Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Máte problémy s chrbticou? Takto sa zbavíte nepríjemných bolestí

Nepodceňujte bolesť chrbtice, zájdite hneď za lekárom.
Nepodceňujte bolesť chrbtice, zájdite hneď za lekárom. (Zdroj: profimedia.sk)

Chrbtica patrí k najzaťažovanejšej časti nášho tela. Bolesti v tejto oblasti sú časté a rôzne, môžu byť akútne, pozvoľné alebo chronické. Vyšetrenie vykonáva lekár špecialista – ortopéd.

Pri vyšetrení je dôležité, aby ortopéd posúdil, či sa chrbtica pri predklone rozvíja do oblúka, tzn. či dochádza k premene krčnej a bedrovej lordózy na kyfózu a tým sa tvorí pravidelne zakrivený oblúk, či dochádza ku skolióze chrbtice.

Kedy sa používa?

  • Pri skolióze a skoliotickom chybnom držaní tela.
  • Pri rozdieloch v dĺžke nôh.
  • Pri otočnom postavení panvy - torzii.
  • Pri zlom držaní tela.
  • Pri kyfóze zo sedenia.
  • Pri guľatom chrbte, ohnutom chrbte.
  • Hyperlordóze – nadmerné prehnutie bedrovej chrbtice.
  • Pri bolestiach.
  • Pri fibromyalgii – bolesti svalov, šliach.
  • Pri totálnej endoprotéze a iné.

Typy vyšetrovacích metód

Schoberová distancia - Slúži na posúdenie rozvoja bedrovej chrbtice. Lekár vyzve pacienta k maximálnemu predklonu a zmeria vzdialenosť určitých bodov na chrbtici, ktoré si pred tým vytýčil, vzdialenosť sa môže líšiť minimálne o 4 cm.

Stiborova distancia - Slúži na posúdenie rozvíjania chrbtice ako celku. Postup merania a priebeh sa opakuje ako v predchádzajúcej metóde. Miesto pozorovania merania bodov na chrbtici je iné, kedy v mieste stavca C7 je výsledné predĺženie po predklone správne, ak je minimálne o 6cm.

Forestierova distancia - Pacient stojí opretý chrbtom o stenu a snaží sa zátylkom dotknúť steny, v prípade, že sa to nepodarí, zmeria sa vzdialenosť medzi zátylkom a stenou.

Thomayerova distancia - Vyšetrenie sa vykonáva v stoji zle s natiahnutými dolnými končatinami v kolenách ; vyšetrovaný sa snaží dotknúť v maximálnom predklone rukami krajiny ; vzdialenosť medzi rukami a krajín by nemala presiahnuť 10 cm.

Pohyblivosť chrbtice – Pacient sa nakláňa do strán v rozsahu 90 stupňov a predklonom by malo byť možné dosiahnuť bradou na hrudnú kosť.

Diers formetrická meracia technológia

Je najpoužívanejšou metódou pre trojrozmernú optickú analýzu chrbtice a držanie tela. Táto metóda bola vyvinutá v úzkej spolupráci s poprednými univerzitami a vo výskumných projektoch v rámci Európskej únie.

Pôvodným klinickým cieľom bolo vyvinúť metódu merania chrbtice bez nadmernej radiácie, aby sa znížilo vysoké žiarenie pri sledovaní pacientov s poruchami chrbtice.

Výsledkom vyšetrenia je celkový trojrozmerný model, ktorý ukazuje tvar chrbtice, jej rotáciu a postavenie panvy. Merací systém najnovšej generácie umožňuje dynamicky zobraziť chrbticu a panvu pri chôdzi.

Chrbtica sa dá vyšetriť aj magnetickou rezonanciou. Lekár rozhodne, ktorá vyšetrovacia metóda je potrebná.

Cena

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia. Samoplatca za neho zaplatí podľa cenníka zdravotného pracoviska, metódy a rozsahu vyšetrenia. Dynamické vyšetrenie niektorého úseku chrbtice stojí od 15.00 eur. MRI a CT na vyžiadanie samoplatcom môže stáť okolo 80 eur.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9