Budete mamičkou? Zistite, aké vyšetrenia bude potrebovať bábätko

V krátkej dobe po pôrode by mal byť novorodenec vyšetrený detským lekárom.
2013-05-16 16:00:00

V krátkej dobe po pôrode by mal byť novorodenec vyšetrený detským lekárom. Pri vyšetrení lekár okrem iného hodnotí stav výživy, svalové napätie, zrelosť novorodenca, spôsob jeho adaptácie, počúva a hodnotí sa dýchanie a srdcová činnosť, napätie kože a znamienka na koži. Potom sa konštatujú prípadné vývojové odchýlky.

Preventívne prehliadky pre deti a dorast napomáhajú k tomu, aby vaše dieťa dobre prospievalo a včas sa začalo s liečením prípadných zdravotných problémov. Na Slovensku existuje systém preventívnych prehliadok, na ktoré má vaše dieťa nárok a ktoré sú plne hradené z verejného zdravotného poistenia. Každý rodič by mal dbať na ich dodržiavanie.

Čo sa deje tesne po pôrode bábätka?

Po pôrode novorodenca:

  • Drží pôrodník chvíľu novorodenca v polohe dolu hlavičkou, aby sa bábätku uľahčil odtok plodovej vody a sekrétov z dýchacích ciest a dutiny ústnej.
  • Jemným poťapkaním po zadočku sa môže podporiť vyvolanie prvého vdychu a plaču.
  • Pupočník sa stlačí a podviaže šnúrkou alebo svorkou pol centimetra nad jeho úponom a prestrihne sa, takže ostáva novorodencovi ešte tzv. pupočný pahýľ dlhý asi 5-7 cm.
  • Utrie a osuší sa od zvyškov krvi z pôrodu.
  • Dieťa sa označí číslom, ktoré je pripevnené na šnúrke a tú má matka aj dieťa uviazanú okolo zápästia.
  • Zhodnotí sa Apgarovej skóre (hodnotenie základných životných funkcií po narodení), robí sa v 1, 5 minúte a 10 minúte po pôrode.
  • Odváži a zmeria sa dĺžka, obvod hlavy, hrudníka a telesná teplota.
  • Prevencia gonokokovej infekcie (kredeizácia) sa robí nakvapkaním 1% dezinfekčného roztoku do oboch očí novorodenca.
  • Dostane prvú dávku vitamínu K 1 mg (1 kvapku) do úst.
  • Novorodenec je počas ošetrenia umiestnený pod tepelným žiaričom a zabalený do teplých plienok.

Novorodenecká žltačka

Druhý až tretí deň po narodení sa u dieťatka objavuje tzv. novovrodenecká žltačka, čo je stav, keď sa koža prejavuje žltým sfarbením. Je spôsobená zvýšeným rozpadom erytrocytov v krvi novorodenca a ustupuje asi po týždni. Ide o úplne normálny stav, takže sa netreba obávať o dieťatko. Ak žltačka pretrváva dlhšie obdobie, tak je potrebné pátrať po iných možných příčinách tohoto stavu.

Prvá preventívka po 14 dňoch od narodenia

Prvú preventívnu prehliadku dieťaťa by mal zvolený praktický lekár pre deti a dorast, u ktorého rodičia svoje dieťa zaregistrujú, vykonať 14 dní od jeho narodenia. Rodičia sa nahlasujú najlepšie pár dní pred pôrodom, čím si zabezpečia, že ich dieťatko bude mať svojho lekára k dispozícii hneď po príchode z pôrodnice. Tiež by mali mať zabezpečený termín prvej návštevy pediatra priamo doma.

Lekár vášmu dieťaťu založí kartu zdravotnej dokumentácie, do ktorej bude pri každej vašej návšteve ordinácie zaznamenávať jeho zdravotný stav. Pri každej preventívnej prehliadke sa vaše dieťa:

  • Odváži.
  • Odmeria.
  • Kompletne sa vyšetrí, vrátane psychomotorického vývoja.
  • Bude zaočkované podľa očkovacieho kalendára.

Na čo slúži prvé vyšetrenie novorodenca?

Prvé podrobnejšie vyšetrenie novorodenca je zamerané na zisťovanie možného poranenia, ktoré mohlo vzniknúť počas pôrodu (krvácanie do CNS, zlomenina kľúčnej kosti, poškodenie ramenného pletenca) a na zjavné vrodené anomálie (meranie rektálnej teploty, hydrocefalus – zväčšená hlavička). Dieťa je následne priložené k prsníku matky ešte na sále, ak to pôrodnícke oddelenie umožní.

Na novorodeneckom oddelení sa ďalej vykoná podrobné fyzikálne vyšetrenie po niekoľkých hodinách aklimatizácie novorodenca. Správna hmotnosť novorodenca je v rozpätí 3000 – 3500g a dĺžka medzi 48 – 52 cm.

Ako je to s novorodeneckým skríningom?

Na Slovensku sa vykonáva povinný skríning novorodencov na niektoré ochorenia. Sú to tieto ochorenia:

  • Kongenitálna hypotyreóza, tyreoidálne hormóny - ovplyvňujú rýchlosť metabolizmu takmer všetkých buniek ľudského tela.
  • Fenylketonúria - porucha metabolizmu fenylalanínu (FA), ktorá je charakterizovaná jeho patologickým nahromadením v krvi a v ostatných telesných tekutinách.
  • Kongenitálna adrenálna hyperplázia - predtým nazývaná adrenogenitálny syndróm je dedičná porucha tvorby životne dôležitých hormónov v kôre nadobličiek. V našej populácii sa choroba vyskytuje v počte 1 chorý novorodenec na 10000 zdravých.

U všetkých živorodených detí sa na 4. - 5. deň života odoberá vzorka krvi na stanovenie hladín určujúcich látok metódou suchej kvapky z pätičky novorodenca a tiež odber kapilárnej krvi na filtračný papierik. U detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou sa skríning robí neskôr.

Odobraté vzorky sa posielajú do skríningové centra novorodencov v SR do NsP F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici, ktoré je od r. 1996 zamerané na túto činnosť. Na Slovensku máme 3 diagnostické a liečebné centrá pre metabolicko endokrinologické poruchy, ktoré sa zaoberajú týmito ochoreniami čo najskôr po jeho zistení a sú v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Netreba zabúdať na očkovanie

Povinné očkovanie sa u nás vykonáva od päťdesiatych rokov minulého storočia. V súčasnosti predstavuje povinné očkovanie prevenciu proti 10 – tim ochoreniam, pričom povinné očkovanie proti TBC sa zrušilo. Podľa očkovacieho kalendára, ktorý sa vydáva každý rok, má dieťa povinne a bezplatne absolvovať očkovania proti týmto ochoreniam:

  • Do jedného roka v troch dávkach postupne: Diftéria, tetanus, pertussis, Vírusová hepatitída B, Hemofilové invazívne infekcie, Detská obrna (DTaP-VHB-HIB-IPV), Pneumokokové invazívne ochorenia.
  • Medzi 15. – 18. - tym mesiacom a v 11 roku života: Morbilli, mumps, rubeola (MMR).
  • V 6. a 13. – tom roku života: Diftéria, tetanus, pertussis, Detská obrna (DTaP-IPV).

Kedy je dieťa zrelé?

Lekár zhodnotí zrelosť dieťaťa, jeho výživu, vonkajší vzhľad, pokožku a proporcionalitu tela. Novonarodené bábätko je z odborného hľadiska zrelé aj podľa toho, že má vyvinuté ušnice s pevnou pružnou chrupavkou atď. Tieto a ďalšie časti tela posúdi lekár najlepšie.

Matka sa môže počas domácej návštevy lekára tiež informovať, o čom potrebuje. Lekár ďalej predpíše vitamíny D a K, ktoré budú rodičia podávať svojmu dieťatu podľa pokynov lekára. Ďalšiu návštevu lekára absolvuje matka s dieťaťom po dohode s lekárom, čo bude v čase najbližšieho očkovania.

2013-05-16 16:00:00  |  Text: pa   |  Foto: Flickr.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia