Vyšetrenie Crohnovej choroby: Zistite, čo vás čaká u lekára

Doktor by mal na vyšetrení diagnostikovať, či ide o Crohnovu chorobu alebo podobnú ulceróznu kolitídu.
Zdroj: photl.com
2013-12-19 15:00:00

Crohnova choroba vzniká na základe imunitných procesov a genetiky. Spúšťacím faktorom môže byť niekedy bakteriálna alebo vírusová infekcia.

Ochorenie sa prejaví obvykle medzi 20. až 40. rokom. Vyšetrenie vykonáva gastroenterologická ambulancia.

Podobné ochorenie ako ulcerózna kolitída

Lekár musí v rámci diagnostiky rozlíšiť túto chorobu od ulceróznej kolitídy. Je totiž u nej podobný mechanizmus vzniku. Rozdiel je hlavne v tom, že ulcerózna kolitída nepostihuje tenké črevo. Diagnostika sa vyberá najmä na základe klinických ťažkostí, koloskopie a röntgenového snímku brucha.

V ojedinelých prípadoch (5-10%) postihnutia hrubého čreva sa nepodarí určiť, o ktorú z týchto dvoch chorôb sa jedná. Crohnova choroba sa môže v akútnych počiatkoch javiť ako zápal slepého čreva, ten sa však dá ľahko lekárom, či chirurgom odlíšiť.

Príznaky

Akútne príznaky sa vyskytujú u 10 % prípadov a sú skôr vzácne. Choroba môže začať pod obrazom akútneho zápalu slepého čreva a až chirurg objasní bolesť a zistí, že zápal postihuje väčšie úseky hrubého čreva.

  • Prvým akútnym príznakom môže byť hnisavé ložisko v oblasti konečníka. Po chirurgickom ošetrení týchto nálezov nasleduje ďalšia diagnostika.
  • Väčšina pacientov má však priebeh chronický, ktorý je sprevádzaný črevnými a mimo črevnými príznakmi.
  • Črevné príznaky predstavujú hlavne hnačky, prítomnosť krvi a hlienov v stolici, bolestivé nutkanie na stolicu, či kŕče v bruchu.
  • Dôležité je zvracanie, zhoršené vyprázdňovanie plynov, či dokonca viditeľné nafúknutie brucha - tieto príznaky totiž môžu signalizovať zhoršenie črevnej priechodnosti.
  • K celkovým príznakom patria horúčky, zimnica, slabosť, malátnosť, nechutenstvo a chudnutie.

Zložitejšia môže byť diagnostika vtedy, ak sa v počiatkoch prejavuje iba chudokrvnosťou v krvných testoch.

Ako prebieha vyšetrenie?

Najprv sa vyšetruje fyzikálnym vyšetrením celé telo pacienta. Lekár pritom venuje najväčšiu pozornosť najmä oblasti brucha a konečníka. Lekár potom dôkladne a citlivo prehmatá brucho, poklepe a popočúva ho. Je nutné nájsť postihnutú oblasť brucha, miesto, odkiaľ vychádza bolesť. Je potrebné objasniť funkciu čriev vyšetrovaného pacienta.

Pacient prekoná niekoľko vyšetrení a nie je isté, či sa choroba stopercentne potvrdí. Ak výsledky potvrdia, že pacient trpí na nejaké zápalové ochorenie, nasledujú rozbory, aby sa zistilo, o aké ochorenie presne ide. Zároveň lekár musí zistiť, aký úsek čreva je postihnutý.

Potom sa zisťujú ďalšie príznaky typické pre Crohnovu chorobu. Môže ísť o problémy s kĺbmi, kožou alebo sliznicou. Dôležité je vyšetrenie konečníka, ktorý sa vyšetruje špeciálnym digitálnym prístrojom pri kolonoskopii. Tým sa dá zistiť, či sa v konečníku nachádza krv alebo iné nežiaduce látky a prítomnosť a rozsah zápalu v čreve.

Pacient musí podstúpiť vyšetrenie pažeráka a žalúdka. Vyšetrenie sa vykonáva dvoma rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je RTG vyšetrenie s využitím kontrastnej látky.

Ďalším je klasická endoskopia, pri ktorej sa využíva podlhovastý, ohybný endoskop,  ktorým sa vyšetrí pažerák, žalúdok, či dvanástnik.

Odbery

Na vyšetrení sa odoberá krv. Všetky odbery, ktoré lekár vykoná pacientovi, sa posielajú na laboratórne rozbory. Až tam sa úplne potvrdí alebo vyvráti, či pacient naozaj trpí na Crohnovu chorobu.

Čo prispieva k ochoreniu?

Pozornosť sa v poslednej dobe upiera na rizikové faktory a prevenciu pred nimi. Výskum vonkajších faktorov ako napríklad fajčenie potvrdil, ktoré faktory zhoršujú priebeh ochorenia a súvisia s jej vyššou aktivitou. Významne k ochoreniu prispieva genetika, ktorú ovplyvniť nevieme.

Stále sa skúma vplyv konzervačných látok v potravinách, vplyv insekticídov, pesticídov a priemyselných látok, časté užívanie antibiotík, mikroklíma prostredia. Výsledky zatiaľ nie sú jednoznačné. Je potrebné sa zdravo stravovať a viac sa fyzicky šetriť.

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia.

2013-12-19 15:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Photl.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia