Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Medzinárodné porovnanie zdravotnej starostlivosti: Takto je na tom Slovensko

Zdroj: The Lancet Zobraziť galériu (4)
Zdroj: The Lancet (Zdroj: The Lancet)

Medzinárodný tím výskumníkov financovaný nadáciou Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) porovnával kvalitu a prístup k poskytovanej zdravotnej starostlivosti v jednotlivých krajinách sveta. Pozrite sa, na akom mieste skončilo v ich rebríčku Slovensko.

 

Tím expertov sa zameral na kvalitu zdravotnej starostlivosti vzhľadom na počet úmrtí, ktorým sa dalo predísť. Každá jedna krajina mohla dostať od nula do sto bodov.

Čítajte viac: Ako sa žije na Slovensku? Zlá situácia v zdravotníctve, samé choroby a nízka miera prežitia!

Do analýzy bolo zaradených 195 krajín a vybraných lokalít. Výskumníci si všímali aj všeobecný pokrok v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a vygenerovali 32 príčin úmrtí, ktorým sa dá v prípade kvalitnej preventívnej zdravotnej starostlivosti predísť: napríklad choroby, pred ktorými chráni očkovanie, ďalej cukrovka, rakovina či gastrointestinálne problémy.  

Čítajte viac: Najväčší problém v boji s rakovinou: Slabé stránky Slovenska, kvôli ktorým vyhasínajú ľudské životy!

 

Foto: The Lancet
Zobraziť galériu (4)
Foto: The Lancet  (Zdroj: The Lancet)

Desať krajín s najlepšou zdravotnou starostlivosťou je podľa štúdie publikovanej v magazíne The Lancet zostupne Island, Nórsko, Holandsko, Luxembursko, Austrália, Fínsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko a na desiatom mieste Andorra. Krajiny s najnižšou úrovňou zdravotnej starostlivosti sa nachádzajú v Afrike: 186. Burundi, 187. Pobrežie Slonoviny, 188. Južný Sudán, 189. Kiribati, 190. Guinea., 191. Afganistan, 192. Čad, 193. Guinea-Bissau, 194. Somálsko a poslednou, 195., je Stredoafrická republika.

Zdroj: The Lancet
Zobraziť galériu (4)
Zdroj: The Lancet  (Zdroj: The Lancet)

Slovensko sa v medzinárodnom hodnotení ocitlo na 36. priečke – preskočili sme Poľsko na 39. mieste a Maďarsko na 40. pozícii. Ukrajina skončila až na 59. mieste. Predbehli nás však naši západní susedia, Rakúšania na 13. mieste a Česi na 28. priečke. Vysoko pred Slovenskom sa umiestnil napríklad Singapur (22. priečka), o niečo vyššie Chorvátsko (30.), Taiwan (34.) a tesne pred nami Izrael (35.).

Zdroj: The Lancet
Zobraziť galériu (4)
Zdroj: The Lancet  (Zdroj: The Lancet)

Viac o téme: Porovnanie Zdravotníctvo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9