Nahmatali ste si hrčku? Nepanikárte a navštívte lekára

Zájdite na vyšetrenie k lekárovi, ak ste si nahmatali hrčku.
Zdroj: Jan Zemiar
2014-02-13 16:00:00

Výskyt zhubných lymfómov v posledných desaťročiach stúpa aj v Európe. Ochorenie postihuje lymfatické uzliny. Najčastejšie sú postihnuté krčné lymfatické uzliny, uzliny v hrudnej dutine a v podpazuší.

Thomas Hodgkin bol anglickým lekárom, ktorý v 19.storočí popísal chorého s lymfómom. Výskyt Non-Hodgkinov lymfóm (NHL) sa od začiatku 70. rokov zvýšil o 80%.

Príznaky ochorenia

Nádorom postihnutá uzlina je zväčšená.

Najčastejším príznakom je nebolestivé zväčšenie lymfatických uzlín na krku. Pokiaľ príde k zväčšeniu uzlín v hrudnej dutine, tak vzniká aj kašeľ, najmä pri namáhavej činnosti (pri pohybe, či inej telesnej aktivite). Pri zväčšení lymfatických uzlín v brušnej dutine dochádza k zvýšeniu brušného tlaku, čo má súvis aj s tráviacou sústavou a súvisiacimi ťažkosťami.

Celkové príznaky zahŕňajú teplotu, chudnutie, potenie, svrbenie kože a vzácnejšie bolesť v oblasti postihnutých uzlín po požití alkoholu.

Ako sa šíri ochorenie?

Ochorenie najprv postihne skupinu lymfatických uzlín najčastejšie na krku, potom sa šíri do ďalších uzlín v tele. Niektoré lymfómy sú spojené s vrodenými chybami imunity a niektorými autoimunitne podmienenými ochoreniami.

Laboratórne vyšetrenie

Pri laboratórnom vyšetrení krvi sa vyšetruje sedimentácia, anémia (nedostatok červených krviniek), eozinofília (zvýšenie počtu eozinofilných granulocytov, typ bielych krviniek) a iné parametre.

Mikroskopické vyšetrenie

Pod mikroskopom sa sledujú vzorky tkaniva, kde sa sleduje typ buniek, z čoho sa potom potvrdzuje nález rakoviny. Pri pozitívnom náleze sú prítomné v tkanive nádorové bunky a určuje sa hneď typ nádorového ochorenia. V Hodgkinovom lymfóme sa nachádza celý rad ďalších buniek, ale tie nie sú nádorové.

Stanovenie diagnózy

Diagnóza sa v prípade lymfómov stanovuje na základe histologického vyšetrenia vzoriek z tkaniva:

  • Uzliny.
  • Biopsie ložiska v orgáne.
  • Biopsie kosti.
  • Biopsie sliznice.

Odbery

Základnou podmienkou správneho odberu vzorky je odobratie dostatočne veľkej vzorky vyšetrovaného tkaniva. Preto ošetrujúci lekár musí niekedy pacientovi navrhnúť aj odber za cenu väčšej operácie. Niekedy je potrebné odber vzorky opakovať.

Typy lymfómov

Problematika klasifikáce lymfómov je zložitá a prekonala v posledných dvadsiatich rokoch výrazný vývoj. Najčastejšie je používané delenie na dve skupiny:

  • Hodgkinov lymfóm.
  • Skupina Non - Hodkginských lymfómov (je najčastejšou rakovinou lymfatického systému).

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia.

Stanovenie presného typu lymfómu je veľmi dôležité. Treba začať čo najskôr intenzívnu liečbu, pričom diagnostika býva niekedy dlhšia, musí byť presná a viackrát overená.

2014-02-13 16:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Ján Zemiar

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia