať na večerné čistenie svojich zubov! Používajte okrem bežnej zubnej kefky a zubnej pasty aj dentálnu niť alebo špeciálne medzizubné kefky. Dobré je dodržiavať zásady zdravej výživy. Pevnosť svojho závesného aparátu môžete zvýšiť napríklad pravidelným žuvaním žuvačiek bez cukru.

Liečba parodontu je mechanická, chemická alebo chirurgická. Lepšia je prevbencia ako podstúpiť následnú zložitú liečbu.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9