Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ploché nohy vedia potrápiť: Na aké vyšetrenie treba zájsť, ak ich máte?

Ploché chodidlá trápia množstvo Slovákov. (Ilustračná fotografia)
Ploché chodidlá trápia množstvo Slovákov. (Ilustračná fotografia) (Zdroj: profimedia.sk)

Nohy patria k najzaťaženejším častiam nášho tela, žiaľ sú často zanedbávané. Hoci človek prejde priemerne za život peši asi 100 000 km, zabúda na svoje nohy. Predovšetkým ženy a mládež, ktorí podliehajú módnym trendom, často nerešpektujú základné ortopedické požiadavky.


Podiatria (podológia) je odvetvie medicíny, ktoré sa špecializuje na analýzu chodidla dolnej končatiny a s ňou súvisiacich zdravotných problémov.

Prečo vznikajú?

Veľa žien nosí tesné, špicaté topánky s vysokými podpätkami, čo je podľa ortopédov zodpovedné za výskyt problémov s chodidlami a bolesťami chrbtice. Podľa údajov ortopédov trpí približne 80 % obyvateľstva chybnou stavbou nohy, napríklad zníženou klenbou, plochými nohami, podlomeným členkom alebo priečne plochými nohami.

Príčina plochých nôh

Príčinou plochých nôh je uvoľnenie väziva medzi kostičkami nohy a krátkymi svalmi, ktoré majú najväčší podiel na tvorbe nožnej klenby. Pri zaťažení chodidla sa klenba nohy predlžuje až o 1,5 cm u zdravého chodidla.

Stupne plochých nôh

Podľa rozsahu poškodenia rozlišujeme tri stupne plochých nôh:

I. stupeň: Keď dochádza k plochosti iba pri zaťažení.

II . stupeň: Keď má človek ploché chodidlo aj na odľahčenom chodidle, ale dá sa pasívne vrátiť do normálneho tvaru.

III stupeň: Deformita sa nedá vrátiť ani pasívnym spôsobom.

Čo má na to vplyv?

Vplyvom chybného vývoja a postavenia nohy vzniká vrodený defekt plochých nôh. V dospelom veku má vplyv na vznik plochej nohy preťažovanie v zamestnaní, v športe, nadváha. Významný vplyv má nosenie nezdravej módnej obuvi, vysoké opätky, úzke strihy. Poúrazové stavy hlavne po zlomeninách sú zvláštnou skupinou, kde hrozí vznik plochých nôh.

Stanovenie diagnózy

Stanovenie diagnózy plochých nôh spočíva v klinickom vyšetrení po vylúčení možného úrazu alebo zápalu pomocou plantoskopu alebo plantografu. To sú odtlačky plôšok nôh pri rôznych záťažiach a aj bez záťaže.

Plantoskopické meranie

Pacient sa vyzuje a postaví na určené miesto zložené zo skiel. Ide o systém 2 zrkadiel a veľmi pevného skla s nosnosťou do 300 kg. Počas niekoľkých minút lekár vďaka prístroju zistí stavbu nôh, správanie nožných klenieb, osy členkov i stabilitu kĺbov a väzov nohy.

Dá sa problém inak vyriešiť?

Funkčné poruchy chodidiel možno riešiť cieleným špeciálnym cvičením alebo vypodložením - napr. vložkou do topánok. To však príčinu problému nerieši. Metódou plantoskopie a plantografie sa zistí druh a stupeň deformácie chodidiel. Na základe plantografického vyšetrenia sa zhotovujú individuálne ortopedické vložky pre deti i pre dospelých, ale aj pre športovcov, diabetikov, po úrazoch či operáciách.

Vyšetrenie stojí okolo 12 eur pre samoplatcov, záleží od konkrétneho podologického, či rehabilitačného pracoviska, ktoré poskytuje toto vyšetrenie.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9