EEG vyšetrenie vám môže pomôcť so spánkom

EEG vyšetrenie nie je bolestivé a pomôže hlavne epileptikom.
2013-02-26 08:30:00

Elektroencefalografia, skrátene EEG, je neurologická vyšetrovacia metóda, pomocou ktorej je možné sledovať aktivitu mozgu. Nervové bunky si medzi sebou odovzdávajú signály pomocou zmien elektrického napätia. Zmeny elektrického napätia sa dostávajú až na povrch hlavy, kde sú zachytávané citlivými elektródami a zaznamenané do grafu. EEG má využitie predovšetkým v diagnostike epilepsie a porúch spánku.

Elektroencefalografia vyšetruje činnosť ľudského mozgu tým, že sníma na povrchu hlavy elektrické potenciály, ktoré neustále vznikajú mozgovou činnosťou. Je to dôležité pre identifikáciu porúch nervového systému, hlavne mozgu.

Aké signály vysiela náš mozog?

Pri aktivite nervových buniek v mozgu vzniká elektrický potenciál, ktorý sa šíri v určitej miere do okolia. Tieto potenciály sa tak môžu merať na povrchu hlavy. Signál, ktorý sa dostane cez lebku a mäkké tkanivá až na povrch hlavy je veľmi slabý, rádovo ide o mikrovolty. To je tisíckrát menší signál, než ktorý snímame pri podobnom vyšetrení srdca (EKG).

Čo ukazuje EEG prístroj, ak je mozog poškodený?

Za normálnych okolností ukazuje EEG prístroj dospelému bdejúcemu človeku na obidvoch poloviciach hlavy len alfa a beta vlny.

V prípade poškodenia niektorej oblasti mozgu sa objavujú na zázname EEG odlišnosti medzi pravou a ľavou polovicou mozgu. Výsledný EEG - záznam ukáže pomalé vlny alebo dokonca plochú líniu, čo znamená, že táto časť mozgu je silne poškodená a už nevykazuje žiadnu aktivitu.

Kde sa vykonáva toto vyšetrenie?

EEG vyšetrenie sa vykonáva v špecializovaných neurologických ambulanciách a na neurologických oddeleniach všetkých nemocníc.

Priebeh vyšetrenia

Pred vyšetrením pacient vyplní zdravotný dotazník a odovzdá ho na mieste výkonu vyšetrenia. Lekár špecialista vás pri podozrení na ochorenie nervového systému pošle na EEG vyšetrenie.

Počas 20 až 30 minútového vyšetrenia:
• Pacient sa usadí alebo si ľahne pohodlne do kresla.
• Na hlavu vyšetrovaného pacienta je pripevnených najčastejšie 19 – 20 elektród, ktoré sú väčšinou umiestnené na špeciálnej čiapke, ktorú si pacient nasadí na hlavu.
• Elektródy môžu byť pripevnené na hlavu aj jednotlivo.
• Zaznamenáva a meria sa niekoľko minút až niekoľko hodín EEG záznamu.
• Meria sa iba napätie na povrchu hlavy, takže vás to nebolí a nepôsobí na vás.

Cena vyšetrenia

Na toto vyšetrenie vás môže poslať neurológ, internista, v tom prípade budete mať EEG hradené zdravotnou poisťovňou. Samoplatcu vyjde toto kompletné EEG vyšetrenie rôzne, záleží to od pracoviska. Cena sa pohybuje približne od 50 do 120 Eur.

Kedy nestačí krátke EEG vyšetrenie?

V niektorých prípadoch je krátke EEG vyšetrenie nedostačujúce, hlavne vtedy, ak sa počas neho neprejaví žiadna epileptické aktivita alebo, ak je potrebné nahrať aktivitu mozgu pri epileptickom záchvate.

Dlhodobé nahrávky trvajú aj niekoľko dní, pacient je preto hospitalizovaný na špeciálnom zdravotníckom pracovisku. Takto sa dá presnejšie lokalizovať epileptické ložisko v mozgu a rozlíšiť typ epilepsie.

Čo sa ešte môže merať?

Okrem EEG sa niekedy merajú aj ďalšie biologické signály. Podobne je možné diagnostikovať poruchy spánku, kedy sa sleduje, či sú v spánku prítomné počas EEG merania príslušné typy mozgových aktivít. Môže sa merať činnosť srdca (EKG), pohyby očí (EOG), činnosť svalov (EMG), saturácia krvi kyslíkom (SpO2) a ďalšie.

V niektorých prípadoch je nad vami umiestnená videokamera a tak sa nahráva a ukladá aj videozáznam.
Pri diagnostike spánkových porúch je pacient večer prijatý do nemocnice alebo do spánkového laboratória, kde mu je v noci počas spánku snímaná EEG prístrojom činnosť mozgu, ale aj:
• EKG.
• pohyby očnej gule.
• svalová aktivita pomocou senzora na brade a dychová funkcia.

Výhody vyšetrenia

Vyšetrenie je bezbolestné a môžu ho absolvovať aj deti. EEG vyšetrenie je dobrým pomocníkom pri diagnostike epilepsie. Umožňuje totiž epileptické záchvaty rozlíšiť od iných chorôb, ako sú napríklad poruchy pohybu, niektoré typy migrén alebo záchvaty s inou ako epileptickou príčinou. Ďalšou výhodou tohto vyšetrenia je fakt, že sa pacient nemusí nijako špeciálne naň pripravovať.

Vyšetrenie je dôležitým podkladom pre výber liečby a pre prognózy ďalšieho vývoja choroby pacienta.

2013-02-26 08:30:00  |  Text: pa   |  Foto: Flickr.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia