Toto vyšetrenie vás zachráni: Vďaka nemu neprídete o čuch

Vďaka rinoskopii sa môžete zbaviť aj chronickej nádchy.
Zdroj: Kntb.cz
2013-10-24 14:30:00

Rinoskopiou sa vyšetrujú nosné dutiny. Patrí medzi základné otorhinolaryngologické (ORL) vyšetrenie, ktoré sa vykonáva v ambulancii, bez nutnosti predchádzajúcej prípravy. Na rinoskopiu sa používa rinoskop, čo je kovový alebo plastový lekársky nástroj, ktorý má tvar kliešťov. Tento prístroj je bezpečný, má zabudovaný zdroj svetla, vďaka ktorému lekár vidí pacientovu nosnú dutinu.

Delenie rinoskopie

Rinoskopia sa delí na prednú a zadnú rinoskopiu. Pri prednej rinoskopii sa nosovým zrkadielkom lekár pozerá priamo do prednej časti nosovej dutiny. Zadná rinoskopia je spôsob vyšetrenia, kedy sa hodnotí zadná časť nosa nepriamo, malým zrkadielkom zavedeným do úst za mäkké poschodie a čapík.

Mäkké poschodie sa nachádza v zadnej časti ústnej dutiny a je flexibilný sval, ktorý sa používa na utesnenie nosa z ústnej dutiny a čapík v mäkkom podnebí úst je predná štruktúra visiaca dolu v zadnej časti úst (hltan).

Prečo ísť na vyšetrenie?

Zmyslom tohto vyšetrenia je odhalenie príčin:

  • Krvácania z nosa.
  • Chronickej nádchy.
  • Obtiažného dýchania.
  • Porúch priechodnosti nosa (zápal, polyp, nádor).
  • Zápalu dutín.
  • Diagnostické zhodnotenie nosových dutín po úraze tváre.

Aké sú následky neliečených nosových polypov?

  • Celkové oslabenie organizmu.
  • Bolesti hlavy.
  • Strata čuchu.
  • Únava.  
  • Nespavosť, atď.

Čo sa používa pri vyšetrení?

Pri prednej rinoskopii sa používa Hartmannovo roztváracie nosové zrkadielko. Jedná sa o špeciálny nástroj, sú to malé "klieštiky" s lievikovitým zahnutým koncom.

Pri zadnej rinoskopii sa používa zrkadlo s guľatou zobrazovacou plochou. Táto plôška má presne stanovený uhol s rukoväťou zrkadla tak, aby vďaka tomu bolo možné vidieť priestor za mäkkým poschodím. Zrkadielka a nástroje sú opatrené zdrojom svetla pre lepšiu viditeľnosť vyšetrovaných dutín.

Kto vykonáva toto vyšetrenie?

Vyšetrenie sa vykonáva na odporúčanie obvodného lekára, lekára ORL alebo chirurga (pri úraze tváre). Vyšetrenie je bezbolestné, možno trochu nepríjemné a vykonáva sa ambulantne (ORL).

Ako sa pripraviť na rinoskopiu?

Pred vyšetrením nie je potrebná žiadna veľká príprava. Je povolené jesť, piť a užívať predpísané lieky. Toto vyšetrenie sa vykonáva aj v akútnych prípadoch bez predošlej prípravy.

Priebeh vyšetrenia

Počas vyšetrenia pacient s lekárom robí anamnézu. Potom lekár vyšetrí dutiny pričom má na hlave pripevnené zrkadlo, z ktorého smeruje svetlo.

Najprv sa uskutočňuje predná rinoskopia. Po zhodnotení nosového vchodu pohľadom, lekár zavádza Hartmanovo zrkadielko a vyšetruje prípadné anatomické deformity nosnej dutiny. Ďalej hodnotí nosovú prepážku, stav slizníc, prítomnosť sekrétu v nosnej dutine, atď. Vyšetrenie pomocou Hartmanovho nosového zrkadla neumožní vyšetriť celú oblasť prínosových dutín.

Zadnú rinoskopiu vykonáva lekár v sede. Pacient počas tejto časti vyšetrenia zakloní hlavu a otvorí ústa. Ďalej pacient vyplazí jazyk a lekár zavádza špeciálne zrkadlo, vďaka ktorému môže hodnotiť zadnú časť nosovej dutiny, choán (otvor spájajúci ústnu dutinu s nosnou dutinou) a nosohltan. Toto vyšetrenie sa vykonáva aj pomocou endoskopu.

Vyšetrenie je nebolestivé a trvá približne 10 minút. Po vyšetrení môže pacient odísť domov bez obmedzenia ďalších činností.

Kedy sú výsledky a koľko stojí?

Výsledok rinoskopie oznamuje lekár pacientovi hneď po ukončení vyšetrenia. Za toto vyšetrenie sa neplatí, je hradené zo zdravotného poistenia po odporučení lekárom, samoplatcovia za neho zaplatia okolo 20 eur.

2013-10-24 14:30:00  |  Text: pa   |  Foto: Kntb.cz

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia