Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tichý zabijak cholesterol: Čo všetko by ste mali vedieť o jeho vyšetrení?

Pozor na zvýšení cholesterol! Zájdite radšej za lekárom na vyšetrenie.
Pozor na zvýšení cholesterol! Zájdite radšej za lekárom na vyšetrenie. (Zdroj: profimedia.sk)

Problematika porúch tukového metabolizmu sa v posledných rokoch dostáva do popredia záujmu najmä v súvislosti s prevenciou a liečbou kardiovaskulárnych ochorení. Podstatnú úlohu v diagnostike má biochemické vyšetrenie.

Cholesterol by sme si mali strážiť. Tým si ochránime srdce pred infarktom a inými závažnými ochoreniami a nedostaneme cievnu mozgovú príhodu. Ak máte podozrenie, že máte zvýšený cholesterol, radšej navštívte lekára a zistite pravdu!

Základné vyšetrenie

Základným laboratórnym vyšetrením je stanovenie celkového cholesterolu a triacylglycerolov v sére (plazme) a stanovenie LDL a HDL cholesterolu.

Vyšetrovaná látka

V krvi sa cholesterol vyskytuje vo forme lipoproteínov. LDL cholesterol je nazývaný ako "zlý" cholesterol, ktorý sa môže ukladať v stenách ciev a môže spôsobovať aterosklerózu. HDL cholesterol je "dobrý" cholesterol, pretože sa v metabolizme človeka znova využíva a je prospešný. Norma u žien, čo sa týka dobrého cholesterolu je 1,2 až 2,2. u mužov 1,0 až 2,0. Zlý cholesterol by mal mať u žien a mužov hodnotu medzi 1 až 3.

Priame stanovenie

Priame stanovenie LDL cholesterolu sa vykonáva u pacientov, ktorí nemohli byť 12 hodín pred odberom nalačno alebo u tých, ktorí majú vysokú hodnotu triacylglycerolov.

Kedy sa vyšetrenie vykonáva?

Vyšetrenie by sa u dospelých malo vykonávať raz za päť rokov ako preventívne vyšetrenie. Vykonáva sa väčšinou spoločne s ďalšími vyšetreniami na stanovenie hladiny lipidov v krvi, tzv lipidový profil.

U pacientov, ktorí majú napríklad diétu na zníženie cholesterolu, sa vyšetrenie vykonáva častejšie. LDL cholesterol je najdôležitejší pri sledovaní rizika hrubnutia tepien, ochorenia srdca a srdcového infarktu, pretože sa tento cholesterol ukladá v stenách ciev.

Význam

Vyšetrenie sa vykonáva pre stanovenie rizika vzniku srdcových ochorení, aterosklerózy, infarktu myokardu. Je pomocným vyšetrením, nestanovuje sa ním konkrétna diagnóza.

Ak sa hodnoty pohybujú v stanovenej hranici normy, tak je vyšetrenie požadované len raz za päť rokov. Ak pacient trpí alebo trpel na niektorú z kardiovaskulárnych chorôb a ak sa u neho zvyšuje výskyt rizikových faktorov, tak sa znižuje hranica hodnôt posudzovaná ako norma.

Ako ďalšie rizikové faktory pri kardiovaskulárnych ochoreniach sú počítané:

·     Vek u mužov nad 45 rokov.

·     Vek u žien nad 55 rokov.

·     Obezita.

·     Fajčenie.

·     Rodinné predispozície k týmto chorobám, či cukrovka.

·     Vysoký krvný tlak.

·     Nízka hladina HDL cholesterolu.

Hladina cholesterolu býva prechodne znížená po operáciách, úrazoch či infarkte a preto sa meranie vykonáva asi až po 6 týždňoch od uzdravenia.

U tehotných žien sa hladina LDL cholesterolu v krvi zvyšuje.

Cena vyšetrenia

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia. Spraví vám ho všeobecný lekár, lekár diabetologickej ambulancie, špeciálne odberové laboratórium, či internista. Samoplatca za neho zaplatí okolo 5 eur.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9