Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V novom roku zdravý životný štýl: Na aké vyšetrenie by ste mali ísť?

Ak sa chcete zdravo stravovať, navštívte poradňu zdravia!
Ak sa chcete zdravo stravovať, navštívte poradňu zdravia! (Zdroj: photl.com)

Poradňa zdravia je určená všetkým ľuďom, ktorí prejavia záujem o svoje zdravie a chcú spoznať individuálne riziká vzniku najčastejších chronických ochorení (cukrovka, vysoký krvný tlak, obezita).

Keďže chronickým ochoreniam často podliehajú Slováci, je potrebné zvýšiť pozornosť na rizikové faktory, ktoré prispievajú k ich vzniku.

Aké vyšetrenia poskytujú?

Základná poradňa na podporu zdravia poskytuje nasledovné spektrum vyšetrení:

  • Základné biochemické ukazovatele - koncentrácia celkového cholesterolu, HDL cholesterol, triglyceridy v krvi.
  • Meranie glukózy v kapilárnej krvi.
  • Meranie tlaku krvi.
  • Antropometrické vyšetrenie – výška, váha, obvody.

Zmeny v životospráve

Na základe nameraných hodnôt, vašich stravovacích zvyklostí, osobnej i rodinnej anamnézy vám budú odporučené najvhodnejšie zmeny vo vašej životospráve. Môžete sa poradiť o vhodných a nevhodných stravovacích návykoch, potravinách, nutričných hodnotách a tiež o zdravom chudnutí prispôsobenom presne na vás. Následná analýza rizikových faktorov umožní odporúčať ďalšie optimálne zmeny:

  • Vo výžive.
  • Vo fyzickej aktivite.
  • Vo fajčiarskych návykoch.
  • V zvládaní stresu a iné.

V prípade potreby môže pracovník v rámci diagnostiky odporučiť klientovi návštevu vlastného ošetrujúceho lekára a ďalšie potrebné vyšetrenia.

Každý, kto navštívi poradňu zdravia, dostane zadarmo aj rady, ako zlepšiť svoj zdravotný stav. Tieto rady je potrebné dodržiavať. Návštevy v poradni zdravia je možné opakovať toľko, koľko je potrebné. 

Poradne na Slovensku

Na Slovensku od roku 1993 vzniklo 37 poradní zdravia, ktoré sú pripojené k Úradom verejného zdravotníctva na celom Slovensku (36 poradní). Pracovníci poradne vám poskytnú preventívne vyšetrenia a poradenstvo v oblasti zdravého životného štýlu úplne zadarmo.

Už malé zmeny vášho životného štýlu vás môžu významne ochrániť pred nebezpečnými ochoreniami. Nič nenahradí pravidelné cvičenie a vyváženú stravu a diétu. Fajčiari sa však prioritne musia vzdať fajčenia, aby sa kvalita ich života zlepšila. Aj na tento problém vznikla špeciálna poradňa.

Na Slovensku vznikli taktiež špecializované poradne zdravia (16 druhov), ktoré sa venujú najzávažnejším rizikovým faktorom, na ich zvládnutie, aby ich postup nedospel až do vážnych poškodení zdravia.

Treba sa objednať

Poradne sú otvorené denne, informácie o otváracích hodinách a miestach výkonu poradní zdravia nájdete na internete, na webových stránkach Úradov verejného zdravotníctva. Potrebné je objednať sa, čo môžete spraviť aj na mieste, kde sa poradňa nachádza.

Poznáte svoj krvný tlak?

Každý človek by mal poznať hodnotu svojho krvného tlaku. V poradniach sa doteraz zistilo, že až 50% ľudí, ktorí navštívili niektorú z poradní zdravia, túto hodnotu vôbec nepoznali. Nevenovanie pozornosti svojmu zdraviu môže viesť k zhoršovaniu zdravotného stavu a komplikácií ochorenia.

Už aj deti sa vzdelávajú

Ak chceme niečo zmeniť, musí sa začať hlavne u detí. Pracovníci poradní zdravia často robia pre deti vzdelávacie programy v školách, aj v materských centrách. Je to aktivita, ktorá je potrebná, aby už mladom detskom veku deti pochopili význam zdravia a zdravého životného štýlu. Vychovávajú sa tak budúci mladý rodičia, ktorí budú viesť svoje deti správnym smerom, pretože rodič je vždy najväčším vzorom.

Poradne zdravia poskytujú bezpečnú, bezplatnú, anonymnú podporu zdravia a vyšetrenia, ktoré mnohým už pomohli zlepšiť zdravie a odhalili mnohé dovtedy nezbadané rizikové faktory a ochorenia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9