Odhalí nádor, aj metastázy: O tomto vyšetrení by ste mali vedieť!

Žena podstupuje vyšetrenie skeletu.
Zdroj: profimedia.sk
2014-05-11 07:00:00

Scintigrafia skeletu je rádionuklidové vyšetrenie kostí. Je to vyšetrenie celej kostry pacienta, pri ktorom sa nad a pod pacientom ležiacim na vyšetrovacom lôžku používajú dva detektory gamakamery a zaznamenávajú obraz kostí celého tela. Vyšetrenie sa vykonáva na oddelení nukleárnej medicíny.


Táto metóda zobrazí ložiská zvýšenej metabolickej aktivity ako:

  • Zlomeniny.
  • Zápal.
  • Nádory.
  • Metastázy.

Princíp

Scintigrafia je fyzikálno-elektronická metóda na zobrazenie rozmiestnenia rádioaktívnej látky po jej podaní do organizmu. Za normálnych okolností nie sú na monitore prístroja v kostiach prítomné žiadne miesta zvýšenej alebo zníženej aktivity. Hromadenie radiokaktivnej látky môže predstavovať hojacu sa zlomeninu, nádor alebo infekciu.

O čo ide?

Scintigrafia sa používa na detekciu zmien v kostiach pri ich nádorovom ochorení, podozrení na metastázy, zlomenine alebo kostnom zápale. Zvyčajným dôvodom na vyšetrenie tohto typu býva nevysvetliteľná bolesť kostí, či podozrenie na nádorové ochorenie. Vyšetrenie zvyčajne navrhuje chirurg, internista alebo onkológ.

Príčiny vyšetrenia

Príčiny vyšetrenia možno rozdeliť do troch skupín:

  • Nemalígne kostné ochorenia (zápaly kosti, kĺbu, zápalové, nezápalové systémové kostné ochorenie).
  • Malígne kostné ochorenie.
  • Ostatné - športové poškodenie, poškodenie mäkkých tkanív, metabolické postihnutia skeletu, diagnostika bolesti atď.

Výhody vyšetrenia

Vyšetrením dokáže lekár objaviť procesy v kostnej dreni, ktoré iným vyšetrením nemožno zobraziť. Včasné odhalenie a diagnostika nádorov alebo ich metastáz umožní lekárovi začať s vhodnou liečbou ochorenia. Vyšetrenie slúži aj na sledovanie úspešnosti terapie. Vyšetrenie nie je bolestivé.

Na vyšetrenie sa používajú špeciálne gamakamery. Prístroj je pripojený na vyhodnocovacie zariadenie, výsledok vyšetrenia sa zobrazuje na monitore počítača a ukladá do pamäte.

Ako sa na to pripraviť?

Vyšetrenie nevyžaduje žiadnu zvláštnu prípravu. Scintigrafia sa nevykonáva u tehotných žien.

Priebeh vyšetrenia

Podáva sa rádioaktívna látka do krvi, ktorá zachytí oblasti zvýšenej aktivity kostných buniek. Rádioaktívne žiarenie registruje gamakamera.

Pred vyšetrením je potrebné sa dostaviť k lekárovi na podanie injekcie s rádioaktívnou látkou. Vlastné snímanie nasleduje neskôr - od 2 do 48 hodín. V dohodnutú dobu pôjdete do vyšetrovne. Stačí, keď budete počas vyšetrenia pokojne ležať. Kamera nad a pod telom pacienta asi 60 minút sníma aktivitu látky v kostiach.

Kedy bude výsledok a aká je cena?

Výsledok vyšetrenia a jeho popis môžu byť k dispozícii do pol hodiny od jeho ukončenia. Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia po doporučení  špecialistom. Samoplatca za takéto vyšetrenie celého skeletu zaplatí okolo 180 eur.

2014-05-11 07:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Profimedia.sk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia