Kliešte v akcii: Takto zistíte, či sa do vás nezahryzol nakazený parazit!

Kliešť, ktorý sa prisal na vašu kožu, môže byť nakazený infekciou.
Zdroj: profimedia.sk
2014-04-17 12:30:00

Aktivita kliešťov je v plnom prúde! Nájdu si vás na záhrade, či v mestskom parku. Horšou správou je fakt, že infikovaných je čoraz viac. U nás môžu tieto malé parazity spôsobiť encefalitídu alebo lymskú boreliózu. Či je kliešť niektorou z nich nakazený, môžete celkom ľahko a rýchlo zistiť.


Výskyt kliešťov

Je známe, že kliešte sa vyskytujú v lesoch a to predovšetkým v listnatých alebo zmiešaných. Dôležitý pre ich výskyt je aj dostatočný výskyt hostiteľov kliešťov ako sú drobné hlodavce, vtáky, zajace a vysoká zver.

Doba prisatia

Aby došlo k prenosu infekcie z kliešťa na človeka, je okrem množstva mikroorganizmov v tele parazita dôležitá aj doba satia krvi z hostiteľa. K prenosu niektorých mikroorganizmov dochádza už v priebehu niekoľkých desiatok minút až pár hodín (napr. u vírusu kliešťovej encefalitídy), u iných je k prenosu potrebných niekoľko hodín až dní. Doba prisatia kliešťa je teda dôležitý údaj pre lekára pri určovaní prípadnej diagnózy.

Ako odoslať kliešťa na vyšetrenie?

Po bezpečnom odstránení kliešťa z kože človeka je potrebné zabrániť jeho vyschnutiu. Kliešťa, ktorý je zabalený do vlhkej vaty, prípadne, ak je kliešť živý, v tomto prípade bude k nemu pribalené steblo trávy, vložte opatrne do igelitového obalu alebo skúmavky. Obal, či skúmavku nepriedušne uzavrite, vložte do poštovej obálky spolu s objednávkou z príslušného zdravotného pracoviska a pošlite ho na adresu pracoviska, kde ho vyšetria.

Netreba zabudnúť uviesť:

  • Spiatočnú poštovú adresu.
  • Telefónne číslo alebo e-mail.
  • Lokalitu, kde ste kliešťa pravdepodobne chytili (územie).

Je potrebné, aby ste sa riadili pokynmi konkrétneho zdravotného pracoviska, kde bude analýza vykonaná.

Výsledky

Výsledky prídu poštou do 3 dní. V prípade pozitívnosti výsledkov je dôležité približne jeden mesiac sledovať zdravotný stav človeka, ktorého napadol kliešť, či sa u neho neobjavia príznaky podobné chrípke, či kožné zmeny (tzv. boreliová škvrna), ktoré môžu poukazovať na ochorenie získané od kliešťa. Pozor však na to! Ak je kliešť nakazený, neznamená to, že ste chorobu naozaj dostali. Po 6 týždňoch je možné vykonať kontrolný test krvi na stanovenie protilátok.

Je dôležité, aby sa nakazený pacient začal čo najskôr liečiť, preto lekár hneď v prvom štádiu ochorenia nasadí pacientovi antibiotiká.

Cena vyšetrenia

Cena za vyšetrenia kliešťa je okolo 13 eur, pretože ho poisťovňa neprepláca. Avšak nie je to až taká vysoká cena prihliadnuc na to, že vám môže pomôcť pri diagnóze.

Prečítajte si na Vyšetrení, ako bezpečne vybrať kliešťa z kože!

Aby ste sa im vyhli, je dôležité vedieť pár faktov o týchto parazitoch!

2014-04-17 12:30:00  |  Text: pa   |  Foto: Profimedia.sk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia