Vyšetrenie u pracovného lekára: Toto všetko by ste mali o ňom vedieť!

Ak ste ochoreli z práce, praktický lekár vás odporučí na odborné vyšetrenie k pracovnému lekárovi.
Zdroj: thinkstock.com
2014-05-26 15:00:00

Pracovné lekárstvo je klinický odbor spadajúci pod vnútorné lekárstvo. Zaoberá sa vzťahom zdravotného stavu pracovníka ku konkrétnej pracovnej činnosti a pracovnému prostrediu. Pracovný lekár posudzuje rizikové faktory pracovného prostredia pacienta a zdravotné následky z nich vyplývajúce.


Ak príde k podozreniu vzniku ochorenia z práce, praktický lekár vás odporučí na odborné vyšetrenie k pracovnému lekárovi a na kliniku toxikológie.

Postup pri posudzovaní choroby z povolania

Pacient prinesie žiadosť o vyšetrenie, ktorá obsahuje aj základné údaje o pracovnom zaradení pacienta a informácie o vykonávanej práci. Úlohou klinického pracovného lekára je na základe vyšetrenia vylúčiť alebo potvrdiť podozrenie na poškodenie zdravia z práce a na základe vyšetrení, pracovnej anamnézy a podľa potreby začať liečbu a realizovať ďalšie opatrenia na odvrátenie závažnejšieho poškodenia zdravia.

Záverečné rozhodnutie u každého pacienta o priznaní choroby z povolania musí odborný pracovný lekár a toxikológ vopred konzultovať na rokovaní komisie pre priznávanie chorôb z povolania.

Vstupné lekárske prehliadky

Medzi najčastejšie pracovné lekárske prehliadky patrí vstupná prehliadka. Zamestnanec ju musí vykonať ešte pred uzatvorením pracovného pomeru u lekára, ktorý má so zamestnávateľom zmluvu pre poskytovanie preventívnej pracovnej starostlivosť. Prípadné odmietnutie prehliadky by mohlo byt dôvodom na nepodpísanie pracovného pomeru. Pri prehliadke sa hodnotí zdravotný stav pracovníka, jeho zdravotná schopnosť pre výkon danej pracovnej činnosti podľa zaradenia.

Periodické prehliadky

V priebehu pracovného pomeru musí zamestnávateľ zabezpečiť ďalšie lekárske prehliadky zamestnancov. Periodické prehliadky sa opakujú vo vopred určených intervaloch vyplývajúcich z príslušného predpisu.

Mimoriadne prehliadky

Týkajú sa zamestnancov, ktorí vykonávajú epidemiologicky závažné činnosti a tých, ktorí podliehajú režimu periodických prehliadok. Podnetom k ich absolvovaniu je podozrenie, že u zamestnanca došlo k zmene zdravotnej spôsobilosti a k zmene zdravotného stavu. Podnet na ich výkon môže dať zamestnávateľ, ale aj príslušný orgán na ochranu zdravia.

Výstupné prehliadky

Vykonávajú sa pri skončení pracovnoprávneho vzťahu za účelom zistenia aktuálneho zdravotného stavu pracovníka. Lekár pri tejto prehliadke posudzuje, či pri výkone práce nedošlo k poškodeniu zdravia. Na podklade týchto prehliadok možno určiť prípadnú príčinnú súvislosť medzi pracovnými podmienkami a neskorším zistením choroby z povolania.

Následné prehliadky

Vykonávajú sa u vybraných rizikových prác, kde možno predpokladať pôsobenie rizikových faktorov na zdravotný stav zamestnancov i po ukončení práce v daných pracovných podmienkach.

Cena za vyšetrenie

Prehliadky a vyšetrenia u pracovného lekára na zistenie choroby z povolania sú hradené zo zdravotného poistenia, zamestnávateľ je povinný uhrádzať preventívne pracovné zdravotné prehliadky svojmu zamestnancovi.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-05-26 15:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Thinkstock.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia