O tomto vyšetrení by ste mali vedieť: Prečo je OCT dôležité?

Výsledok vyšetrenia OCT vidí lekár na obrazovke počítača.
Zdroj: turners-optometrists.co.uk
2013-10-31 14:30:00

Spektrálne optický koherentný tomograf (OCT) je očný prístroj, ktorý využíva funkciu optického lúča, jeho odrazu a posunu. Ten je potom následne spracovaný počítačom a prenesený pomocou farebnej škály do trojrozmerného obrazu. Vykonávajú ho oční lekári, ktorým poskytne dôležité údaje o vnútorných štruktúrach vášho oka, na základe ktorých sa dokážu najlepšie rozhodnúť, aký typ starostlivosti je pre vás najvhodnejší.


Princíp vyšetrenia

Táto vyšetrovacia metóda ponúka bezkontaktnú možnosť zobrazenia štruktúry sietnice oka a meranie hrúbky vrstvy nervových vlákien. Pacienti tak majú možnosť neinvazívneho vyšetrenia oka, kedy očný lekár vidí aj hlboké vrstvy oka v trojrozmernom 3D modeli.

Čo sa vyšetruje?

Moderné diagnostické zariadenie slúži na presné sledovanie zmien na zrakovom nerve a sietnici. Je dôležité najmä u pacientov so zeleným zákalom a vekom podmienenými očnými degeneráciami.

Kedy je potrebné?

Pri ochorení sietnice - VPDM (vekom podmienenej makulárnej degenerácie).

  • Pri ochorení sklovca a zrakového nervu.
  • Pri podozrení na zelený zákal a pri jeho liečbe.
  • Pri ochoreniach sietnice.

Prečo je ešte dôležité?

Lekárom toto vyšetrenie umožňuje:

  • Stanoviť správnu diagnózu.
  • Porovnávať vyšetrenie v priebehu času.
  • Naplánovať prípadnú chirurgickú liečbu.
  • Vyhodnotiť účinnosť liečby atď.

Výhody OCT

Vyšetrenie OCT umožní presne indikovať aplikáciu liekov do sklovca, ktoré zastavujú rast nežiaducich ciev na sietnici. Vďaka nemu sa posudzuje chirurgické riešenie určitých chorobných stavov oka a sleduje sa efekt liečby.

Vyšetrenie je bezbolestné, relatívne krátke, väčšinou nie je potrebné rozkvapkávať. Pacient môže preto po vyšetrení odísť domov, napríklad autom.

Výsledok vyšetrenia

Výsledok vyšetrenia je pacientovi oznámený hneď po vyšetrení a to v podobe presného farebného zobrazenia všetkých vyšetrovaných štruktúr oka.

Sú potrebné ďalšie vyšetrenia?

Aj keď je toto vyšetrenie veľmi presné, diagnóza z tohto vyšetrenia sa u niektorých ochorení sietnice aj zrakového nervu musia doplniť ďalšími vyšetreniami. Lekár, ktorý spektrálnej OCT vyhodnotí, pacienta vždy poučí a vysvetlí mu výsledok .

Pre koho nie je vhodné?

Pretože toto vyšetrenie je vykonávané prostredníctvom optického lúča a jeho odrazu, je neuskutočniteľné u pacientov, ktorí majú oči, kde sú nepriehľadné médiá, teda nepriehľadná rohovka, šošovka alebo sklovec. Toto vyšetrenie vyžaduje aj spoluprácu pacienta, pokoj hlavy a očí pri vyšetrení.

Toto vyšetrenie sa vykonáva v ambulancii očného lekára, ktorý má na to prístroj. Zdravotná poisťovňa toto vyšetrenie nehradí, zaplatíte zaň 30 eur.

2013-10-31 14:30:00  |  Text: pa   |  Foto: turners-optometrists.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia