Neriskujte ochorenie od kliešťa: Jednoduché vyšetrenie ho odhalí!

Máte podozrenie na ochorenie od kliešťa?
Zdroj: thinkstock.com
2014-07-10 16:00:00

O lymskej borelióze sa nehovorí toľko ako o encefalitíde, hoci obe choroby šíria kliešte. Proti borelióze neexistuje očkovanie a často má nenápadné klinické prejavy. Je veľmi nebezpečná, preto si dajte pozor a nechajte sa vyšetriť.

Na čo si treba dať pozor?

Medzi rizikové faktory týchto ochorení patrí samozrejme pobyt v prírode bez dôležitej a vhodnej ochrany pokožky ako sú:

  • Dlhé nohavice, dlhý rukáv, vyššia obuv a iné a v neposlednom rade použitie repelentu.
  • Kliešte sa vyskytujú maximálne vo výške 60 centimetrov od zeme, najviac však vo vysokej tráve.

Borelióza má podobné príznaky ako iné ochorenia

Diagnostika Lymskej boreliózy nie je jednoduchá, pretože príznaky niektorých foriem boreliózy sú veľmi často podobné s príznakmi iných chorôb. K najčastejším diagnostickým problémom patrí laboratórne testy, ktoré nemusia vždy poskytnúť spoľahlivý výsledok.

Lekár musí komplexne posudzovať

Je veľmi dôležité, aby lekár vykonal komplexné posúdenie laboratórnych výsledkov a klinických nálezov vyšetrení. Ak sa choroba včas nepotvrdí, tak pacient môže mať trvalé následky na nervovej sústave, srdci, či na pohybovom ústrojenstve.

Diagnostika lymskej boreliózy

Diagnostika tohto ochorenia nie je jednoduchá. Vyžaduje si odborného a skúseného lekára, najčastejšie je to imunológ alebo všeobecný lekár. Pacientovi sa odoberá krv na kultiváciu. Dôkaz protilátok sa môže vykonávať aj z mozgovomiešneho moku, ktorý sa odoberá lumbálnou punkciou. Diagnóza sa nestanovuje len na základe sérologických nálezov. Je dôležité, aby lekár zistil  anamnézu, overil klinický nález, prípadne odporučil pacienta na opakované krvné testy.

Včasná liečba infekcie zabráni prechodu ochorenia do ďalších štádií.

Popis kliešťovej encefalitídy

Kliešťová encefalitída je infekčné ochorenie vírusového pôvodu, ktoré postihuje mozog a mozgové blany. Vírus kliešťovej encefalitídy sa prenáša hlavne kliešťami. Toto ochorenie je možné dostať aj požitím nedostatočne tepelne spracovaného kravského, kozieho alebo ovčieho mlieka a výrobkov z nich.

Príznaky kliešťovej encefalitídy

Po skončení inkubačnej doby príde prvá fáza ochorenia, ktorá sa prejaví ako ľahká chrípka. Po niekoľkých dňoch, keď táto fáza ustúpi, nastáva obdobie pokoja. Potom nastupuje druhá fáza, ktorú sa prejaví vysokými horúčkami, prudkými bolesťami hlavy, nevoľnosťou, stuhnutím svalov na šiji, poruchami spánku, pamäti a koncentrácie.

Diagnostika  kliešťovej encefalitídy

Na diagnostiku sa pacientovi odoberá krvná vzorka. Diagnóza kliešťovej encefalitídy sa dá potvrdiť dôkazom špecifických protilátok, ktoré sú preukázateľné do 3 dní od začiatku ochorenia. Najlepšia ochrana pred týmto ochorením je podstúpienie očkovania.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Vyberte si zo širokej ponuky letných festivalov.

2014-07-10 16:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red.

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia